Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

HSBC: Αναδιάρθρωση στην επενδυτική τραπεζική εν αναμονή ανακοίνωσης νέου CEO

Mark Tucker

Mark Tucker, Πρόεδρος HSBC (Πηγή: hsbc.com)

Στην ανανέωση του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής προχωρά η HSBC Holdings, την ώρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλό της, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Noel Quinn μετά την παραίτησή του.

Αυτή την ώρα, επιλέγονται οι ομάδες που θα εργάζονται αποτελεσματικά, ενώ θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός με εταιρείες όπως η Citigroup, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η εξυπηρέτηση των πελατών μας είναι η προτεραιότητά μας και συνεπώς η διασφάλιση ότι έχουμε τους σωστούς ανθρώπους στα σωστά μέρη», δήλωσε εκπρόσωπος της HSBC.

«Αυτές οι ομάδες θα εστιάζουν στους πελάτες μας», συνέχισε.

Σημειώνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος  ετοιμάζεται να αποχωρήσει οσονούπω, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του τις επόμενες εβδομάδες.

O πρόεδρος της HSBC Mark Tucker, βρίσκεται σε αναζήτηση του τέταρτου πλέον διευθύνοντος συμβούλου, μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του Quinn τον Απρίλιο ότι θα παραιτηθεί, ύστερα από 5 χρόνια. 

Στα βήματα της Citigroup

Η HSBC φαίνεται ότι ακολουθεί τα βήματα της Citigroup, η οποία έχει συγχωνεύσει κάποιες μονάδες της τα τελευταία χρόνια, καθώς δημιούργησε έναν τεράστιο όμιλο επικεντρωμένο σε εταιρείες τεχνολογίας, υγειονομικής περίθαλψης και ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η HSBC προετοιμάζεται για έναν κόσμο χαμηλότερων επιτοκίων, που αναμένεται να βλάψει τα κέρδη μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών.

Ήδη εδώ και καιρό, η τράπεζα δεν προχωρά στην αντικατάσταση του προσωπικού που αποχώρησε ή παραιτήθηκε, στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιβραδύνει τις προσλήψεις.

Παράλληλα, τα στελέχη ζήτησαν από τους τραπεζίτες στο τμήμα επενδυτικής, να περιορίσουν τα έξοδα ταξιδιού και ψυχαγωγίας τους, ενώ ζήτησαν να οργανώνουν τουλάχιστον τρείς συναντήσεις με πελάτες την ημέρα, προκειμένου να αξιοποιούν στο έπακρο τα ταξίδια εργασίας.

Μειωμένα έσοδα

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο τραπεζικός κολοσσός συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητές της στην Αργεντινή και θα καταγράψει επιβάρυνση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον πρώτο τρίμηνο από την πώληση.

Η Bloomberg Intelligence αναφέρει ότι η αναμενόμενη προ φόρων ζημιά ύψους 1 δισ. δολαρίων από την πώληση της μονάδας της στην Αργεντινή αντιστοιχεί περίπου στο 3% των εκτιμώμενων προ φόρων κερδών για το 2024 και θα πρέπει να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον δείκτη CET1, τη δυνατότητα καταβολής μερισμάτων και τις σχεδιαζόμενες επαναγορές μετοχών.

Σχετικά με τα αποτελέσματα β’ τριμήνου 2024 – που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα – η τράπεζα αναμένεται να αναφέρει έσοδα στα 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 4,9% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Τα κέρδη αναμένεται επίσης να μειωθούν αυτό το τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: 

Citigroup: Το «ακατέργαστο διαμάντι», οι επενδυτές και το δύσκολο έργο της CEO – Τι σχεδιάζει η τράπεζα

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

Αντρέι Κοστίν (VTB Bank): Μόσχα και Νέο Δελχί εργάζονται σε θέματα διακανονισμού