ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τις δρομολογούμενες, βαθιές αλλαγές στην… ανθρωπογεωγραφία του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος. Αιχμή του δόρατος των εξελίξεων είναι η ολοκλήρωση εντός του νέου έτους της θητείας των 7 εκ των 12 μελών που στελεχώνουν το κορυφαίο Διοικητικό όργανο της Κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Αναμφίβολα το ηχηρότερο όνομα στο γενικότερο παζλ των αλλαγών είναι εκείνο του 63χρονου Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η εξαετής θητεία του οποίου λήγει στις 26 Ιουνίου. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Αυγούστου, λήγει και η επίσης εξαετής θητεία του Γιάννη Μουρμούρα, που είναι ένας εκ των δύο Υποδιοικητών. Ακόμη, στη διάρκεια της νέας χρονιάς έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και για άλλα 5 μέλη του Γενικού Συμβουλίου, εκ των οποίων ο ένας κατέχει θέση και στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής.
Τα υπό διαμόρφωση νέα δεδομένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν καταφανώς και πολιτικές προεκτάσεις . Με την έννοια ότι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα θελήσει να δώσει το δικό της στίγμα στην… τράπεζα των τραπεζών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι οι αλλαγές προσώπων θα είναι μεγάλες, παρά το γεγονός ότι τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου έχουν τυπικά τη δυνατότητα να επανεκλεγούν.
Εκ των πραγμάτων τα φώτα έχουν αρχίσει να στρέφονται προς το Γιάννη Στουρνάρα, του οποίου το μέλλον στο «τιμόνι» της ΤτΕ αποτελεί ανοικτό ερώτημα. Επί του παρόντος η εκπεμπόμενη αίσθηση είναι ότι η θητεία Στουρνάρα, που επί κυβερνήσεων Τσίπρα έγινε το πιο αγαπημένο…κόκκινο πανί του Σύριζα, δεν θα ανανεωθεί. Χωρίς όμως αυτό να λογίζεται και ως θέσφατο, καθώς στους 10 μήνες που απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία του, μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Άλλωστε και η ίδια η νέα κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει από τώρα την ατζέντα της για την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε ότι αφορά την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα, επίσης δεν έχει κάνει την παραμικρή επίσημη νύξη επί του θέματος, κάτι που θεωρείται απόλυτα λογικό. Ορισμένοι στην αγορά, διατείνονται ότι ο Διοικητής της ΤτΕ έχει ήδη κάνει επικοινωνιακά «ανοίγματα» προς την Κυβέρνηση. Ένα από αυτά είναι ότι άναψε ευθύς αμέσως το «πράσινο φως» για την πλήρη άρση των capital controls. Ακόμη, ο ίδιος, έδωσε το παρόν του σε προεκλογική συγκέντρωση του (σημερινού υπουργού Ανάπτυξης) Άδωνι Γεωργιάδη, σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας.
Το τοπίο των εξελίξεων παραμένει θολό και για τον Υποδιοικητή Γιάννη Μουρμούρα. Για τον οποίο επίσης υπάρχει η αίσθηση ότι η θητεία του δύσκολα θα ανανεωθεί. Ειδικά αν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν, θα έχουν στόχο να εκπέμψουν σαφές μήνυμα για «αλλαγή σελίδας» και στην Τράπεζα Ελλάδος. Με νέα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στην κορυφή της Διοικητικής της πυραμίδας. Έχοντας αμιγώς τεχνοκρατικό προφίλ και λιγότερες πολιτικές βλέψεις…
Στις 27 Σεπτεμβρίου τα ασφαλιστικά μέτρα για το ακίνητο
Στουρνάρας και Μουρμούρας τοποθετήθηκαν στην ΤτΕ επί κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις του Υποδιοικητή με τον Διοικητή είναι μάλλον νεφελώδεις. Πρόσφατα μάλιστα ο Γιάννης Μουρμούρας βρέθηκε απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα, τασσόμενος κατά της πώλησης του οικοπέδου-φιλέτο που διαθέτει η τράπεζα, στην παραλιακή περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και το οποίο είναι έκτασης 4,5 στρεμμάτων. Ζήτημα για το οποίο ο Σύλλογος των συνταξιούχων της τράπεζας έχει προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα, θεωρώντας βιαστική κίνηση την απόφαση πώλησης και με τίμημα «επιεικώς μετριότατο» όπως το χαρακτηρίζει. Η δικάσιμος για τα ασφαλιστικά μέτρα έχει οριστεί να γίνει στις 27 του μηνός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Στη διαδικασία εκχώρησης του οικοπέδου (στην Ισραηλινή Golden Horizon, έναντι 12,556 εκατ. ευρώ) ο Γιάννης Στουρνάρας βρέθηκε να συμπλέει με τον έτερο Υποδιοικητή Θόδωρο Μητράκο, που είναι πολιτογραφημένος ως ο τοποτηρητής του ΣΥΡΙΖΑ στην ΤτΕ. Με τον οποίο μάλιστα ο Διοικητής, στο παρελθόν, είχε συγκρουστεί και μέσα στο Γενικό Συμβούλιο, εκστομίζοντας βαριές εκφράσεις εναντίον του…
Στο ζήτημα της πώλησης του οικοπέδου το δίδυμο Στουρνάρα- Μητράκου είχε μαζί του και άλλα 5 μέλη από το 12μελές Γενικό Συμβούλιο. Ανάμεσά τους και η πατενταρισμένη Συριζαία Όλγα Χαρίτου, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος, σύζυγος του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, προσωπική φίλη του Αλέξη Τσίπρα , η οποία τον περασμένο Απρίλιο, τοποθετήθηκε με εξαετή θητεία, στην υψηλά αμειβόμενη θέση, στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής. Έχοντας ήδη τοποθετηθεί και στο εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων.
Επίσης σε εκείνους που τάχθηκαν υπέρ της πώλησης του οικοπέδου-φιλέτο, ήταν και ο Συριζαϊκών πολιτικών αποχρώσεων Δημήτρης Σιδέρης, οικονομολόγος, υποδιευθυντής της τράπεζας, ο οποίος από τον Αύγουστο του 2018 έχει τοποθετηθεί στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής. Θεωρείται ότι ανήκει στο πολιτικό περιβάλλον του πρώην «τσάρου» της οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, η σκωτσέζα σύζυγος του οποίου είναι στο τμήμα οικονομικών μελετών της ΤτΕ.
Το δυσμενές ιστορικό για …Στουρνάρα
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως όλων αυτών, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει μπροστά και ένα δυσμενές ιστορικό προηγούμενο, που χαρακτηρίζει τους Διοικητές της ΤτΕ. Τόσο ο Γιώργος Προβόπουλος, όσο και ο Νίκος Γκαργκάνας έκαναν μόνο μία θητεία, που δεν ανανεώθηκε.
Από τους συνολικά 10 Διοικητές που έχουν υπάρξει στα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι μεγαλύτερες θητείες στο «τιμόνι» της Τ.τ.Ε ήταν εκείνες των Λουκά Παπαδήμου και του Δημήτρη Χαλικιά (8 χρόνια) καθώς κι εκείνη του εμβληματικού Ξενοφώντα Ζολώτα (7 χρόνια). Αντίθετα χρονικά περιορισμένες ήταν οι θητείες των υπολοίπων που χρημάτισαν Διοικητές της Τ.τ.Ε ( Παναγή Παπαληγούρα, Γεράσιμου Αρσένη, Τίμου Χριστοδούλου και Γιάννη Μπούτου).
Πότε λήγουν οι υπόλοιπες θητείες των υπόλοιπων μελών
Κατά τα άλλα και αναφορικά με τον «χορό» των επερχόμενων αλλαγών στα πρόσωπα του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος, στις 10 Απριλίου του 2020 λήγει η θητεία του Γεωργίου- Σπυρίδωνα Ταβλά, που είναι και στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής. Έχοντας λάβει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θέση στο εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων. Όπως όλα δείχνουν ο Ταβλάς θα τερματίσει την παρουσία του στην ΤτΕ.
Από εκεί κι έπειτα, στις 24 Φεβρουαρίου της νέας χρονιάς λήγουν και οι 3ετείς θητείες των μελών του Γενικού Συμβουλίου Τζούλιας Αρμάγου (επαγγελματίας στο χώρο των …καλλυντικών) , όπως επίσης και του οικονομολόγου Στέφανου Οκταποδά, του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ και νυν επικεφαλής του οργανισμού προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών Enterprise Greece Γρηγόρη Στεργιούλη και του Αθανάσιου Σαββάκη, από το Σύνδεσμο των βιομηχάνων της βορείου Ελλάδος. Πλην του τελευταίου, οι θητείες των υπολοίπων φαντάζουν απίθανο να ανανεωθούν.
Οι τοποθέτηση και των τεσσάρων έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είχε σαν συνέπεια να μείνουν χωρίς «φωνή» στην Τράπεζα της Ελλάδος οι φορείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, αλλά και του εμπορικού κόσμου. Βασικός στόχος της τότε κυβέρνησης Τσίπρα ήταν να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο ζωτικός χώρος του Γιάννη Στουρνάρα στο Γενικό Συμβούλιο, από αριθμητικής και όχι μόνο πλευράς.
Από τα υπόλοιπα μέλη, η θητεία του Υποδιοικητή Θόδωρου Μητράκου λήγει το Μάρτιο του 2021, της Όλγας Χαρίτου τον Απρίλιο του 2025, του Δημήτρη Σιδέρη τον Αύγουστο του 2024, ενώ του Νίκου Σκορίνη, μέλους της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, λήγει το Φεβρουάριο του 2021. Θέση μέλους στο Γενικό Συμβούλιο της Τ.τ.Ε έχει και ο εκάστοτε πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στην τράπεζα, ο οποίος από το 2013 και μετά είναι ο Ευάγγελος Γερανιωτάκης.