Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Η Fitch αναβάθμισε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς

Έλληνες τραπεζίτες: Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

H Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δημιουργώντας τις συνθήκες για καλύτερη πορεία στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο διεθνής οίκος έδωσε και στις τέσσερις τράπεζες θετικό outlook δείχνοντας έτσι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές κι έχει πολλές προοπτικές στο μέλλον.

Με βάση τη νέα αξιολόγηση η Εθνική Τράπεζα κατατάσσεται πλέον στην κλίμακα BB+ από BB. Στο ίδιο σκαλοπάτι βρίσκεται και η Eurobank ενώ στο BB από ΒΒ- προηγουμένως τοποθετεί την αξιολόγηση της Alpha Bank  όπως και της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch: «Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει συνεχείς βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του αποθέματος προβληματικών περιουσιακών στοιχείων δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και της υγιούς κερδοφορίας που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση κεφαλαίου.

Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της χώρας, αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει την ικανότητα των τραπεζών να αξιοποιούν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Η θετική προοπτική για τις ελληνικές τράπεζες αντανακλά την προσδοκία της Fitch ότι η αξιολόγηση της ΟΕ θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω, εάν συνεχιστούν οι θετικές μακροοικονομικές τάσεις που οδηγήσουν σε ικανοποιητικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες.