• Τράπεζες

    Ηρακλής 3: Θα χρειαστεί επέκταση των εγγυήσεων;

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank, Αντώνης Βαρθολομαίος, Διευθύνων Σύμβουλος Παγκρήτιας Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου Τράπεζα Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς Εθνική Τράπεζα, Φωκίων Καραβίας Eurobank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank, Αντώνης Βαρθολομαίος, Διευθύνων Σύμβουλος Παγκρήτιας Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου Τράπεζα Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς Εθνική Τράπεζα, Φωκίων Καραβίας Eurobank


    Πέντε τράπεζες έχουν αιτηθεί να λάβουν τις εγγυήσεις του «Ηρακλή 3» για τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων  ύψους  περί τα 5,8 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο  αποτελεί ζητούμενο κατά πόσο το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει αίτημα προς την DG Comp κι την Κομισιόν για να αυξηθεί το ύψος των εγγυήσεων –καθώς από τα αρχικά 2 δισ. ευρώ έχουν απομείνει 1,5 δισ. ευρώ-, ώστε  να «καλυφθούν»  όλα τα αιτήματα.

    Ειδικότερα αίτημα έχει υποβάλλει η Attica Bank και η Παγκρήτια για τιτλοποιήσεις δανείων άνω των 3 δισ. ευρώ, καθώς η ένταξη των «κόκκινων» δανείων στον «Ηρακλή» είναι απαραίτητη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την συγχώνευση τους.

    Ωστόσο η εξέταση του αιτήματος δεν έχει ξεκινήσει καθώς δεν έχει υποβληθεί ακόμα επισήμως η έκθεση αξιολόγησης της DBRS.

    Ανεπισήμως οι ενδιαφερόμενοι έχουν ενημερωθεί ότι ο λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες –προκειμένου να «καθαρίσει» ο ισολογισμός της Attica Bank είναι στα 600 εκατ. ευρώ, και δεν απέχει από το ποσό που είχε υπολογίσει η τράπεζα.

    Αίτημα για να λάβει τις εγγυήσεις του «Ηρακλή 3» έχει υποβληθεί και για την κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Solar, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

    Νέο αίτημα για να ανέβει στο όχημα του Ηρακλή 3 έχει υποβάλλει η Εθνική Τράπεζα για την τιτλοποίηση Frontier III,  η οποία αποτελείται κυρίως από εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας προ προβλέψεων περίπου 630 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς την 30 Ιουνίου 2023.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αίτημα έχει υποβάλλει και η Eurobank για τιτλοποιημένα δάνεια ύψους περί το 1 δισ. ευρώ.

    Στις αρχές του 2024 εγκρίθηκαν τα αιτήματα της Τράπεζας Πειραιώς για την τιτλοποίηση Sunrise III, λογιστικής αξίας  508 εκατ. ευρώ που περιλάμβανε  περίπου 37 χιλιάδες δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, όπως και της τιτλοποίησης Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

    Οι εγγυήσεις του «Ηρακλή3» για τα senior ομόλογα αυτών των τιτλοποιήσεων ήταν 500 εκατ. ευρώ. Ενώ με την κάλυψη και του senior ομολόγου της Solar θα χρειαστούν άλλα 300+ εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς το εναπομείναν ποσό των εγγυήσεων δεν επαρκεί για να καλυφθούν όλες οι τιτλοποιήσεις.

    Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Ηρακλής 3 λήγει στο τέλος του έτους και βασικός σκοπός ήταν να αποτελέσει το εργαλείο εξυγίανσης των μη συστημικών τραπεζών, όπως και των συνεταιριστικών, ώστε να επιτύχουν και αυτές μονοψήφιους δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

    Το αν θα ζητηθεί επέκταση των εγγυήσεων και σε τι ποσό θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες και αφού ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Θέλουμε να συγκριθούμε με τις ευρωπαϊκές τράπεζες

    Στεγαστικά δάνεια: Πώς Εθνική, Alpha και Eurobank ενισχύουν την αγορά

    Τράπεζες: Μέρισμα στους μετόχους μετά από 16 χρόνια – Τι θα δώσουν Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς

     



    ΣΧΟΛΙΑ