ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί και πάλι, εισάγοντας για πρώτη φορά στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο τη βιοποικιλότητα τόσο ως παράγοντα κινδύνου όσο και ως παράγοντα δημιουργίας νέων ευκαιριών στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας αναγνωρίζεται πλέον σε διεθνές επίπεδο ως σημαντικός κίνδυνος για την κοινωνία και την οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει συγκεκριμένους και υψηλούς στόχους για τη βιοποικιλότητα μέχρι το 2030, ενώ στη συνάντηση των κρατών -μελών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει φέτος στην Κίνα αναμένεται να τεθούν και παγκόσμιοι στόχοι.
Με τη συμμετοχή στο Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF) τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεσμεύονται να υπολογίζουν το αποτύπωμά που έχουν οι δραστηριότητές τους στη βιοποικιλότητα και να λαμβάνουν πρωτοβουλίες μέσω των χρηματοδοτήσεων και επενδύσεών τους ώστε να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση και προστασία της φύσης.
Η βιοποικιλότητα αποτελεί επίσης σημαντικό πυλώνα που υποστηρίζει πολλές οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι ο αγροδιατροφικός τομέας. Η Τράπεζα, έχοντας τη μεγαλύτερη διείσδυση αγοράς σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας, αντιλαμβάνεται την ανάγκη στήριξης μιας αγροτικής οικονομίας που προσφέρει υγιή και ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές.