Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Ιστορική στιγμή για την Attica Bank: Συνεδριάζει το ΤΧΣ, εντός της ημέρας οι υπογραφές για τη συμφωνία των μετόχων

Ελένη Βρεττού Attica Bank, Ηλίας, Ξηρουχάκης Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ελένη Βρεττού Attica Bank, Ηλίας, Ξηρουχάκης Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να ολοκληρωθεί η συμφωνία των μετόχων της Attica Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest θα πέσουν εντός της ημέρας ώστε να ξεκινήσει και οριστικά η διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τελικά η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Πηγές από την Attica Bank τόνιζαν στο mononews ότι είναι μια ιστορική και ταυτόχρονα συγκινητική στιγμή για την τράπεζα καθώς μια νέα εποχή ξεκινά.

Μετά τις υπογραφές το χρονοδιάγραμμα για τη νέα τράπεζα είναι συγκεκριμένο:

Η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024, εκτιμούμε ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων περίπου 100 εκατ. ευρώ, με προοπτική το 2027 για καταθέσεις 11,5 δισ. ευρώ, χορηγήσεις σχεδόν 8 δισ. ευρώ, κέρδη προ προβλέψεων άνω των 300 εκατ. ευρώ και απόδοση κεφαλαίων εφάμιλλη των συστημικών τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εξυγίανση της Attica Bank που θα συγχωνευθεί με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα απαιτηθούν 670 εκατ. ευρώ -με τον ιδιώτη επενδυτή να εισφέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ-, και 100 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολογιακού δανείου.

Tι λέει η DBRS

Η Attica Bank εκτιμά πως η επιπλέον ζημιά που θα προκύψει από ενδεχόμενη πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποίησης υπό το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙΙ, δεν θα ξεπεράσει το ποσό των €400 εκατ. ενώ σε αυτό το ποσό κινούνται και οι ζημίες της Παγκρήτιας.

Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Attica Bank σύμφωνα με την DBRS είναι στα 2,3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Γιατί δεν χάνουν από την έκτακτη εισφορά Elpedison, Protergia, ΗΡΩΝ και ΔΕΗ – Πώς η ΔΕΗ είναι η μεγάλη κερδισμένη
Deal Cosmote TV-Nova: Τι κερδίζουν οι καταναλωτές
Γιατί είδε «χρυσό» στο ελαιόλαδο ο Νίκος Καραμούζης