ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιστορική η σημερινή ημέρα για την Attica Bank καθώς, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ, ο πέμπτος τραπεζικός πόλος είναι γεγονός.
Σε ειδική εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού «χτύπησε» το παραδοσιακό «καμπανάκι» για την έναρξη της συνεδρίασης, σε συνέχεια της επιτυχημένης ΑΜΚ.
Μαζί με την κ. Βρεττού ήταν και ο μεγαλομέτοχος της Thrivest, Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος πίστεψε όσο λίγο το συγκεκριμένο project, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, αλλά και ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης.
Η κ. Βρεττού, φανερά συγκινημένη είπε ότι η τράπεζα ήταν ημιθανής όταν ανέλαβε και τώρα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα. Είπε ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι μοναδικό και ούτε η ίδια δεν πίστευε ότι θα συμβεί.
Ευχαρίστησε τον βασικό μέτοχο, την Thrivest, τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Αλέξανδρο Εξάρχου ευχαριστώντας τον γιατί ήταν δίπλα της αυτά τα δύο χρόνια, με ψυχή και μυαλό. «Hταν δίπλα μου, σαν ψυχή, σαν μυαλό και με τη θέληση που τον διακρίνει. Χωρίς εκείνον δεν θα είχε γίνει απολύτως τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε ότι το κοντέρ μηδενίζει, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά γιατί εμείς έχουμε δημιουργήσει προσδοκίες.
Είπε ότι το επόμενο 18μηνο η τράπεζα θα πάει σε placement. To free float είπε ότι είναι κάτω από 7%.
Μέσα στο 2025 είπε ότι θα πάει σε εθελούσια έξοδο και θα κλείσουν κάποια καταστήματα. Επίσης ανέφερε ότι θέλει να διπλασιάσει τα ποσοστά της σε χορηγήσει σε ενέργεια, υποδομές και ναυτιλία.
Τέλος ανέφερε το rebranding θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο.
Σφραγίστηκε με τον τρόπο αυτό ένα ιστορικό προηγούμενο καθώς η Attica Bank είναι ουσιαστική η πρώτη ιδιωτικοποίηση τράπεζας στην χώρα μετά την οικονομική κρίση, καθώς μεταβιβάζεται ο έλεγχος με ποσοστό περίπου 55% στην Thrivest.
Είναι επίσης η πρώτη μεγάλη τραπεζική συγχώνευση στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή συνεργασίας.
Η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε με πόσο ύψους 735 εκατ. ευρώ που οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Η ΑΜΚ προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες επενδυτές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το ποσό που αντλήθηκε καλύπτει όχι μόνο ζημίες εξυγίανσης αλλά και: 1) κόστος αναδιάρθρωσης, 2) επενδυτικές ανάγκες στην τεχνολογία και επιτρέπει στην τράπεζα να αναπτυχθεί (κεφάλαιο ανάπτυξης).
Στην ΑΜΚ συμμετείχε η Fiera Capital (UK) Limited, μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διαχειριζόμενη περιουσιακά στοιχεία άνω των 116,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κατά την 30 Ιουνίου 2024.
Είναι η πρώτη φορά που μπήκε τέτοιους είδους ξένος επενδυτής στην Τράπεζα, γεγονός που αποδεικνύει τον απόλυτο μετασχηματισμό της και την σοβαρή δουλειά που έχει γίνει από την Διοίκηση, τον ιδιώτη επενδυτή και το ΤΧΣ.
Αποστολή της νέας τράπεζας, μετά και την πρόσφατη συγχώνευση με την Παγκρήτια, είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω βιώσιμης, καινοτόμου και χωρίς αποκλεισμούς τραπεζικής, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ προηγμένης τεχνολογίας και εξατομικευμένων υπηρεσιών.
Δημιουργείται μιας νέα, μεγάλη και υγιής τράπεζα, κερδοφόρα και αποδοτική, με συνολικό ενεργητικό περίπου €10 δισ., με υψηλή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια, έτοιμη να υποστηρίξει την ελληνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας τον ατναγωνισμό.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Γεωργιάδη για τα ΤΕΠ: Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός, πότε θα γίνουν ανακοινώσεις
- Χρηματιστήριο: Σε πλήρη εξέλιξη το «January effect»
- Ακρόπολη για λίγους στο Δουκάτο Αθηναίων
- To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε