Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

IRIS: Νέο ρεκόρ συναλλαγών αξίας 611 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιούλιο

Διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ ΑΕ, Σταυρούλα Καμπουρίδου

Η Διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ ΑΕ, Σταυρούλα Καμπουρίδου

Το εθνικό σύστημα πληρωμών IRIS, με 5,3 εκατομμύρια συναλλαγές τον Ιούλιο αξίας 611 εκατ. ευρώ, έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς οι συναλλαγές σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 (273.000) 20πλασιάστηκαν.

Τα στοιχεία του Ιουλίου είναι εντυπωσιακά και δείχνουν πως:

Μέσω της εφαρμογής Ρ2Β (πληρωμές προς ελεύθερους επαγγελματίες) πραγματοποιήθηκαν 61.000 συναλλαγές, όταν τον Ιούλιο του 2023 είχαν γίνει 4.500 (δηλαδή 12 φορές πάνω) και τον Ιούλιο του 2021 μόλις 760. Με τον τζίρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Το ρεκόρ βέβαια σημειώθηκε στις διαπροσωπικές συναλλαγές του Ρ2Ρ (μεταξύ ιδιωτών μεταφορές χρημάτων) με 4,55 εκατομμύρια συναλλαγές, όταν ένα χρόνο πριν είχαν πραγματοποιηθεί 159.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ, οι μεταφορές ποσών μεταξύ ιδιωτών τον Ιούλιο ήταν της τάξης των 251 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι συναλλαγές μέσω του IRIS commerce (πληρωμές για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα και προς τις εφορίες), με τον αριθμό τους να φτάνει τις 667.000, από 300 χιλιάδες τον Ιούλιο του 2023 και 113.000 τον Ιούλιο του 2021. Ο τζίρος των συγκεκριμένων συναλλαγών ανήλθε φέτος τον Ιούλιο στα 355 εκατ. ευρώ, καθώς περιλαμβάνονται και οι πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων.

Η κα Σταυρούλα Καμπουρίδου, CEO της ΔΙΑΣ, που «τρέχει» το εθνικό σύστημα πληρωμών από το 2021, εκτιμά πως μέσα στον Αύγουστο θα επιταχυνθούν οι εγγραφές των επαγγελματιών στο IRIS commerce, καθώς η προθεσμία (ύστερα από παράταση) λήγει στις 2 Σεπτεμβρίου, και όσοι δεν θα έχουν συμμορφωθεί θα έχουν πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Από τις περίπου 700 χιλιάδες επαγγελματιών, που διατηρούν επαγγελματικό λογαριασμό στις τράπεζες, έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία περί τις 360.000. Τον Ιούλιο λόγω της παρατασης, έγιναν μόλις 20.000 νέες εγγραφές, ενώ τον Ιούνιο είχαν γίνει 50.000 εγγραφές.

Αντίθετα μεγάλη εξακολουθεί να είναι η δυναμική στο IRIS P2P καθώς τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 100.000 νέες εγγραφές και ο αριθμός των χρηστών της υπηρεσίας εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3 εκατ τον Σεπτέμβριο (από 2,86 εκατ άτομα τον Ιούλιο).

Το IRIS είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη και φθηνή εφαρμογή, η επιτυχία της οποίας πρέπει να πιστωθεί στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και στην CEO της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, που «τρέχει» όλη τη διαδικασία και συνεχώς εξελίσσει τη διατραπεζική υπηρεσία.

Το εθνικό σύστημα πληρωμών καλύπτει τα τρία βασικά σκέλη συναλλαγών καθώς:

-Το IRIS Person to Person επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων μέχρι 500 ευρώ τη μέρα μεταξύ ιδιωτών χωρίς χρέωση. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην αύξηση του ημερήσιου ορίου στα 1.000 ευρώ. Δηλαδή κάποιος θα μπορεί να μεταφέρει 30.000 ευρώ το μήνα με μηδενική χρέωση.

-Το IRIS Person to Business (P2B) από την άλλη, επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων από τον ιδιώτη (δωρεάν) στον επαγγελματία ή την μικρή επιχείρηση. Η χρέωση είναι της τάξης του 0,3%-0,5% επί του ποσού της συναλλαγής. Και θα πρέπει να σημειωθεί πως ο πελάτης, όταν πληρώνει τον επαγγελματία με IRIS οι δαπάνες φοροεκπίπτουν, καθώς δηλώνονται στη διαδικασία δόμησης του αφορολόγητου.

-Το IRIS Commerce παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν αγορές (π.χ. από το φαρμακείο) ή να εξοφλήσουν υποχρεώσεις τους (π.χ. πληρωμή φόρου). Η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει όριο ποσού και δεν απαιτεί εγγραφή για τον πληρωτή, συγκεκριμένα η μέση πληρωμή με IRIS που πραγματοποιείται στην ΑΑΔΕ είναι 2.400 ευρώ.

Το IRIS Commerce δεν έχει μπει ακόμη στο φυσικό κατάστημα και ο στόχος τώρα της ΔΙΑΣ είναι να γίνει σύντομα και ο υπάλληλος να ρωτά «Κάρτα ή IRIS;».

Διαβάστε επίσης:
Έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η σύνδεση επαγγελματικών λογαριασμών με IRIS

UBS: Ισχυρά περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες – Τop Picks Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα

Εθνική Ασφαλιστική: Απόλυτη προτεραιότητα στις αποζημιώσεις για τους πληγέντες