ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πάνω από 850 εκατ. ευρώ ήταν οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, με το επιτόκιο της έκδοσης να διαμορφώνεται τελικά στο 9,75%, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον αποδείχθηκε ιδιαίτερα αυξημένο, κάτι που είχε διαφανεί άλλωστε από τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της τράπεζας στο εξωτερικό.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, με την Τράπεζα Πειραιώς να στοχεύει στην άντληση 300-350 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μεταξύ 9% με 10%.
Το πρώτο guidance, με την έναρξη της διαδικασίας, ήταν στην περιοχή του 10,25%.
Η έκδοση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, καθώς εκδότης είναι η Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλότερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από αμερικανικά χαρτοφυλάκια, ενώ σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες μικρό μέρος της έκδοσης θα κάλυπτε και ο σουηδικός όμιλος Intrum, μετά και τη συμφωνία της με την τράπεζα για την ανάθεση της διαχείρισης στην τελευταία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και των ακινήτων της Πειραιώς.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο εγχείρημα ήταν πιθανό να συμμετάσχει επίσης και ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, Τζον Πόλσον.
Όπως έχει γράψει το mononews.gr, πάνω από 55 επενδυτές συμμετείχαν στα roadshow που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, ενώ είχε προηγηθεί σειρά επαφών και όλη την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα μηνύματα για την έκδοση είναι θετικά καθώς στις συναντήσεις συμμετείχαν όλα τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, προεξοφλώντας το ενδιαφέρον για την ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς που, ας σημειωθεί, αποτελεί την πρώτη παρόμοια έκδοση μετά από 11 χρόνια, που επιχειρεί ελληνική τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι τη διοργάνωση των συναντήσεων έχουν αναλάβει οι επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs και UBS.
Την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s και S&P με Caa3 και CCC αντίστοιχα.
Η έκδοση θα είναι τύπου 10NC5 (δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας).
Στόχος είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, στο πλαίσιο της σχετικής υποχρέωσης που έχει αναλάβει έναντι του SSM.