ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας και οι αναπληρωτές CEO Θόδωρος Καλαντώνης, Σταύρος Ιωάννου, Κώστας Βασιλείου, είχαν άλλο ένα meeting για το γνωστό θέμα. Τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Ήταν Ιούλιος, απόγευμα και η Πλατεία Συντάγματος γεμάτη από τουρίστες. Στον 6ο όροφο του κτιρίου Μποδοσάκη, στην αίθουσα συσκέψεων, οι τέσσερις τραπεζίτες κάνουν διάφορα σχέδια επί χάρτου, για το πώς θα πιάσουν τους στόχους μείωσης, με πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις, ανακτήσεις, αναδιαρθρώσεις. Γράφουν και ξαναγράφουν, υπολογίζουν… Εξάλλου έπρεπε να είναι έτοιμοι να υποβάλουν και τους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων ανοιγμάτων στον SSM.
Σε αυτή τη σύσκεψη του Ιουλίου, από τη οποία ξεκίνησε η «γέννηση» της «νέας Eurobank», συμμετείχε και ο σύμβουλος της τράπεζας, η PwC.
Η κουβέντα ως συνήθως περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία μιας bad bank στην οποία θα πάνε τα «κόκκινα» δάνεια.
Και τότε κάποιος ρίχνει την ιδέα: Γιατί να συζητάμε τη δημιουργία «κακής» τράπεζας και όχι τη δημιουργία «καλής»; Όλες οι ελληνικές τράπεζες με τόσα «κόκκινα» είναι bad. Πάμε να δούμε πως μπορούμε να στήσουμε μία good bank.
Ο κ. Καραβίας έδωσε τον τόνο: Πάμε να κτίσουμε την «καλή» τράπεζα. Μία νέα Eurobank «καθαρή» από προβληματικά δάνεια.
Το σχέδιο μπήκε αμέσως στα σκαριά και στις συσκέψεις που ακολούθησαν και ήταν πολλές συμμετείχαν ο CFO Χάρης Κοκολογιάννης, ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού Απόστολος Καζάκος και ο επικεφαλής του Risk Χρήστος Αδάμ.
Όλοι άρχισαν να δουλεύουν στην κατεύθυνση θέλουμε μία «καλή» τράπεζα.
Βασική αρχή τους ήταν ότι έπρεπε η τράπεζα να λύσει το πρόβλημα της, να έχει το δικό της σχέδιο ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του επόπτη (σχέδια SSM, ΤτΕ, ΤΧΣ).
Από τη στιγμή που το σχέδιο πήρε υπόσταση ενημερώθηκε ο βασικός μέτοχος της τράπεζας ο κ. Πρεμ Γουάτσα της Fairfax.
Η ιδέα του άρεσε, τη στήριξε και έβαλε τη δική του πινελιά.
Εξάλλου ο κ. Γουάτσα επανειλημμένα έχει δηλώσει τη στήριξη του στην τράπεζα, στον κ. Καραβία και στην ομάδα του.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Eurobank το 2021 θα έχει περιορίσει τα προβληματικά δάνεια στα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 6% με 8% και ο δείκτης ΜΕΑ θα βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Να σημειωθεί ότι το 2016, τον Σεπτέμβριο, τα ΜΕΑ της Eurobank ήταν 20,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2018 θα είναι 15,3 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2019 θα έχουν περιοριστεί στα 5 δισ. ευρώ (15%).
Και όπως λέει τραπεζική πηγή «τα στελέχη που έτρεξαν το σχέδιο έχουν χημεία μεταξύ τους. Είναι «παιδιά» της Eurobank και «μεγάλωσαν» μαζί με την τράπεζα. Έχουν μάθει να λειτουργούν σαν ομάδα και αυτό ακριβώς εγγυάται την επιτυχία του deal».
Και πράγματι κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι το μεγάλο «άνοιγμα» στην καριέρα τους ξεκίνησε μέσα από την Eurobank.
Μάλιστα όταν ο Λάτσης αποχώρησε από το σχήμα της Eurobank, τα στελέχη συσπειρώθηκαν και δημιούργησαν «αρραγές μέτωπο», κατά κάποιο τρόπο εγγυήθηκαν τη συνέχεια της τράπεζας, και την κουλτούρα της, ακόμα και τους μήνες που η διοίκηση της πέρασε σε «ξένα» χέρια.
Οι «τέσσερις σωματοφύλακες»
Ο κ. Φωκίων Καραβίας, ο CEO της Eurobank, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνας και είναι κάτοχος PhD in Chemical Engineering, University of Pennsylvania Philadelphia, ΗΠΑ, MA in Chemical Engineering, University of Pennsylvania Philadelphia, ΗΠΑ
Πριν αναλάβει καθήκοντα CEO διετέλσε Ανώτατος Γενικός Διευθυντής Group Corporate and Investment Banking, Capital Markets & Wealth Management (2014-2015) και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (2014-2015). Γενικός Διευθυντής και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (2005-2013). Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Treasurer (2002-2005). Η καριέρα του ξεκίνησε το 1991 ως Market Risk Management Division στην JPMorgan NY.
Ο Θεόδωρος Καλαντώνης γεννήθηκε στη Στεφανιά Λακωνίας, σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος MBA, Manchester Business School, UK.
Είναι αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Troubled Assets Group της Eurobank. Την καριέρα του τη ξεκίνησε από το retail banking. Η μεγάλη πρόκληση για την τράπεζα, αλλά και το προσωπικό του στοίχημα είναι να «τιθασεύσει» το θηρίο των κόκκινων δανείων.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Καλαντώνης είναι και πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ο Σταύρος Ιωάννου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Είναι Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Οperating Οfficer (COO) & Διεθνείς Δραστηριότητες της Τράπεζας Eurobank Ergasias AE. Εχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά και είναι κάτοχος MA in Banking and Finance, University of Wales, UK
Στο παρελθόν διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank (2013-2014). Αντιπρόεδρος στο ΔΣ της Eurobank Bulgaria AD (2013-2014). Διευθύνων Σύμβουλος στην Eurobank AD Beograd (2005-2008). Μέλος στο ΔΣ της Bancpost SA στη Ρουμανία (2012-2013). Αντιπρόεδρος στο ΔΣ της ERB Business Services ΑΕ (2014-2017)
Επικεφαλής στην Τράπεζα Barclays PLC με ευθύνη στους χώρους Retail Banking, Private Banking και Operations (1990-1997).
Ο Κωνσταντίνος Βασιλείου γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Τραπεζική Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής Ομίλου της Τράπεζας Eurobank Ergasias ΑΕ.
Στο παρελθόν διετέλεσε επίσης: Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Global Corporate Clients & Debt Capital Markets (2008-2014), Senior Director, Επικεφαλής Debt Capital Markets (2005-2008).
Έχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοχος MBA, Boston University, ΗΠΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Συμμετοχή στη διακεκριμένη εκπαιδευτική δράση του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Energean: Χρονιά ρεκόρ το 2024 – Στα 1,7 δισ. τα έσοδα
- Ρενέ Μπένκο: Ένταλμα σύλληψης για τον μεγιστάνα, ιδρυτή του χρεοκοπημένου κολοσσού real estate Signa
- Puma: Απογοητευτικά κέρδη και μείωση των στόχων βυθίζουν την μετοχή