Η εικόνα του ερεθισμένου ταύρου που ρουθουνίζει με θυμό και επιτίθεται στο… σεινάμενο, κόκκινο πανί του ταυρομάχου, είναι ίσως σε θέση να αποδώσει με τον πιο παραστατικό τρόπο τις «θερμές» σχέσεις της κυβέρνησης του Σύριζα με τον κεντρικό Έλληνα τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Για τον οποίο μάλιστα , ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει απειλήσει στο παρελθόν  ότι «θα τον διώξω με τις κλωτσιές αν χρειαστεί από την κεντρική τράπεζα», όπως  τουλάχιστον αναφέρει στο βιβλίο του, ο αλήστου μνήμης Γιάνης ( με ένα νί) Βαρουφάκης.

«Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος» κατά πως γράφει και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολλοί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα κάθε είδους κομματικά στελέχη που σε κάθε «ευκαιρία» εκτοξεύουν τα λεκτικά  πυρά τους κατά του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Φαινόμενο συχνά επαναλαμβανόμενο στα συμπληρωμένα τέσσερα χρόνια, από τότε που αναρριχήθηκε στην εξουσία ο Σύριζα.

Τελευταίο κρούσμα ,αυτό του πολλάκις ασχημονούντος, «σαχλαρόμαγκα» (όπως τον αποκάλεσε η «Εφημερίδα των Συντακτών») Παύλου Πολλάκη. Προχθές, ο Γιάννης Στουρνάρας, κατέθεσε επί δίωρο στον αρμόδιο εισαγγελέα για την υπόθεση της μαγνητοφωνημένης συνομιλίας του ,από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Συνομιλία που διοχετεύτηκε στη δημοσιότητα  και  την οποία ο κεντρικός τραπεζίτης εξ αρχής χαρακτήρισε, ως «βάναυση θεσμική εκτροπή».

Ένα 24ωρο πρίν από την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε υπογράψει ως Διοικητής τον ισολογισμό της Τραπέζης της Ελλάδος και τα αποτελέσματα χρήσης του 2018, τα οποία και εγκρίθηκαν από το 12μελές Γενικό Συμβούλιο. Έτσι, στις αρχές Απριλίου, θα πάνε στα ταμεία του Δημοσίου, τα οποία και φυσικά διαχειρίζεται η κυβέρνηση,  644,3 εκατ. ευρώ από τα συνολικά καθαρά κέρδη των 657,6 εκατ. που είχε στην περσινή της χρήση η Τ.τ.Ε.

Γιάννης Στουρνάρας - Αλέξης Τσίπρας
Γιάννης Στουρνάρας – Αλέξης Τσίπρας

Οικονομική προίκα για τρία υπουργεία

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η οικονομική  αυτή «προίκα» που δίνει ο Στουρνάρας στο Δημόσιο, ισοδυναμεί με τα προϋπολογισμένα εφετινά έξοδα τριών Υπουργείων… Πολιτισμού (και Αθλητισμού), Εξωτερικών και Περιβάλλοντος (και Ενέργειας).

Μπορεί βέβαια η ενίσχυση των ταμείων του Δημοσίου από τα κέρδη της Τ.τ.Ε να είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη, ωστόσο ο ρόλος του Διοικητική είναι καθοριστικός σε ότι αφορά τις κατευθύνσεις που δίνει, από τις οποίες και διαμορφώνεται το τελικό, οικονομικό αποτέλεσμα. Επί ημερών Στουρνάρα και επί κυβερνήσεων Τσίπρα, έχουν εισφερθεί στα ταμεία του Δημόσια ταμεία 4,44 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εφετινών εσόδων…

Παρατηρείται δηλαδή το οξύμωρο φαινόμενο: Από την μια πλευρά να βρίζει η κυβέρνηση τον κεντρικό τραπεζίτη και από την άλλη να παίρνει ένα παχυλό οικονομικό μπόνους από την παραγόμενη κερδοφορία της Τραπέζης της Ελλάδος. Κάτι που επιδρά θετικά και στα πολυσυζητημένα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε ορίζοντα τετραετίας, τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τα κέρδη της Τ.τ.Ε είναι 1,8 περισσότερα σε σύγκριση με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Τον Φεβρουάριο του 2015, η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση Τσίπρα είδε τη στάθμη των ταμείων του Δημοσίου να αναβαίνει κατά 641,2 εκατ. ευρώ. Από το μερίδιο στα κέρδη της Τ.τ.Ε για την ετήσια χρήση του 2014, τον ισολογισμό της οποίας υπέγραφε για πρώτη φορά ως Διοικητής, ο Γιάννης Στουρνάρας.

Το 2016, το Δημόσιο πήρε 1,149 δις, ενώ στη αμέσως επόμενη χρονιά έλαβε 1,079 δις ευρώ.  Πέρσι η Τ.τ.Ε εισέφερε 928,5 εκατ. ευρώ, ενώ εφέτος θα δώσει 644,3 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικός «ανένδοτος» στη σκιά των μεγάλων εσόδων

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (από το 1927) το ελληνικό Δημόσιο είναι αυτό που καρπώνεται τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη της εισηγμένης και στο χρηματιστήριο Τραπέζης της Ελλάδος. Για τους υπόλοιπους μετόχους μένουν τα ψίχουλα που αντιστοιχούν περίπου στο 2% της κερδοφορίας των τελευταίων ετών. Το Δημόσιο, εκτός από τα άμεσα έχει και έμμεσα έσοδα, τα οποία πηγάζουν από την διπλή φορολόγηση επί των διανεμόμενων στους μετόχους κερδών. Δηλαδή τον εκάστοτε ισχύοντα εταιρικό φόρο (29% στην τελευταία χρήση) και το φόρο επί των μερισμάτων. Οι δύο αυτοί φόροι έχουν αποφέρει περί τα 25 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία την τελευταία τετραετία ,που ο Σύριζα βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία. Εξακοντίζοντας συνεχώς και αδιαλείπτως τα ιοβόλα βέλη του, κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

Μάλιστα πέρσι ο κυβερνητικός «ανένδοτος» κατά του κεντρικού  Έλληνα τραπεζίτη… αναβαθμίστηκε, καθώς πέρασε και τις πύλες της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Αφορμή ήταν  η Ετήσια Έκθεση της ΤτΕ και η αιχμηρή νύξη Στουρνάρα για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» της χώρας.

Έτσι, για πρώτη φορά , η Έκθεση αμφισβητήθηκε από τον εκπρόσωπο του βασικού μετόχου της τράπεζας, που είναι το  Ελληνικό Δημόσιο. Με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής να τονίζει στη Γενική Συνέλευση ότι «θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της Κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στην Έκθεση του Διοικητή.» Διότι όπως πρόσθεσε «η συγκεκριμένη άποψη αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα».

Επίσης, απέναντι στον… Στουρνάρα είχε σταθεί και ο  Γρηγόρης Στεργιούλης, που είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της τράπεζας. Τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα, ότι  ‘’η πιθανή εκμετάλλευση του προβληματισμού(για την προληπτική γραμμή στήριξης) μπορεί να δημιουργήσει αναίτια αβεβαιότητα στην εθνική προσπάθεια, με κίνδυνο την ακύρωση της πορείας εξόδου από τα μνημόνια’’…

Μένει να διαπιστωθεί τι είδους τρικλοποδιές κατά Στουρνάρα, μπορεί να υπάρξουν και στην εφετινή Γενική Συνέλευση της Τ.τ.Ε που έχει οριστεί να γίνει την… Πρωταπριλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιστολή Πολάκη στον Στουρνάρα να παρευρεθεί στο επόμενο ΔΣ της ΤτΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Ο Στουρνάρας, μετά τον Πολάκη, στοχοποιεί εμένα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤτΕ: Στα 1.119, 4 εκατ. ευρώ τα καθαρά έσοδα το 2018 – Ποιο το προτεινόμενο μέρισμα