Τα στοχευμένα και ευέλικτα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB παρουσιάστηκαν στα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος σε θεματικό webinar για δυνατότητες στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Εκ μέρους του ΣΕΠΕ, την εκδήλωση χαιρέτισε καλωσορίζοντας τα στελέχη της HDB, η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κα Γιώτα Παπαρίδου.

1

Εκ μέρους της HDB, ο Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, κ. Γεώργιος Ζαββός και ο Αντιπρόεδρος, κ. Παντελής Τζωρτζάκης αναφέρθηκαν στις σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις εταιρείες τεχνολογίας, ενώ εξειδικευμένα στελέχη παρουσίασαν αναλυτικά τα χρηματοδοτικά προϊόντα της HDB.

Ο κ. Ζαββός επεσήμανε ότι:

«Η ψηφιακή μετάβαση και η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης εντάσσονται όλο και περισσότερο στη στρατηγική της HDB. Στοχεύουμε στο μοντέλο εκείνο της έξυπνης ευέλικτης αναπτυξιακής τράπεζας που είναι αναπόσπαστος και δυναμικός παράγοντας του νέου τραπεζικού συστήματος. Δηλαδή όχι μόνο θα καλύπτει τα κενά της αγοράς, υπέρ διπλασιάζοντας τον κύκλο των αξιόχρεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση αλλά κυρίως θέλουμε να είμαστε στον πυρήνα της δημιουργίας νέων αγορών στηρίζοντας την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τις τολμηρές νεοφυείς επιχειρήσεις, που δημιουργούν νέες τεχνολογίες. Επίσης σύντομα θα ενεργοποιήσουμε το Patent Fund που αποτελεί ένα αναπόσπαστο τμήμα του νέου εξωστρεφούς οικοσυστήματος που δημιουργεί η χώρα μας, βασιζόμενη στην μεγάλη επιτυχία της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και υλοποιώντας την φιλόδοξη αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης…».

Παράλληλα, ο κ. Ζαββός τόνισε τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στη συμπεριληπτική οικονομία:

«Η υπόθεση της ψηφιακής μετάβασης και των νέων τεχνολογιών δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης, αλλά κυρίως εκπαίδευσης που θα συντείνουν στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και βοηθούν το κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος, ενώ παράλληλα ενισχύουν την συμπεριληπτική οικονομία και κοινωνία. Μπορούμε ήδη να προβλέψουμε τις μεγάλες ανάγκες που θα έχει η Ευρώπη και η χώρα μας στα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως ότι μπορεί να αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις αλλά σίγουρα δημιουργεί και την ανάγκη κάλυψης νέων θέσεων απασχόλησης για τους νέους κλάδους που θα δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη.
Οι επιπτώσεις της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές που θα τις συνοδεύσουν.

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα και με τις πρόσφατες μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας παρουσιάζει μια σημαντική αναπτυξιακή διάσταση υποσχόμενη νέες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ωστόσο για να συγκεκριμενοποιούνται τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικής σημασίας η πολιτική και η χρηματοδότηση να στηρίζουν την καινοτομία, την εκπαίδευση και τον ανταγωνισμό για να μεγιστοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογικής εκπαίδευσης».

Ο κ. Ζαββός εκτιμά ότι:

«Αν η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να κλείσει η ψαλίδα που δημιούργησε η ψηφιακή τεχνολογία, η αυτοματοποίηση, ανατάσσοντας τις μεσαίες δεξιότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της αγοράς εργασίας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μαζική έγκαιρη κινητοποίηση».

Συμπλήρωσε δε πως η χώρα μας έχει τη μοναδική ευκαιρία σε μια περίοδο κούρσας ανταγωνισμών να πετύχει την πράσινη επαναβιομηχανοποίηση, καθιστώντας την Ελλάδα έναν ενεργειακό περιφερειακό πόλο εμβέλειας.

«Έχουμε τους σωστούς στόχους, τους πόρους και τα εργαλεία για να πετύχουμε το μεγάλο ζητούμενο που είναι ο ουσιαστικός μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται οι ΜμΕ. Γιατί όπως γνωρίζουμε έχουμε ως χώρα για μια τετραετία περί τα 65 δισ. ευρώ συνδυάζοντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ».

Δίνοντας τη σκυτάλη στον Αντιπρόεδρο, κ. Παντελή Τζωρτζάκη, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία της HDB που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών των μελών του ΣΕΠΕ:

«Το Ταμείο Ψηφιακής Αναβάθμισης (175 εκ. ευρώ) και το Ταμείο Καινοτομίας (140 εκ. ευρώ) είναι δύο κρίσιμα εργαλεία που προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες για τις επιχειρήσεις του κλάδου σας. Τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, ύψους 2,2 δισ. Ευρώ παρέχει ευκαιρίες για αναπτυξιακή χρηματοδότηση και αποδοτικά μέσα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην πορεία της ψηφιακής αναβάθμισης. Κυρίως, θα ήθελα να σημειώσω ότι το νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα διαθέτει στοχευμένο πρόγραμμα 150 εκ. ευρώ για τις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της HDB, Παντελής Τζωρτζάκης, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε τη  σημαντικότητα του ΣΕΠΕ και την προσφορά των μελών του στη διαμόρφωση των καινοτόμων τεχνολογιών που βελτιώνουν την οικονομία της χώρας οι οποίες μπορούν και στηρίζονται από τα προγράμματα χρηματοδοτικής όπως και μη χρηματοδοτικής υποστήριξης που προσφέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Παντελή Τζωρτζάκη στα δυο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία  που  έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί από την  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα όπως το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας και το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.

«Τα δύο αυτά Ταμεία είναι ιδανικά για τη στήριξη των επενδύσεων όπως και  των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης των καινοτόμων επιχειρήσεων στον τομέα της πληροφορικής.

 Καλώ επίσης τις εταιρείες του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, να εγγραφούν στη δωρεάν πλατφόρμα επιχειρηματικής δικτύωσης και εξωστρέφειας InnoAgora που έχει δημιουργήσει η HDB σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς και αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού. Το ΙnnoAgora φέρνει σε επαφή τις επιχειρήσεις με Έλληνες και ξένους επενδυτές από τη Δύση και την Ασία, τους αγοραστές, τα δίκτυα διανομής και άλλους διεθνείς οργανισμούς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας».

Διαβάστε επίσης

Servicers: Πληρώνουμε το πρόστιμο 790 χιλ. ευρώ, προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθούμε

Εθνική: Νέο στεγαστικό δάνειο «Το Πρώτο μου Σπίτι» για απόκτηση πρώτης κατοικίας

ΕΤΕ: Αυξανόμενες ενδείξεις επιτάχυνσης του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2024