ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Θέλετε σε κάποιον να ρίξετε την ευθύνη; Κάντε το στους CEOs των αποτυχημένων τραπεζών. Κατηγορήστε και τους διευθυντές που δεν κατάφεραν να κρατήσουν τους διευθύνοντες συμβούλους σε μία τάξη. Και κατηγορήστε και τις ρυθμιστικές αρχές που έδωσαν λάθος κίνητρα». Στην τελευταία του εμφάνιση ο Γουόρεν Μπάφετ ήταν λάβρος ενάντια των διοικήσεων και της κυβέρνησης για το σερί των αποτυχιών στο τραπεζικό σύστημα.
Αν και ο ίδιος στο παρελθόν έχει υπάρξει ένας από τους σημαντικότερους μετόχους τραπεζικών κολοσσών και έχει πρωταγωνιστήσει στην διάσωση τραπεζών στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η κριτική του ήταν ιδιαίτερα αυστηρή.
«Θα πρέπει να υποφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ιστορική ατιμωρησία
Στη σκιά της τραπεζικής αναταραχής, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση μετόχων της Berkshire Hathaway, ένα πολυαναμενόμενο event για τους χιλιάδες θαυμαστές του Μπάφετ. Οι ερωτήσεις για τον τραπεζικό σύστημα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, καθώς ο Μπάφετ έχει μία μεγάλη ιστορία με τις αμερικάνικες τράπεζες: τόσο ως επικριτής όσο και ως επενδυτής.
Το 2008, οι τράπεζες πλήρωσαν δεκάδες πρόστιμα δισεκατομμυρίων, όμως κανένας ιδιώτης δεν υπέστη καμία σκληρή τιμωρία για το ντόμινο συνεπειών που προκλήθηκε στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, από την κατάρρευση των τραπεζών.
Ο Γουόρεν Μπάφετ, ίσως ο μεθοδικότερος επενδυτής της Wall Street, έχει επικρίνει κατά καιρούς τις υπερβολές του τραπεζικού κλάδου, αν και στις πρόσφατες δηλώσεις του, άφησε εκτός ευθυνών τους επενδυτές, με έναν εξ’ αυτών να είναι και ο ίδιος.
Στην ίδια γραμμή ήταν και οι δηλώσεις του επί δεκαετιών συνεργάτη του Τσαρλς Μάνγκερ, ο οποίος ανέφερε: «Ένας τραπεζίτης θα πρέπει να είναι κάτι σαν μηχανικός. Δουλειά του είναι να αποφεύγει τα προβλήματα, όχι να κοιτάει πώς θα γίνει πλούσιος».
«Η μη απόδοση ευθυνών στους διευθύνοντες συμβούλους και τους διευθυντές για κακοδιαχείριση στέλνει ένα λάθος μήνυμα στον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο», συνέχισε ο Μπάφετ.
«Σε μαθαίνει ότι αν διευθύνεις μια τράπεζα και τα κάνεις θάλασσα, είσαι ακόμα πλούσιος και τα κλειστά clubs και οι φιλανθρωπικές ομάδες δεν σε εγκαταλείπουν και συνεχίζουν να σε καλούν σε εκδηλώσεις τους», ανέφερε και συνέχισε: «Αυτό δεν είναι ένα καλό μάθημα για να διδάξεις σε ανθρώπους που κρατούν την πορεία της οικονομίας στα χέρια τους».
Τα τραπεζικά σκάνδαλα και ο Μπάφετ
Ο Σοφός της Όμαχα ξέρει από τραπεζικά σκάνδαλα, καθώς πολλές φορές κλήθηκε να επέμβει για να σώσει την τιμή του τραπεζικού συστήματος. Και πολλές φορές επένδυσε αρκετά δισεκατομμύρια σε τραπεζικούς κολοσσούς, χτίζοντας ένα σημαντικό μερίδιο.
Ήδη από το 1980 ο Μπάφετ αγόρασε μετοχές της επενδυτικής τράπεζας Salomon Inc. Κάποια χρόνια αργότερα ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος στη σκιά ενός σκανδάλου δημοπρασιών.
Λίγα χρόνια αργότερα τράβηξε και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Wells Fargo με τους ψεύτικους λογαριασμούς το 2016. Η διοίκηση της τράπεζας διαπιστώθηκε ότι έκανε τα στραβά μάτια σε μία σειρά παρανομιών των τραπεζιτών τους.
Ο Μπάφετ τότε στάθηκε στο πλευρό της τράπεζας, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχός της, σε ένα μερίδιο που έχτιζε για δεκαετίες.
Κατά την περίοδο της τραπεζικής κρίσης το 2008 επένδυσε 5 δισεκατομμύρια στην Goldman Sachs και άλλα 5 στην Bank of America σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα.
Η σχέση του Μπάφετ με τις τράπεζες ήταν ανέκαθεν μια σχέση αγάπης, καθώς ο δραστήριος επενδυτής παραμένει μεγαλομέτοχος στην Bank of America, την Ameircan Express και τη Citigroup. Δεν ενεπλάκην όμως ποτέ σε επενδύσεις που αφορούν περιφερειακές τράπεζες, όπως η Silicon Valley Bank ή η First Republic.
Έτοιμος για δράση
Η σκληρή του κριτική δεν τον αποτρέπει, όπως δήλωσε να υποστηρίξει και πάλι το τραπεζικό σύστημα αν χρειαστεί.
«Θέλουμε να είμαστε εκεί αν το τραπεζικό σύστημα ακινητοποιηθεί προσωρινά με κάποιον τρόπο», είπε. «Δεν θα πρέπει, δεν νομίζω ότι θα συμβεί, αλλά θα μπορούσε να συμβεί».
Ο «Σοφός της Όμαχα» δεν προχώρησε σε καμία πρόβλεψη για το πότε και αν θα έρθει το τέλος της τραπεζικής αναταραχής.
«Σε αυτόν τον κόσμο ζούμε, δεν γνωρίζουμε αν ένα αναμμένο σπίρτο θα προκαλέσει πυρκαγιά ή θα σβήσει», ανέφερε.
Κατηγόρησε όμως όλους όσοι δεν είδαν τις ακρότητες στη λειτουργία των τραπεζών που κατέρρευσαν.
«Για παράδειγμα, η First Republic, η οποία πωλήθηκε στη JP Morgan πουλούσε στους πελάτες της ενυπόθηκα δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτό είναι τρελό», σχολίασε και κατέληξε:
«Αυτό γίνονταν σε κοινή θέα και ο κόσμος το αγνοούσε μέχρι που έσκασε. Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν απλώς επιβεβαιώσει γι’ ακόμη μια φορά ότι το αμερικάνικο κοινό δεν καταλαβαίνει το δικό του τραπεζικό σύστημα».
Διαβάστε επίσης:
Γουόρεν Μπάφετ: Προετοιμάζει τον διάδοχό του από το 2018-Τώρα ήρθε η ώρα των selfies
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν