ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Αυτό θα προβλέπει το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και το οποίο θα εισάγει το ιταλικό μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος κατά 40% και συγκεκριμένα από τα 70 δις ευρώ στα 40 δις ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, η αρμόδια διεύθυνση που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί σε συστηματική βάση τις χρηματοροές από τις εισπράξεις των κόκκινων δανείων που θα αναλάβουν οι servicers, θα εγκρίνει τα business plan και θα μπορεί να αφαιρεί την αρμοδιότητα της διαχείρισης όταν ο servicer δεν επιτυγχάνει τους στόχους και δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τις εισπράξεις των δανείων που έχει αναλάβει να διαχειριστεί.
Η αυστηρή εποπτεία έχει προφανή στόχο να περιορίσει τον κίνδυνο ενεργοποίησης των κρατικών εγγυήσεων των 12 δις ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται αυτό για την επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων. Για αυτό το λόγο την εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης θα αναλάβει το δημόσιο με τη συνδρομή του ΟΔΔΗΧ και στελεχών της ΤτΕ, η οποία έχει άλλωστε και την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση αυτών των εταιρειών, που ήδη αριθμούν περί τις 20 και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός υπογράμμισε ότι η αγορά των εταιρειών διαχείρισης πρέπει να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα έτσι ώστε, «ο μηχανισμός να βγάζει αρκετά χρήματα, ικανοποιώντας τους επενδυτές που θα κληθούν να αγοράσουν τα τιτλοποιημένα δάνεια, τις τράπεζες που θα πρέπει να εισπράττουν έσοδα για να πληρώνουν την προμήθεια στο δημόσιο και φυσικά το κράτος που θα επωφελείται αυτού του εσόδου». Προϋπόθεση για αυτό είναι να ελαχιστοποιηθεί η περίπτωση ενεργοποίησης της κρατικής εγγύησης λόγω αστοχίας στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν οι εταιρείες διαχείρισης. «Όλη η αλυσίδα πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά» επεσήμανε με έμφαση ο κ. Ζαββός, εξηγώντας ότι ο μηχανισμός του Ηρακλή αποτελεί ένα πρωτόγνωρο πείραμα για μια χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, όπως ήταν η Ιταλία που εισήγαγε μερικά χρόνια πριν παρόμοιο μηχανισμό.
Η επιτυχία του μηχανισμού είναι κρίσιμη καθώς θα αντιμετωπίσει διαρθρωτικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δίνοντας στις τράπεζες τη δυνατότητα της πρόσβασης στις αγορές και ανοίγοντας προοπτικές για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Η συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων, κατέληξε, είναι ευνοϊκή καθώς έχει μειώσει σημαντικά το ασφάλιστρο κινδύνου (CDs) της χώρας, που είναι και το κριτήριο βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η προμήθεια που θα πληρώνουν στο δημόσιο τράπεζες, που υπολογίζεται κοντά στο 2%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Walmart: Αύξηση 5,3% των πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο – Αναβάθμισε το guidance για τα ετήσια κέρδη
- Ιράν: Θα περιορίσει τα αποθέματα του σε εμπλουτισμένο ουράνιο
- Instagram: Nέο εργαλείο για την αφαίρεση περιεχομένου με σκοπό την ασφάλεια των χρηστών
- Βουλή: Την Τετάρτη ο νέος προϋπολογισμός – Όλα τα μέτρα και οι ελαφρύνσεις