ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τραπεζικές μετοχές είναι αναμφίβολα εκείνες οι οποίες τον τελευταίο καιρό, κλέβουν την παράσταση στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Τα «χαρτιά» των τεσσάρων συστημικών ομίλων κερδίζουν όχι μόνο τη μάχη των εντυπώσεων, αλλά και αυτήν της ουσίας. Με τις αποδόσεις τους να είναι πολλαπλάσιες από εκείνες που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης.
Η παλινόρθωση των τραπεζών ξεκίνησε διαδοχικά πριν από τρεις-τέσσερις μήνες. Όταν και οι αποτιμήσεις τους είχαν φτάσει να «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού». Αν λοιπόν τότε, κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα,την τύχη ή το… κληρονομικό χάρισμα να αγοράσει από 1.000 μετοχές σε κάθε μία από τις τέσσερις τράπεζες, θα έπρεπε να καταβάλει 2.786 ευρώ συνολικά. Χθες, αυτό το μετοχικό χαρτοφυλάκιο έφτασε να αξίζει 5.504 ευρώ. Γεγονός που μεταφράζεται σε μια λαμπρή, βραχυπρόθεσμη απόδοση της τάξεως του 97,6%…
Με τα δεδομένα αυτά, θα περίμενε κανείς να έχει υπάρξει μια αντίστοιχη, αυξημένη κινητικότητα και από πλευράς των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών. Καθότι είναι λογικό και αναμενόμενο, οι μεγάλες, καταγεγραμμένες αποδόσεις, να λειτουργήσουν σαν ισχυρός μαγνήτης, για την ενίσχυση της μετοχικής βάσης των τραπεζών με «νέο αίμα».
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, έχει συμβεί το αντίθετο: Διότι το ανοδικό ράλι των τραπεζών, αντί να πυκνώσει τον αριθμό των μετόχων, δρομολόγησε τάσεις φυγής… Όπως μάλιστα πιστοποιείται από τη συγκριτική ανάλυση στοιχείων που δημοσιοποιούνται από το χρηματιστήριο, όχι μόνο δεν ανέβηκαν νέοι «παίκτες» στο «τρένο» των τραπεζών, αλλά κατέβηκαν από τους ήδη υπάρχοντες… Έτσι, από την αρχή της εφετινής χρονιάς και έως τα τέλη του περασμένου Απριλίου, έφυγαν από τις τράπεζες 3.121 μέτοχοι. Έλληνες ιδιώτες στη συντριπτική τους πλειονότητα, όπως όλα δείχνουν.
Καθώς φαίνεται, η μεγάλη άνοδος των τραπεζικών μετοχών, έδωσε την ευκαιρία σε ένα μικρό κομμάτι ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών, να… πουλήσουν τα «χαρτιά» τους και να μηδενίσουν τις θέσεις τους. Και όχι να παραμείνουν σε αυτές ή να τοποθετήσουν επιπρόσθετα κεφάλαια. Το αν η αντίδρασή τους αυτή είναι λανθασμένη ή όχι, θα κριθεί από τη μελλοντική πορεία των τιμών.
Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, οι Έλληνες ιδιώτες μπορεί να είναι αριθμητικά οι περισσότεροι, αλλά η ποσοστιαία συμμετοχή τους στις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Περί το 10%, με το ΤΧΣ να ελέγχει γύρω στο 20% και το υπόλοιπο 70% να είναι σε ξένα χαρτοφυλάκια, έχοντας ως βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες.
Σε δεύτερη μοίρα η Alpha Bank
Η αρχή της εφετινής χρονιάς έγινε με την Alpha Bank να έχει 116.377 μετόχους. Στα τέλη του Απριλίου, ο μέσος όρος των μετόχων της τράπεζας έπεσε στους 115.278, υποχωρώντας κατά 1.099. Λόγω του ότι η Alpha Bank, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τα μικρότερα reverse split (συνενώσεις μετοχών) σε σχέση με τις άλλες συστημικές, είναι εκείνη που έχει το πιο διευρυμένο αριθμητικά, μετοχολόγιο. Η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε την πρώτη μέρα του περασμένου Φεβρουαρίου στο χαμηλό των 0,87 ευρώ. Από εκεί, πήγε στις 15 Απριλίου στα 1,52 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 74,7%. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο στα 1,265 ευρώ, το «χαρτί» της Αlpha Bank έχει πέσει 16,8% από την αμέσως προηγούμενη κορυφή του, ενώ βρίσκεται 45,4% πιο πάνω από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου.
Τα κέρδη αυτά για την Alpha Bank είναι τα λιγότερα από τις άλλες συστημικές, καθώς οι ενεργοί ξένοι «παίκτες» δείχνουν να την έχουν σε δεύτερη μοίρα. Κυρίως γιατί ακόμη δεν έχει εξειδικευτεί το πλάνο της μείωσης των εγχώριων «κόκκινων» δανείων, για τα οποία η τράπεζα έχει πάρει τις μικρότερες προβλέψεις, έναντι των άλλων συστημικών ομίλων. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι στην κλίμακα των κεφαλαιοποιήσεων, η απόσταση της Alpha από τη δεύτερη Εθνική, έχει περιοριστεί πλέον στα μόλις 52 εκατ. ευρώ…
Eπιμένει στα ψηλά η Εθνική
Στο πρώτο τετράμηνο της εφετινής χρονιάς, αριθμός των μετόχων της Εθνικής, από τους 113.308 έχει πάει στους 111.903. Έχοντας μειωθεί δηλαδή, κατά 1.405… Και αυτό όταν η μετοχή της Εθνικής έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου 125,9% από τα χαμηλά της. Ξεκίνησε από τα 0,92 ευρώ στις 21 Ιανουαρίου της εφετινής χρονιάς και τώρα είναι στα 2,078 ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, γεγονός που καταδεικνύει το συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένα Funds. Εν αναμονή βεβαίως και των αυριανών ανακοινώσεων στο Λονδίνο από τον CEO Παύλο Μυλωνά, του σχεδίου μετασχηματισμού και αναδιοργάνωσης της τράπεζας.
Οι επιδόσεις της Eurobank
Στο μετοχολόγιο της Eurobank υπήρχαν στην αρχή του έτους 38.999 επενδυτές, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί στους 38.705. Δηλαδή κατά 294 μετόχους. Είναι ενδεικτικό ότι στις 21 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου το «χαρτί» της τράπεζας ήταν στα 0,476 ευρώ. Φτάνοντας στις 3 Μαΐου στα 0,76 ευρώ, μετά από μια άνοδο 51,7%.
Χθες, η μετοχή έκλεισε στα 0,706 ευρώ με απώλειες 7,1% από την κορυφή της. Αλλά και με κέρδη 48,3% από τα τελευταία χαμηλά του Ιανουαρίου.
Τι έχει κάνει η Πειραιώς
Η τράπεζα Πειραιώς έχει 323 λιγότερους μετόχους, αφού στην αρχή του έτους ξεκίνησε από τους 28.361 και στα τέλη του περασμένου Απριλίου ο αριθμός τους ήταν στους 28.038.
Η μετοχή της Πειραιώς «είδε» τα χαμηλά των 0,57 ευρώ την πρώτη μέρα του περασμένου Φεβρουαρίου. Ακολούθησε ένα ράλι ανόδου 225,4% που έφερε το «χαρτί» στα 1,855 ευρώ, στις 23 Απριλίου. Έκτοτε, έχει βρεθεί 21,6% καθώς έκλεισε χθες στα 1,455 ευρώ. Διατηρώντας όμως κέρδη 155,3% από τα προηγούμενα χαμηλά της. Επίδοση που παραμένει η καλύτερη από τις συστημικές τράπεζες. Οι οποίες ανεξάρτητα από το αν χάνουν Έλληνες μετόχους, εξακολουθούν να ενσωματώνουν προσδοκίες για ακόμη καλύτερες χρηματιστηριακές μέρες.