ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Υψηλές προβλέψεις λόγω covid, που επηρέασαν αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και ανθεκτικότητα των βασικών πηγών εσόδων τους, κατέγραψαν οι τράπεζες το α΄ εξάμηνο του έτους. Αυτό προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις με βάση τις οποίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν βελτίωση του αποτελέσματος προ προβλέψεων, επιδεικνύοντας σε αυτή τη φάση σημάδια αντοχής στην κρίση.
Συγκεκριμένα η Alpha Bank εμφανίζει σταθεροποίηση των εσόδων από τόκους στα 772 εκατ. ευρώ και βελτίωση κατά 10% των εσόδων από προμήθειες, στα 166,7 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 2,4% των συνολικών εσόδων μετά και από τα χρηματοοικονομικά κέρδη στο 1,2 δις ευρώ περίπου. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων μετά και τη συγκράτηση των εξόδων κατά 4,4% στα 519,8 εκατ. ευρώ εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 8,7% και διαμορφώθηκε στα 645,5 εκατ. ευρώ έναντι 594 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Η διοίκηση της Alpha Bank αύξησε τις προβλέψεις της 16,3% στα 568,1 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τα κέρδη μετά από προβλέψεις να περιοριστούν κατά 45%, στα 64,8 εκατ. ευρώ έναντι 119,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019.
Η Εθνική τράπεζα καταγράφει μείωση των εσόδων από τόκους κατά 8,3% στα 550,5 εκατ. ευρώ και αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά 2,5% στα 123,4 εκατ. ευρώ. Τα ισχυρά ωστόσο χρηματοοικονομικά κέρδη, ύψους 786 εκατ. ευρώ, που οφείλονται κυρίως στην ανταλλαγή του swap με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, εκτίναξαν στο τέλος του α’ εξαμήνου τα συνολικά έσοδα της τράπεζας κατά 68,6% στο 1,5 δις ευρώ περίπου από 866 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στη διοίκηση της Εθνικής να τριπλασιάσει σχεδόν τις προβλέψεις της για την κάλυψη των επιπτώσεων της κρίσης, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 562,1 εκατ. ευρώ έναντι 200,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019 και μετά την αφαίρεση των οργανικών εξόδων τα κέρδη προ φόρων της τράπεζας είναι αυξημένα κατά 86,5% σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα στα 472,4 εκατ. ευρώ έναντι 253,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019.
Σταθεροποίηση των εσόδων από τόκους στα 688,8 εκατ. ευρώ και αύξηση των προμηθειών κατά 15,7% στα 180,1 εκατ. ευρώ (λόγω των εισπράξεων από τη Grivalia) καταγράφει η Eurobank το α’ εξάμηνο του έτους. Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας μετά και τα χρηματοοικονομικά έσοδα, είναι βελτιωμένα κατά 2,6% στα 935 εκατ. ευρώ έναντι 911,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη doValue για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo αξίας 7 δις ευρώ που οδηγεί σε μείωση των κόκκινων δανείων στο χαμηλότερο επίπεδο του τραπεζικού συστήματος, επέτρεψε στη διοίκηση της Eurobank να απελευθερώσει προβλέψεις για την κάλυψη των κόκκινων δανείων. Έτσι το σύνολο των προβλέψεων στο τέλος του α΄ εξαμήνου μειώθηκε στα 271 εκατ. ευρώ έναντι 347,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και μετά και την αφαίρεση των οργανικών εξόδων ύψους 433,7 εκατ. ευρώ, το τελικό αποτέλεσμα προ φόρων είναι αυξημένο κατά 90,6% στα 218,5 εκατ. ευρώ έναντι 114,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019.
Η τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει βελτίωση κατά 1,2% των εσόδων από τόκους στα 727,3 εκατ. ευρώ και κατά 3,2% αύξηση των εσόδων από προμήθειες, ανεβάζοντας μετά και το συνυπολογισμό των χρηματοοικονομικών εσόδων το σύνολο των εσόδων του α’ εξαμήνου στα 921,6 εκατ. ευρώ έναντι 893,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Η μείωση των οργανικών εξόδων της τράπεζας κατά 8,1% στα 451,6 εκατ. ευρώ οδήγησε στην αύξηση κατά 17% του αποτελέσματος προ προβλέψεων, επιτρέποντας στη διοίκηση της Πειραιώς να προχωρήσει σε αυξημένες κατά 74,5% προβλέψεις το α’ εξάμηνο του έτους. Το ύψος των προβλέψεων ανήλθε στα 580 εκατ. ευρώ, εξανεμίζοντας την κερδοφορία της τράπεζας και οδηγώντας την σε ζημιά 215 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 57 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019.
Το σύνολο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατέγραψε στο τέλος του α’ εξαμήνου μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επίπεδο ομίλου με την καλύτερη επίδοση να εμφανίζει η Eurobank, που είναι η πρώτη τράπεζα με δείκτη NPEs 15,3%. Ακολουθεί η Εθνική τράπεζα με δείκτη 29,9%, η Alpha Bank με 43,5%, ενώ η τράπεζα Πειραιώς καταγράφει δείκτη NPE 48%. Η εξέλιξη των κόκκινων δανείων θα κριθεί στις προσεχείς τιτλοποιήσεις που έχουν δρομολογήσει οι τρεις τράπεζες, Alpha, Εθνική και Πειραιώς, αλλά και από την αύξηση του εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου που αναμένεται να αυξηθεί στο πλαίσιο των εκτεταμένων χρηματοδοτήσεων που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες για τη στήριξη της οικονομίας.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επίδομα ανεργίας: Τι ισχύει για το νέο πρόγραμμα επιδότησης σε 11 ερωταπαντήσεις
- Χριστούγεννα στον Πειραιά – Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για Τρίτη 24 Δεκεμβρίου
- J.P. Morgan για ΔΕΗ: Η κορυφαία ανάπτυξη συνεχίζεται, αύξηση της τιμής στόχου στα €17,9
- Regency Casino Mont Parnes: Μια μαγική «χώρα των θαυμάτων»