ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πάλαι ποτέ «μάχη» των τραπεζιτών για την προσέλκυση καταθέσεων, έχει περάσει πλέον στη δικαιοδοσία της μνήμης.
Μετά από 6,5 χρόνια το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, όπως αυτό εκφράζεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, κατάφερε να καλύψει όλες τις απώλειες που είχε υποστεί μέσα στο «καμίνι» της κρίσης. Με το συνολικό υπόλοιπο των καταθέσεων από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα να κινείται πιά, στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών…
Η ολική επαναφορά έχει συντελεστεί έπειτα από τις εισροές 67,9 δισ. ευρώ, που ήρθαν να εμπλουτίσουν βαθμιαία τα καταθετικά αποθέματα των τραπεζών. Τα οποία είχαν φτάσει να κάνουν τις τελευταίες στροφές στο «πάτο του βαρελιού» την καυτή περίοδο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου του 2015. Στον απόηχο των ακραίων πειραματισμών με την εικονικά «περήφανη διαπραγμάτευση» από τους… μαθητευόμενους μάγους της Κυβέρνησης ΣYRIZA-ΑΝΕΛ, που αφού αρχικά προκάλεσε ένα κύμα φυγής καταθέσεων οδήγησε στη συνέχεια στην επιβολή των capital controls. Τότε λοιπόν τα υπόλοιπα των αποταμιευτικών κεφαλαίων κατέπεσαν στα χαμηλά των 117,5 δισ. ευρώ. Αναγκάζοντας τις τράπεζες να προσφύγουν στον ύστατο μηχανισμό παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ (ELA).
Έκτοτε έχει κυλήσει…πολύ νερό στον «μύλο» των εξελίξεων. Σταδιακά, άλλαξε άρδην το σκηνικό στις τράπεζες, για τις οποίες πλέον οι καταθέσεις δεν αποτελούν εστία προβληματισμού. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς καιρό τώρα, η έννοια της επιστροφής στην κανονικότητα έχει πλήρως εμπεδωθεί στους Έλληνες καταθέτες.
Όπως μάλιστα προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, πέρσι οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 16,8 δισ. και διαμορφώθηκαν συνολικά στα 185,4 δισ. ευρώ. Παραπάνω δηλαδή από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά των 184,9 δισ., λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε κορυφές για κάθε τράπεζα, στην περίοδο 2009-2014.
Εκτός από τις εγχώριες καταθέσεις οι τράπεζες έχουν κι άλλα 23,7 δισ. από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Με κεντρικό πυλώνα την Eurobank (που έχει τα 16,2 δισ.) και δευτερευόντως την Alpha Bank με 5,4 δισ. ευρώ.
Τα μυστικά των μεγάλων εισροών
Στο διάστημα της τελευταίας διετίας, η…πανδημία είχε τη δική της θετική συμβολή στη σημαντική αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα. Καθώς από τη μια πλευρά υπήρξαν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες οικονομικής στήριξης, ενώ από την άλλη μέτρησε και η περιστολή της κατανάλωσης, λόγω της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις.
Σε βάθος χρόνου μέτρησαν επίσης θετικά η επιστροφή καταθέσεων, είτε από το εξωτερικό ,είτε από τις… κρυψώνες των αποταμιευτών, τα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και η αλματώδης αύξηση της χρήσης του «πλαστικού» και «ηλεκτρονικού» χρήματος στις συναλλαγές.
Για τις τράπεζες το πλεόνασμα ρευστότητας είναι εξαιρετικά χαμηλού κόστους καθώς τα επιτόκια βρίσκονται στο ναδίρ. Την ίδια στιγμή, ο δραστικός περιορισμός των «κόκκινων» δανείων, έρχεται να παράσχει σημαντικό πλεονέκτημα σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση. Πέρσι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρείχαν 24,6 δισ. νέα δάνεια, με το σύνολο των χορηγήσεων στην Ελλάδα να κινείται στα επίπεδα των 133,5 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των 13,5 δισ. που είναι η αξία των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, για τα οποία έχουν ληφθεί σωρευτικές προβλέψεις της τάξεως των 9 δισ. ευρώ.
Πώς έχει η εικόνα για Πειραιώς και Εθνική
Ιδού όμως πώς διαμορφώθηκε η αλληλουχία των εξελίξεων με φόντο τις καταθέσεις, όπου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ελέγχουν περί το 95% της ελληνικής αγοράς:
Η τράπεζα Πειραιώς με CEO τον Χρήστο Μεγάλου από τον Μάρτιο του 2017, έχει εγχώριες καταθέσεις 55,2 δισ. ευρώ. Γεγονός που την κατατάσσει στην πρώτη θέση, επί σειρά ετών. Πέρσι η τράπεζα είχε εισροές 5,8 δισ., που ήταν ποσοτικά και οι μεγαλύτερες στην αγορά. Σε σύγκριση με τα χαμηλά του Ιουνίου του 2015 (34,5 δισ.) η Πειραιώς έχει αυξήσει ως τώρα τα καταθετικά της υπόλοιπα κατά 20,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι καταθέσεις που έχει πλέον η τράπεζα, ξεπερνούν κατά 3,6 δισ. τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά, τα οποία και είχαν κατακτηθεί τον Μάρτιο του 2013 φτάνοντας τότε στα 51,6 δισ. ευρώ.
Η Πειραιώς είχε πρωταγωνιστήσει εκείνη την περίοδο στις διαδοχικές απορροφήσεις τραπεζών. Από την «καλή» Αγροτική είχε πάρει 14,3 δισ. καταθέσεις, από τις κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Ελληνική, Λαϊκή) 14,1 δισ. , ενώ από τη Γενική και τη Γενική και τη Millenium προστέθηκαν 3,7 και 2,9 δισ. αντίστοιχα.
Στην Εθνική τράπεζα που από το Μάιο του 2018 έχει στη θέση του CEO τον Παύλο Μυλωνά, το «κοντέρ» των καταθέσεων στην Ελλάδα έγραψε στα τέλη της περσινής χρονιάς 51,6 δισ. (έχοντας κι άλλα 1,9 δισ. από το εξωτερικό). Με το εγχώριο υπόλοιπό τους να έχει ενισχυθεί κατά 4,6 δισ. σε ετήσια βάση. Η τράπεζα είχε αντικρύσει τον καταθετικό της πυθμένα τον Ιούνιο του 2015, όταν και βρέθηκε με 35,5 δισ.. Έκτοτε όμως έχουν υπάρξει εισροές αποταμιευτικών κεφαλαίων 16,1 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό υψηλό για την Εθνική ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2009 όταν οι εγχώριες καταθέσεις είχαν φτάσει στα 58,5 δισ.. Δηλαδή 6,9 δισ. παραπάνω από τις τρέχουσες.
Τι έχει γίνει σε Alpha Bank και Eurobank
Στα τέλη της περσινής χρονιάς τα καταθετικά υπόλοιπα της Alpha Bank, στην οποία ο Βασίλης Ψάλτης έχει τα ηνία του CEO από το ξεκίνημα του 2019, έφτασαν στα 41,6 δισ. ευρώ. Με τα εγχώρια αποταμιευτικά κεφάλαια να έχουν αυξηθεί κατά 3,6 δισ.. Και κατά 15,6 δισ. από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν και είχαν καταγραφεί τα χαμηλά των 26 δισ. ευρώ.
Τα τρέχοντα επίπεδα των καταθέσεων που έχει η τράπεζα στην Ελλάδα συνιστούν νέο, ιστορικό ρεκόρ. Καθώς υπερβαίνουν κατά 3,9 δισ. το προηγούμενο ρεκόρ των 37,7 δισ. του Σεπτεμβρίου του 2014. Σχεδόν ενάμιση χρόνο νωρίτερα η Alpha Bank, με την εξαγορά της Εμπορικής είχε ενισχύσει τις καταθέσεις της κατά 12,8 δισ..
Η Eurobank, με CEO τον Φωκίωνα Καραβία από τον Φεβρουάριο του 2015, είχε στο κλείσιμο της περσινής χρονιάς 37 δισ. καταθέσεις στην Ελλάδα. Και μια σημαντική δύναμη (16,2 δισ.) από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Επι ελληνικού εδάφους η καταθετική βάση της τράπεζας αυξήθηκε κατά 2,8 δισ.. Ενώ έχει ενισχυθεί κατά 14,9 δισ. σε σχέση με τα χαμηλά των 21,5 δισ. του Σεπτεμβρίου του 2015.
Η τράπεζα έχει ουσιαστικά ισοφαρίσει το ιστορικό ρεκόρ των καταθέσεων, που ήταν στα 37,7 δισ. στα τέλη του 2009. Αργότερα, στα τέλη του 2013 η απορρόφηση του «νέου» Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ήρθε να προσθέσει 11,3 δισ. καταθέσεις στο χαρτοφυλάκιο της Eurobank.
Διαβάστε επίσης
Top picks για τη Wood ΕΤΕ και Alpha Bank – Τα περιθώρια κέρδους για τις 4 συστημικές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ