Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

HSBC: Γιατί εξετάζει την πιθανότητα αποχώρησης από τη Νότια Αφρική – Πού εστιάζει

Georges Elhedery

Georges Elhedery (Πηγή: HSBC)

Την πιθανότητα πώλησης της δραστηριότητάς της στη Νότια Αφρική διερευνά η HSBC Holdings, σύμφωνα με το Bloomberg News, καθώς η μεγάλη βρετανική πολυεθνική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνεχίζει να εστιάζει στην Ασία.

Με την παρουσία της στη χώρα, προσφέρει υπηρεσίες εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής, χωρίς προσωπική ή λιανική τραπεζική, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Οι υποψήφιοι “μνηστήρες” που εδρεύουν σε Αφρική, Κίνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της HSBC στη Νότια Αφρική, αναφέρει το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι η HSBC εισήλθε στη Νότια Αφρική το 1995 και σήμερα εξυπηρετεί κυρίως εταιρείες κολοσσούς που δραστηριοποιούνται σε όλη την περιοχή.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μειώνει τις δραστηριότητές της σε δυτικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και ο Καναδάς, καθώς εστιάζει στην Ασία και στις αγορές όπου υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.

Εκπρόσωπος της HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, επικαλούμενος την πολιτική της εταιρείας.

Νέος CEO ο Georges Elhedery

Υπενθυμίζεται ότι από τις 2 Σεπτεμβρίου, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα βρίσκεται ο  Georges Elhedery, αντικαθιστώντας τον Noel Quinn, ο οποίος τον Απρίλιο παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, μετά από μια καριέρα τριών και πλέον δεκαετιών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου της HSBC, είναι μία από τις σημαντικότερες θέσεις στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα, δεδομένης της παγκόσμιας έκτασης των δραστηριοτήτων της τράπεζας.

Υπό τον Quinn, η τράπεζα στράφηκε προς την Ασία, και ειδικότερα την Κίνα, ενώ δραστηριοποιήθηκε σε Αμερική και Ευρώπη.

Από Σεπτέμβριο, ο Elhedery θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την πολιτική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και ένα εύθραυστο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στο Χονγκ Κονγκ, τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά της τράπεζας.

Ο ίδιος έχει εργαστεί σε πολλές περιοχές κατά τη διάρκεια της καριέρας του, σε Ασία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ενώ, σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας, “έχει στρατηγική, διορατικότητα και όραμα”.

Διαβάστε επίσης: 

Τράπεζα Κύπρου: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 13 Σεπτεμβρίου για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Alpha Bank: Ειδικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις για πυρόπληκτους ιδιώτες και επιχειρήσεις της Αττικής

Ted Baker: Οριστικό λουκέτο σε όλα τα καταστήματα της Βρετανίας – Πώς «ξεθώριασε» ένα ιστορικό brand