Αργά το βράδυ της Τετάρτης η Κεντρική Tράπεζα της Ελβετίας (Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας – SNB) πέταξε την πολυπόθητη  σανίδα σωτηρίας στη Credit Suisse, η οποία νωρίτερα είχε βυθιστεί στη δίνη μιας χρηματιστηριακής ελεύθερης πτώσης κατά τη διάρκεια ενός δραματικό sell off των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζικών μετοχών.

Όπως ο Μάριο Ντράγκι στις 26 Ιουλίου του 2012 ως επικεφαλής της ΕΚΤ είχε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ με τρεις λέξεις: whatever it takes (οτιδήποτε χρειάζεται), έτσι και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία διαχειρίζεται assets ύψους 1,3 τρις ελβετικών φράγκων βγήκε μπροστά για να υπερασπιστεί την Credit Suisse.

1

Και ξεκαθάρισε ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να τη σώσει.

Η ανακοίνωση που προσπαθεί να ηρεμήσει τις αγορές

Λίγο πριν το κλείσιμο της Wall Street, με τους δείκτες στο κόκκινο και τις αμερικάνικες τράπεζες να μετρούν νέες απώλειες, η κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή FINMA σε κοινή τους ανακοίνωση διαβεβαίωναν η ελβετική τράπεζα πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας.

«Εάν χρειαστεί, η SNB θα παράσχει στην Credit Suisse ρευστότητα. Η FINMA και η SNB παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ήταν το μήνυμα της Ελβετίας προς τις αγορές, με την ελπίδα να βάλουν ένα τέλος στην κατρακύλα της μετοχής της Credit Suisse και να επαναφέρουν τη σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές.

Την Τετάρτη ο πανικός των επενδυτών εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλες τις αγορές, όταν ο Σαουδάραβας μεγαλομέτοχος της Credit Suisse, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, με μερίδιο 9,9%, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση της ελβετικής τράπεζας.

«Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι, για πολλούς λόγους εκτός του απλούστερου λόγου, ο οποίος είναι ρυθμιστικός και καταστατικός», δήλωσε ο Ammar Al Khudairy, επικεφαλής της τράπεζας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η  Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας είναι ανοιχτή σε περαιτέρω «ενέσεις ρευστότητας.

Το σενάριο ενός δυνητικού προβλήματος ρευστότητας ενεργοποίησε την ήδη υποβόσκουσα ανησυχία για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, την περασμένη εβδομάδα.

Σε κάποιους ξύπνησε μνήμες του 2008, με δηλώσεις οικονομολόγων και επενδυτών όπως του Dr Doom, Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος προχώρησε σε συσχετισμούς με την πτώχευση της Lehman Brothers, να τροφοδοτούν τον φόβο και την ελεύθερη πτώση της μετοχής.

Όταν κάποια στιγμή, η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έπιασε «πάτο» στα 1,5 ελβετικά φράγκα και η ημερήσια βουτιά έφτασε το 30%, η Credit Suisse, ύστερα από απανωτές αναστολές της διαπραγμάτευσης της μετοχής, χωρίς να καταφέρει να ανακόψει την στράφηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας για βοήθεια.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την Credit Suisse;

Το απόγευμα της Τετάρτης η Credit Suisse έκανε έκκληση για δημόσια στήριξη στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και στην ρυθμιστική αρχή FINMA.  Πέρασαν κάποιες δύσκολες ώρες μέχρι η τράπεζα να λάβει μια επίσημη απάντηση, παρασκηνιακά όμως οι συζητήσεις είχαν φουντώσει.

Όπως και τα σενάρια για την επόμενη μέρα. Η Credit Suisse βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε μία δύσκολη περίοδο, ταλανιζόμενη από σειρά σκανδάλων που ποικίλλουν, από εταιρική κατασκοπεία έως και υπόθαλψη εγκληματικών οργανώσεων, τα οποία την έχουν κάνει να χάσει την αίγλη της  πάλαι ποτέ πανίσχυρης ελβετικής τράπεζας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τράπεζα πρωταγωνιστεί σε σενάρια χρεοκοπίας, ούτε η πρώτη φορά που την συγκρίνουν με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι συζητήσεις με τις αρχές της Ελβετίας είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό και πόρρω απέχουν από μία δημόσια δήλωση στήριξης.

Οι ενέσεις ρευστότητας είναι ένα σενάριο, που επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, όμως υπάρχουν κι άλλα.

Από τον διαχωρισμό της ελβετικής μονάδας μέχρι και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ενός μακρόπνοου σχεδίου σύνδεσης με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Credit Suisse, την UBS, oι συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές διενεργούνται εδώ και αρκετό καιρό.

Κάποιοι θυμούνται και την περίπτωση της Citigroup, η οποία κρατικοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, παρά τις προηγούμενες διαψεύσεις της τράπεζας και κάνουν συνειρμούς με την περίπτωση της Credit Suisse.

Πώς κατέρρευσε η χρηματιστηριακή της αξία

Το άνοιγμα των ευρωαγορών την Πέμπτη είναι η νέα πρόκληση για την Credit Suisse. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έστειλε το μήνυμα, αλλά οι αγορές δεν είναι σίγουρο ότι το έχουν λάβει.

Η Τετάρτη ήταν η πιο δραματική ημέρα στην χρηματιστηριακή ιστορία της ελβετικής τράπεζας. Η μετοχή έπεσε σε νέο χαμηλό σπάζοντας κάθε ρεκόρ και η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας κατέρρευσε στα 7 δις. ελβετικά φράγκα, στο ίδιο επίπεδο πριν την αύξηση κεφαλαίου 4 δις ελβετικών φράγκων πριν λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τους FT, έχει χάσει τα τελευταία 15 χρόνια 100 δις ελβετικά φράγκα από την χρηματιστηριακή της αξίας . Όσο είναι η χρηματιστηριακή αξία της Goldman Sachs. H μετοχή της μόνο μέσα σ’ ένα χρόνο έχει απωλέσει το 75% της αξίας της, ενώ σε διάστημα 5 ετών πάνω από το 90% της αξίας της.

Η νέα βουτιά στη μετοχή της πυροδότησε ένα ανεξέλεγκτο sell off στις τραπεζικές μετοχές των ευρωαγορών, με τον τραπεζικό δείκτη που παρακολουθεί 42 ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες να χάνει το 7%  και οι συνολικές απώλειες από την χρηματιστηριακή του αξία να αγγίζουν τα 120 δις ευρώ σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Το χάος που επικράτησε επηρέασε δεκάδες ευρωπαϊκές τράπεζες με τις Societe Generale, Monte dei Paschi και Unicredit να προχωράνε κι αυτές σε αναστολή της διαπραγμάτευσης, σε μία προσπάθεια να ανακόψουν το sell off.

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με απώλειες για την BNP Paribas κατά 10%, τη Deutsche Bank κατά 9,60%, τη UBS κατά 8,72% και την ING κατά 9,58%.

Αντίστοιχο «σφυροκόπημα» επικράτησε και στη Wall Street, η οποία «μάζεψε» τις απώλειες της προς το τέλος της συνεδρίασης και μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Ενδεικτικά, η JP Morgan έκλεισε με απώλειες 4,27% και η First Republic, μία μικρή αμερικάνικη τράπεζα με απώλειες 21,37%.

Διαβάστε επίσης:

Άλεξ Πατέλης: Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό αλλά η Ελλάδα δεν είναι όπως πριν