• Τράπεζες

    IRIS: Τελευταία προθεσμία για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Σε 10 μέρες εκπνέει η προθεσμία για να συνδεθούν στο IRIS  οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί παράταση και το πρόστιμο από την 1η Ιουλίου  για όσους δεν έχουν το QR για  την απευθείας πληρωμή είναι 1.500 ευρώ.

    Υποχρέωση να συνδεθούν στο IRIS P2B έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς μέχρι υδραυλικούς, ταξιτζήδες, κομμωτές, αρτοποιούς, περίπτερα κλπ.

    Η υπηρεσία IRIS Person to Business (P2B), επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων από τον ιδιώτη  στον επαγγελματία ή την μικρή επιχείρηση, μέσω του mobile banking oι επαγγελματίες  αμείβονται για τις υπηρεσίες τους μέσω σε δύο δευτερόλεπτα.

    Ωστόσο μέχρι χθες μόλις 307.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν εγγραφεί στην υπηρεσία IRIS P2B, από το σύνολο των 712.000 ελεύθερων επαγγελματιών που διατηρούν επαγγελματικό λογαριασμό στις τράπεζες, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά 1.000 την ημέρα.

    Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι χθες πραγματοποιήθηκαν μέσω  του IRIS P2B συναλλαγές ύψους 13 εκατ ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι το ύψος τους ήταν μόλις 1,3 εκατ ευρώ.

    Όπως λέει η CEO της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου  με το  IRIS Person to Business κερδίζει ο επαγγελματίας καθώς πληρώνει  πολύ χαμηλότερη προμήθεια στην τράπεζα, η οποία  διαμορφώνεται από 0,3%-0,5%, ενώ οι χρεώσεις με κάρτα διαμορφώνονται στο 1%- 1,5% ή και περισσότερο (ανάλογα με το είδος της κάρτας, χρεωστική, πιστωτική, εταιρική). Επιπλέον βλέπει μέσα σε 2 δευτερόλεπτα τα χρήματα να πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό του.

    Κερδίζει η τράπεζα  διότι λαμβάνει το σύνολο της προμήθειας που έχει ορίσει (από 0,3%-0,5%).

    Κερδίζει το δημόσιο καθώς αυξάνει τα φορολογικά του έσοδα.

    Να σημειωθεί ότι φέτος  τον Μάιο οι  συναλλαγές μέσω του IRIS «έγραψαν» ιστορικό υψηλό καθώς:

    -Πραγματοποιήθηκαν 3,7 εκατομμύρια  μεταφορές ποσών μεταξύ ιδιωτών –Ρ2Ρ– από 1,6 εκατομμύρια συναλλαγών τον Μάιο του 2023.

    -Οι πληρωμές προς τους ελεύθερους επαγγελματίες (Ρ2Β) ήταν 10πλάσιες τον φετινό Μάιο καθώς πραγματοποιήθηκαν 40.000 συναλλαγές από μόλις 4.000 πέρυσι.

    -Στο  e-commerce πραγματοποιήθηκαν  570.000 συναλλαγές από 370 χιλιάδες πέρυσι.

    Ο στόχος είναι ο αριθμός των χρηστών Ρ2Ρ να αυξηθεί –από τα 2,7 εκατ. σήμερα- στα 3 εκατ. στο τέλος του χρόνου, και ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών από τις 300.000 να αυξηθεί στις 712.000 –ει δυνατόν μέχρι το τέλος του μήνα-, όσοι δηλαδή είναι οι επαγγελματίες που διατηρούν επαγγελματικό λογαριασμό στις τράπεζες.

     Διαβάστε επίσης

    Τράπεζες: Τι λέει η Κομισιόν για κόκκινα δάνεια και servicers

    Χάρης Καρώνης: Τι είπε στην Τράπεζα της Ελλάδος για την επέκταση της Viva και για τον… Τάκη Γεωργακόπουλο

    Γιατί η Συνεταιριστική Καρδίτσας είναι «η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα»



    ΣΧΟΛΙΑ