ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αμερικανική τράπεζα Jefferies και ο αναλυτής Alex Demetriou προχωρούν σε αναβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα €5,80 από €5,60 πριν με το περιθώριο ανόδου να ξεπερνά το 60%.
«Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ένα ακόμη ισχυρό αποτέλεσμα με RoaTBV 17,7%, η εσωτερική αξία αυξήθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση και τα υπόλοιπα δανείων ήταν αυξημένα κατά 9% σε ετήσια βάση. Το κεφάλαιο ήταν ισχυρότερο και τώρα μια υψηλότερη πορεία κερδοφορίας οδηγεί σε υψηλότερη δημιουργία πλεονάζοντος κεφαλαίου.
Περιλαμβάνουμε τώρα επαναγορά στις διανομές (το ένα τρίτο) και το υπόλοιπο ως μερίσματα. Η επαναγορά προβλέπει αναβάθμιση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 2-3% το 2025/2026. Αυξάνουμε τον στόχο τιμής μας στα 5,80 ευρώ και διατηρούμε την αξιολόγησή μας buy», υπογραμμίζει ο Demetriou.
«Πραγματοποιήσαμε οριακές αλλαγές στις εκτιμήσεις μας για τα καθαρά κέρδη σε όλες τις περιόδους πρόβλεψης (οι αναβαθμίσεις των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) αντισταθμίζονται από μείωση των εσόδων από αμοιβές). Καθώς ενσωματώνουμε πλέον μια επαναγορά, βλέπουμε αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή το 2025/2026 κατά 2-3%.
Ως αποτέλεσμα των αναβαθμίσεων των EPS μας και του υψηλότερου από το αναμενόμενο CET1, αυξάνουμε τον στόχο τιμής μας στα 5,80 ευρώ (από 5,60 ευρώ). Διατηρούμε την αξιολόγηση Buy και θεωρούμε ελκυστικά τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης (12μηνο fwd PE 4 φορές και 0,6 φορές P/TBV) για ένα ROTE του 2026 της τάξης του 13%», συνεχίζει ο Demetriou.
Η πιστωτική ανάπτυξη συνεχίζει να βελτιώνεται
Ένας από τους κινητήριους μοχλούς της δυναμικής των ΝΙΙ ήταν η πιστωτική ανάπτυξη. Τα υπόλοιπα των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκαν σε 32 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου ή κατά 9% σε ετήσια βάση. Για το 2025/2026, η Πειραιώς προβλέπει επί του παρόντος αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως.
«Η Πειραιώς αύξησε το δεδουλευμένο της διανομής σε 35% (από 30% στο β’ τρίμηνο). Προβλέπουμε συνολική διανομή 390 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2024 ή περίπου 9% απόδοση διανομής σε τρέχουσες τιμές. Περιλαμβάνουμε τώρα μια επαναγορά ύψους 130 εκατ. ευρώ το 2025 (το ένα τρίτο της συνολικής διανομής) στις εκτιμήσεις μας. Ο νέος ρυθμός εκτέλεσης της κερδοφορίας (η Πειραιώς καθοδηγεί σε 1 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2025/2026) βλέπει την Πειραιώς να παράγει 400 εκατ. ευρώ από πλεονάζοντα κεφάλαια κάθε χρόνο. Αυτό το πλεόνασμα είναι μετά από: (1) 50% πληρωμή στους μετόχους, (2) καθαρή πίστωση αύξηση 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και (3) επιπλέον απόσβεση DTC», προβλέπει ο οίκος.
«Η Πειραιώς επικεντρώνεται κυρίως στην επανεπένδυση αυτού του πλεονάζοντος κεφαλαίου πίσω στην επιχείρηση. Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο οικονομικός διευθυντής σχολίασε ότι “δεν θέλουν να είναι μια εταιρεία παραγωγής μετρητών” που να διανέμει όλο το κεφάλαιό τους, επειδή δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν. Οι τομείς για την αξιοποίηση αυτού του κεφαλαίου περιλαμβάνουν νέους θύλακες ανάπτυξης στη λιανική/ ΜμΕ, καθώς και την αγορά των επαναλαμβανόμενων δανείων. Για λόγους συγκυρίας, τα 400 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έως και 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετης πιστωτικής/δανειακής ανάπτυξης κάθε χρόνο.
Ταχύτερη απόσβεση των DTCs
Κατά την τηλεδιάσκεψη, η Πειραιώς σχολίασε ότι αυτή η ταχύτερη απόσβεση/μείωση των DTCs βοηθά στην εξάλειψη μιας από τις τελευταίες κληρονομιές της ελληνικής τραπεζικής κρίσης και απομακρύνει το ζήτημα της υγείας του ισολογισμού στις συζητήσεις με τους επενδυτές.
Μέχρι το 2034 αυτά θα μηδενιστούν, αντί για την περίοδο του 2041, όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Εκτιμούμε ότι μέχρι το 2026 θα αποτελούν το 42% του CET1 από 76% το 2023», καταλήγει ο αναλυτής της Jefferies.
Διαβάστε επίσης:
Αναλυτές για Τράπεζα Πειραιώς: Oι νέοι στόχοι για το 2024 και το 2025 προκαλούν αισιοδοξία
Αναλυτές για Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας μετά το γ’ τρίμηνο και τους νέους στόχους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση