Την πεποίθηση ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα ολοκληρωθεί και με τη συμμετοχή της Thrivest εκφράζει υψηλόβαθμη πηγή της Τράπεζας Ελλάδος μιλώντας στο mononews.gr.

Τις επόμενες μέρες η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί με το υπάρχον σχήμα και θα πετύχει, σημειώνει χαρακτηριστικά.

1

Το βέβαιο είναι ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΤΜΕΔΕ και την Thrivest (συμφερόντων των Εξάρχου -Μπάκου-Καϋμενάκη), οι οποίες αν και ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί, στόχο έχουν να υπογραφεί η συμφωνία μετόχων και να υπάρξει μία κατ΄αρχήν συμφωνία για τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή «θα υπογραφεί η γενική κατεύθυνση, καθώς προς το παρόν είναι νωρίς για να καταρτιστεί λεπτομερές σχέδιο για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα. Θα υπογραφούν όμως οι γενικές κατευθύνσεις, για τι οποίες είμαστε όλοι σύμφωνοι».

Ευελιξία υπάρχει και ως προς το ύψος της συμμετοχής που θα έχει η Thrivest στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank. «Όλα είναι στο τραπέζι και όλα τα σενάρια είναι υπαρκτά και εφικτά. Μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα ποσά της αύξησης είναι καθορισμένα. Αρα η κάλυψη δεν αμφισβητείται, θα γίνει ούτως ή άλλως. Περιμένουμε να δούμε με τι ποσό, το ακριβές νούμερο, με το οποίο θα συμμετάσχει η Trivest στην αύξηση… Διότι η συμμετοχή της στην ΑΜΚ δεν αμφισβητείται».

Και ενώ όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι την περασμένη Πέμπτη το ενημερωτικό δελτίο πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να ξεκινήσει η ΑΜΚ που θα επιτρέψει στην τράπεζα να πάρει μια βαθιά ανάσα, και να γυρίσει –μετά από πολλά χρόνια- σελίδα σε ότι αφορά την πορεία της.

Όπως έχει γράψει το mononews.gr: Με βάση τη δομή της κεφαλαιακής αύξησης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει τώρα στο χαρτοφυλάκιό του το 69,51% της τράπεζας, καλείται να εισφέρει στην ΑΜΚ μερίδιο που μεταφράζεται σε 329 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) έχοντας πλέον ενσωματώσει στο ενεργητικό του και το 8,08% που κατείχε η Ellington, μέσω της Rinoa, ελέγχει το 20,11% της Attica Bank. Με συνέπεια το δικό του μερίδιο στην εισφορά νέων κεφαλαίων να ανέρχεται στα 95,19 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ο e-EΦΚΑ με το 8,40% που κατέχει στην τράπεζα, καλείται να εισφέρει στην ΑΜΚ 39,8 εκατ. ευρώ.

Η Attica Bank δίνει μάχη με τον χρόνο -και όχι μόνο-, για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχει στα βιβλία της. Όπως η ίδια η τράπεζα λέει, η στρατηγική της «μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη σταδιακή αποεπένδυση από τίτλους των τιτλοποιήσεων ή και πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Και ειδικότερα, στο παρόν στάδιο, από τους τίτλους των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Metexelixis».

Εφόσον υπάρχει συμφωνία ως προς τα σκέλη της αποεπένδυσης σε χρόνο μέχρι τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2022, αυτό θα επιφέρει τη λήψη πρόσθετων προβλέψεων. Με εκτιμώμενο ύψος περίπου 300 εκατ. ευρώ. Συνέπεια αυτών, θα είναι να κλείσει η χρήση με ζημιές 350 εκατ. ευρώ και με αρνητικά ίδια κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ. Τα οποία και θα αποκατασταθούν με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, που θα συνδράμει και στις απαιτούμενες προβλέψεις.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η 24η Μαρτίου θα είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Αttica Bank με ενσωματωμένο το δικαίωμα στη ΑΜΚ. Η οποία θα ολοκληρωθεί στις 24 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης:

Attica Bank: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο και το χρονοδιάγραμμα για την ΑΜΚ