Η επιτυχία του IRIS φέρνει χαμηλότερες προμήθειες στα εμβάσματα, καθώς από τον Ιανουάριο και οι τράπεζες θα πρέπει να εξισώσουν προς τα κάτω τις χρεώσεις που επιβάλλουν για την αποστολή χρημάτων, όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και προς τράπεζες της ευρωζώνης.

Και θα πρέπει να προσφέρουν τις άμεσες πληρωμές σε όλα τα προϊόντα και όχι μόνο στο  διατραπεζικό έμβασμα, δηλαδή είτε πρόκειται για εισπράξεις φόρων, λογαριασμών κλπ., και σε όλα τα κανάλια τους, είτε είναι ΑΤΜ, internet banking, mobile baking.

Όπως δηλαδή συμβαίνει με την υπηρεσία Iris που φαίνεται αυτόματα μέσα σε 2 δευτερόλεπτα κάθε μεταφορά ποσού, είτε μεταξύ ιδιωτών, είτε για πληρωμή φόρου ή υπηρεσίας

Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο  του 2025 καταργείται η διπλή τιμολόγηση για την αποστολή εμβασμάτων, αν δηλαδή  πρόκειται για απλό έμβασμα που τα χρήματα εμφανίζονται στον λογαριασμό του δικαιούχου με καθυστέρηση ωρών ή ημερών, ή για άμεση πίστωση, που τα χρήματα φαίνονται το επόμενο δευτερόλεπτο και που τώρα αυτή η υπηρεσία χρεώνεται πιο ακριβά από τις τράπεζες. Επίσης από τον Ιανουάριο όλες οι τράπεζες της  ευρωζώνης είναι υποχρεωμένες να δέχονται εμβάσματα από ξένες τράπεζες ως άμεση πίστωση στο λογαριασμό δικαιούχων.

Κυρίως όμως σε όλη την Ευρωζώνη οι τράπεζες θα εξισώσουν προς τα κάτω τις χρεώσεις που εισπράττουν για την αποστολή εμβασμάτων. Για παράδειγμα οι ιταλικές και οι γαλλικές τράπεζες δεν έχουν προμήθεια για τα απλά εμβάσματα και χρεώνουν με 1 ευρώ τα άμεσα, από τον Ιανουάριο δεν θα εισπράττουν προμήθεια ούτε για τα άμεσα.

Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν την αποστολή εμβάσματος, είτε είναι απλό, είτε άμεσο, όμως από τον Ιανουάριο θα πρέπει να εξισώσουν προς τα κάτω την χρέωση, διότι σήμερα επιβάλλουν στις  instant  payments προμήθεια από 1 μέχρι και 20 ευρώ υψηλότερη σε σχέση με το απλό έμβασμα.

Βέβαια τους τελευταίους μήνες, και μετά την μεγάλη διείσδυση του IRIS στις καθημερινές συναλλαγές οι τράπεζες βελτίωσαν τις προμήθειες, μειώνοντας τις χρεώσεις και προσφέροντας πακέτα τραπεζικών συναλλαγών.

Εξάλλου το IRIS που είναι το εθνικό σύστημα πληρωμών, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την ασφάλεια και ταχύτητα στις μεταφορές ποσών  μέχρι 500 ευρώ χωρίς χρέωση και με μικρή προμήθεια (μέχρι  0,5%)  για τους επαγγελματίες που πληρώνονται μέσω του Iris.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Στην υπηρεσία P2P (person to person) χρησιμοποιούν 3,2 εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοποιήσει 36 εκατομμύρια μεταφορές ποσών (από λογαριασμό σε λογαριασμό) ύψους 1,9 δις ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 188% σε σχέση με πέρυσι. Με την μέση αξία μεταφοράς στα 52 ευρώ.
  • Στο P2B έχουν εγγραφεί 546.000 επαγγελματίες, και από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί 466 χιλιάδες συναλλαγές (αύξηση 927% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι) αξίας 35 εκατ. ευρώ (αυξημένες κατά 931% σε σχέση με πέρυσι). Με την μέση αξία συναλλαγής στα 74 ευρώ.
  • Στην υπηρεσία Iris e-commerce, (αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, πληρωμές φόρων κλπ.) έχουν πραγματοποιηθεί 5,3 εκατ. συναλλαγές (αύξηση 89%), ύψους 2,5 δις ευρώ. Με την μέση αξία συναλλαγής στα 480 ευρώ.

Η άλλη επιτυχία του Iris είναι ότι κερδίζει έδαφος και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από τα 3,2 εκατομμύρια χρήστες του το 49% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών, το 23% είναι ηλικίας από 35-44, το 16% στην ηλικία 45-54, το 9% ηλικίας 54-64 και ένα 4% πάνω από τα 65.

Διαβάστε επίσης

Τράπεζα Αττικής: Τι αναφέρεται στην ενημέρωση του Χ.Α. προς τους χρηματιστές – Επανεκκίνησε η διαπραγμάτευση

Eurobank: Προχώρησε στη σύσταση μονάδας Venture Banking

Χρήστος Μεγάλου: Οι στόχοι της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς για τη βιωσιμότητα