ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι κινήσεις για τον νέο πτωχευτικό θα συζητηθούν και πάλι αύριο το μεσημέρι στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον CEOs των ελληνικών τραπεζών και τους servicers.
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος, o υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Θοδωρής Καλαντώνης (εκτελεστικός πρόεδρος της doValue), Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum), Αρτέμης Θεοδωρίδης (εκτελεστικός πρόεδρος της Cepal), ο πρόεδρος της Ένωσης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, Τάσος Πανούσης (CEO doValue), ο Φώτης Κουρμούσης της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Η «Δεύτερη Ευκαιρία» σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, όμως οι καθυστερήσεις στην έκδοση των ΚΥΑ, αλλά και του φορέα που θα διαχειριστεί τα ακίνητα, έχουν μεταθέσει την εφαρμογή της για τον Μάρτιο σε για τα νομικά πρόσωπα από από την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα.
Ωστόσο είναι αμφίβολο αν και αυτές οι ημερομηνίες θα τηρηθούν ή θα παρατηρηθούν νέες καθυστερήσεις.
Οι τραπεζίτες ανησυχούν καθώς γνωρίζουν ότι από τις 50 και πλέον ΚΥΑ που απαιτούνται, οι περισσότερες είναι σε στάδιο προσχεδίου, και γύρω στις 15-20 έχουν αποσταλεί στους επόπτες για να λάβουν την αρχική έγκριση. Μόνο για τη διευθέτηση των τραπεζικών θεμάτων απαιτούνται 15 ΚΥΑ.
Κυρίως όμως το θέμα που απασχολεί τους τραπεζίτες είναι ότι οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, θα πρέπει να είναι «συμβατές» ώστε να μην δημιουργούνται «εμπλοκές» στις διαδικασίες.
Η ενεργοποίηση του πτωχευτικού είναι σε αλληλουχία και με το χρόνο έναρξης και πάλι των πλειστηριασμών.
Και ακόμα «αγκάθι» αποτελεί και ο τρόπος λειτουργίας του φορέα για την απόκτηση και επαναμίσθωση της κατοικίας όσων οφειλετών πτωχεύσουν. Ο φορέας θα πρέπει να ετοιμαστεί άμεσα και από την 1η Μαρτίου να είναι σε πλήρη λειτουργία.
Όμως ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί ο ανοικτός διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να υπάρξει επενδυτής –ή επενδυτικό σχήμα- που θα «τρέξει» τον φορέα. Συζητείται λοιπόν το ενδεχόμενο να συσταθεί από το Δημόσιο, και στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους. Το θέμα αυτό συζητήθηκε με τους Θεσμούς οι οποίοι ωστόσο δεν συμφωνούν καθώς θεωρούν ότι εγείρονται θέματα κρατικής βοήθειας.