Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Τράπεζας υπογράψαμε στο πνεύμα του Ν. 4808/2021 την Ε.Σ.Σ.Ε. που αποτελεί το επιστέγασμα της ως άνω διαδικασίας.

Η σύμβαση αυτή αποτυπώνει την «απόλυτη δέσμευση της Τράπεζας για την διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, πλήρους απαλλαγμένου από οποιαδήποτε περιστατικά βίας και παρενόχλησης σε υλοποίηση όσων αναφέρει ο Νόμος 4808/2021», με την υιοθέτηση προοδευτικής πολιτικής και διαδικασίας κατά της Βίας και της Παρενόχλησης την Εργασία.

1

Στο τελικό κείμενο υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις των εκπροσώπων του Σωματείου μας (ως της πλέον αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων της Τράπεζας) οι κυριότερες των οποίων είναι οι εξής:

Επιτροπή κατά της Βίας και Παρενόχλησης

1. Η Επιτροπή αυτή (Πενταμελής) δεν θα έχει μόνο ερευνητικό χαρακτήρα, όπως οι αντίστοιχες Επιτροπές άλλων Οργανισμών, αλλά αποφασιστικό, αφού θα εξετάζει κάθε εισαγόμενη υπόθεση και θα επιβάλει «Κυρώσεις – Μέτρα – Πειθαρχικές Ποινές» σε βάρος του καταγγελλόμενου. (Διεύρυνση του ποινολογίου που προβλέπει ο Οργανισμός Υπηρεσίας Προσωπικού).

2. Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων που θα ορίζει το Δ.Σ. της εκάστοτε πλέον αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης. Τα υπόλοιπα μέλη θα είναι: Ο/Η Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών (Πρόεδρος), Ο/Η Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου (Μέλος), Ο/Η Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου (Μέλος) και Ο/Η Επικεφαλής του Τομέα Λειτουργικών Κινδύνων Ομίλου (Μέλος).

3. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων θα κατέχει την θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, γεγονός που σηματοδοτεί την δέουσα σημασία που έχει ο ρόλος του στην Επιτροπή.

4. Η Επιτροπή θα βρίσκεται σε απαρτία για την συνεδρίαση και για την λήψη απόφασης με την παρουσία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ της και όχι μόνο με την πλειοψηφία των εκπροσώπων της Τράπεζας. Η ρύθμιση αυτή είναι θεσμικά πρωτοποριακή και διασφαλίζει την εκπροσώπηση των εργαζομένων σε κάθε περίπτωση.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

  • Η θεσμοθετημένη Πολιτική κατά της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία έχει ε υ ρ ύ τ ε ρ ο Πεδίο Εφαρμογής από τον υφιστάμενο Κανονισμό Εργασίας, γιατί εφαρμόζεται υποχρεωτικά για το σύνολο όσων έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας (πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) ακόμα και αν είναι επιτελικά στελέχη της Τράπεζας, Διευθύνοντες Υπάλληλοι ή Μέλη του Δ.Σ.!
  • Εφαρμόζονται για όσους απασχολούνται με σύμβαση έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών και έμμισθης εντολής.
  • Επίσης στους απασχολούμενους μέσω τρίτων παρόχων Υπηρεσιών, αλλά και σε άτομα που παρακολουθούν κατάρτιση (ασκούμενοι, μαθητευόμενοι, εθελοντές).
  • Ακόμα καταλαμβάνει και εργαζόμενους των οποίων η σχέση εργασίας έχει λήξει, αλλά και άτομα που ζητούν εργασία στην Τράπεζα.
  • Το πλαίσιο ισχύος είναι ευρύτατο και δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της εργασίας. Περιλαμβάνει και τα καταλύματα της και τους χώρους ατομικής υγιεινής, φροντίδας και αποδυτηρίων.
  • Αφορά και στις μ ε τ α κ ι ν ή σ ε ι ς, από και προς την εργασία, τα ταξίδια, την εκπαίδευση, τις εκδηλώσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία.
  • Ισχύει και κατά τις ε π ι κ ο ι ν ω ν ί ε ς που σχετίζονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γίνονται μέσω τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνίας και τηλεργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Χριστίνα Μαργέλου –Eurobank: Act like a shipowner