Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Jamie Dimon: Η JPMorgan επεκτείνεται στην Αφρική με την υποστήριξη των ΗΠΑ

Τζέιμς Ντάιμον, CEO JPMorgan

Τζέιμς Ντάιμον, CEO JPMorgan

Σχέδια επέκτασης σε Κένυα και Ακτή Ελεφαντοστού επεξεργάζεται η JPMorgan, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το αποτύπωμά της στην Αφρική, σύμφωνα με αποκλειστική δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου, Jamie Dimon στο Reuters.

Οι διεθνείς αγορές αποτελούν τομέα ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία διαθέτει περισσότερα από 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Σημειώνεται ότι η Citigroup, ο τρίτος μεγαλύτερος δανειστής, δραστηριοποιείται σε σχεδόν 180 χώρες και κατέχει το μεγαλύτερο παγκόσμιο αποτύπωμα μεταξύ των τραπεζικών κολοσσών των ΗΠΑ.

«Επιθυμούμε να προσθέτουμε στο χαρτοφυλάκιό μας μια ή δύο χώρες στην Αφρική, κάθε δύο χρόνια περίπου», ανέφερε ο Dimon από τη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, προτού αναχωρήσει για ένα ταξίδι στη μεγαλύτερη σε έκταση ήπειρο του πλανήτη.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε το αποτύπωμά μας σε αυτές τις χώρες, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την κυβέρνηση και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε ο Dimon.

Παρόλο που δεν διευκρίνισε τις χώρες και τον ρυθμό επέκτασης, όπως ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στην Κένυα, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική κατά την περιοδεία του.

O Dimon σημείωσε ότι στην Κένυα και την Ακτή Ελεφαντοστού, η τράπεζα θα επικεντρωθεί στην εμπορική και επενδυτική τραπεζική και πιθανώς σε υπηρεσίες δανεισμού.

Σε αυτές τις δύο χώρες, δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της τράπεζας να προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσιακών στοιχείων (AWM), οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες στη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία.

«Δεν θα προσφέρουμε AWM αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο Dimon.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες φιλοδοξίες της JPMorgan να εισέλθει στη Γκάνα και την Κένυα τον τελευταίο χρόνο, ματαιώθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Κένυας ανακοίνωσε ότι εξουσιοδότησε την JPMorgan να ιδρύσει ένα γραφείο εκεί.

Μάλιστα, ο Dimon ανέφερε ότι στο παρελθόν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ήταν πολύ υποστηρικτική όσον αφορά την επέκταση των τραπεζών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει.

Διαβάστε επίσης: 

JPMorgan: Κέρδη και έσοδα άνω των εκτιμήσεων το γ’ τρίμηνο

Bank of America: Σχέδια για 165 νέα υποκαταστήματα έως το τέλος του 2026

Goldman Sachs, Citi, BofA: Η Wall Street «ζυγίζει» τα τραπεζικά αποτελέσματα