ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην Ελλάδα που αλλάζει, γίνεται διεθνής επενδυτικός προορισμός, προχωρά στον μετασχηματισμό της οικονομίας της, υλοποιεί εμβληματικές επενδύσεις και ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το «δώρο» του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκαν χθες οι Έλληνες τραπεζίτες μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Η ανάπτυξη και όχι η επιβίωση» είναι πλέον το ζητούμενο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που έχει πια γυρίσει σελίδα και κοιτάζει το μέλλον, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank και τόνισε πως προτεραιότητα είναι σήμερα η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με σύνεση και ευθύνη. Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ψηφιακή μετάβαση.
Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας χαρακτήρισε «δώρο» το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγή στη δομή της οικονομίας. Μίλησε για το «στοίχημα» του τουρισμού καθώς φέτος αναμένεται η χώρα να πετύχει το 50% των επιδόσεων του 2019. Και δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ανάπτυξη 10% τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2021, «η οποία θα κλείσει στο 4,5% στο τέλος του χρόνου».
Ο κ. Χρήστος Μεγάλου CEO της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο «Sunrise» που αποσκοπεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως είπε, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ μέσω της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,4 δισ. ευρώ και των άλλων ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη μείωση των προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το επόμενο 12μηνο, ενώ παράλληλα υλοποιεί το πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού, σε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και σε ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μετασχηματίσουμε τη χώρα» υπογράμμισε ο CEO Alpha Bank ο κ. Βασίλης Ψάλτης.
Οι δισταγμοί κοστίζουν, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως η Alpha Bank πρωτοστατεί στην πορεία αλλαγής της ελληνικής οικονομίας
Αναφέρθηκε στην σημαντική ευκαιρία που δημιουργεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, αλλά και την ετοιμότητα της Alpha Bank να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.
«Η Ελλάδα είναι σήμερα επενδυτικός προορισμός πρώτης γραμμής» υπογράμμισε η κα Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής του Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς.
Και συμπλήρωσε πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο συνεργάτη κατά την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σημείωσε πως η ελκυστικότητα της χώρας επιβεβαιώθηκε ακόμη και στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Και αναφέρθηκε σε επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον τουρισμό και στο real estate, με περισσότερες από 300 νέες άδειες για ξενοδοχεία σε 60 περιοχές της Ελλάδας.
Στον ρόλο των τραπεζών, που μπορούν να συνδράμουν καταλυτικά, τόσο στην αύξηση, όσο και στη σύνθεση των Ξένων Επενδύσεων, αναφέρθηκε ο ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Όπως είπε η Εθνική Τράπεζα τα επόμενα τρία χρόνια θα στηρίξει με 3 δις ευρώ έργα ενεργειακής μετάβασης και επέκτασης υποδομών, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον οργανικό μετασχηματισμό κλάδων της Οικονομίας.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να προσελκύσουμε Ξένες Επενδύσεις υψηλού πολλαπλασιαστικού συντελεστή για την Ελληνική Οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο στον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθαρών άμεσων επενδύσεων (2%) αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε ως και 25 δις την επόμενη πενταετία.»
Στη χρηματοδότηση επενδύσεων που πληρούν τα κριτήρια ESG αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Βασιλείου, αναπληρωτής CEO και Επικεφαλής του Corporate & Investment Banking της Eurobank.
Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε σε δύο εμβληματικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης, με κριτήρια ESG, στη χρηματοδότηση των οποίων έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Eurobank.
Στο Ελληνικό, που το χαρακτήρισε «έργο – ορόσημο» για την Ελλάδα και το οποίο είναι το μεγαλύτερο αστικό, αναπτυξιακό project στην Ευρώπη, και η συμβολή του έργου, μέχρι την ολοκλήρωσή του, στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται στο 2,4%, ενώ στη διάρκεια της ίδιας περιόδου θα έχουν αποδοθεί φόροι 14 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 10.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και 75.000 όταν το έργο θα είναι ώριμο και θα λειτουργεί.
Και στο δεύτερο έργο που είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και το οποίο θα εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας των καταναλωτών όλης της χώρας και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας.
Φιλοδοξούμε να παίξουμε κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των πόρων άνω των 57 δις ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στοχεύουμε να διαθέσουμε στην αγορά το 1/4 των χρημάτων (26 δισ. ευρώ δάνεια, εκ των οποίων 13 δισ. από το κράτος και 13 δισ. από το χρηματοπιστωτικό σύστημα), σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Βασιλείου.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπάνιος θησαυρός αρχαίων νομισμάτων παραδίδεται από την Ελλάδα στην Τουρκία
- Performance (Αλίκη Παληού και Ανδρέας Μιχαλόπουλος): Εξασφάλισε έσοδα 17,4 εκατ. δολάρια
- Καιρός: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και τσουχτερό κρύο
- ΠΕΦ: Επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέο hub και ειδικότητα στην παρασκευή φαρμάκων