«Δεν έχουμε τελειώσει με την τραπεζική αναταραχη», ξεκαθαρίζει ο Γουόρεν Μπάφετ σε συνέντευξή του στο CNBC. Ο δεινός 92χρονος επενδυτής, που στο παρελθόν κατείχε σημαντικά μερίδια σε αμερικανικούς κολοσσούς όπως η JP Morgan και η Wells Fargo θεωρεί ότι θα υπάρξει και συνέχεια στα επεισόδια κατάρρευσης τραπεζών.

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι η κρίση επηρεάζει τις τράπεζες, όχι όμως και τους καταθέτες.

1

Κινδυνεύουν οι μέτοχοι από τις «ανοησίες» των τραπεζών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στράφηκε τον προηγούμενο μήνα στον κορυφαίο επενδυτή για βοήθεια εν μέσω μιας τραπεζικής αναταραχής, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley.

H κρίση αποφεύχθηκε προς το παρόν, όμως ο Μπάφετ επεφύλασσε στην συνέντευξή του αυστηρή κριτική για τις τράπεζες, τις οποίες κατηγόρησε ότι ασχολήθηκαν περισσότερο με «αμφισβητούμενη λογιστική» και πολλοί τραπεζίτες μπήκαν σε πειρασμό να παίξουν με στοιχεία, όμως αυτές οι «ανόητες» ασχολίες όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά την περίοδο της αναταραχής.

Ο Μπάφετ προειδοποίησε τους μετόχους, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί πως ορισμένοι τραπεζίτες θα συνεχίζουν αυτή την πρακτική θέτοντας σε κίνδυνο τις μετοχές και ως συνέπεια τα κέρδη τους.

Αντίθετα πιστεύει ότι ο φόβος και ο πανικός των καταθετών είναι «περιττοί», καθώς το σύστημα έχει δημιουργηθεί για να προστατεύσει τις καταθέσεις.

«Τα έξοδα της Federal Deposit Insurance Corp. βαρύνουν τις τράπεζες. Οι τράπεζες δεν κόστισαν ποτέ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε μια δεκάρα. Το κοινό δεν το καταλαβαίνει αυτό», είπε ο Μπάφετ. «Κανείς δεν πρόκειται να χάσει χρήματα που έχει καταθέσει σε τράπεζα των ΗΠΑ. Δεν πρόκειται να συμβεί, δεν χρειάζεται να μετατρέψετε μια ανόητη απόφαση των διοικήσεων των τραπεζών σε πανικό για όλους τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών για κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν».

Εύθραυστη η εμπιστοσύνη στις τράπεζες

Ο Σοφός της Όμαχα υποστήριξε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού, την οποία όπως παρατήρησε μπορεί να χάσουν μέσα σε δευτερόλεπτα, κάτι που αποδείχθηκε από την πρόσφατη κρίση.

Στην πολύχρονη ιστορία του, ο Μπάφετ είχε σταθερά μια ιδιαίτερη σχέση με τις τράπεζες. Εκτός του ότι για χρόνια ήταν κάτοχος σημαντικών μεριδίων σε αμερικάνικες τράπεζες, στην χρηματοοικονομική κρίση του 2008, έπαιξε κομβικό ρόλο στη διάσωση τραπεζών.

Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, προχώρησε σε μια ένεση ρευστότητας ύψους 5 δις δολαρίων στη Goldman Sachs, ενώ το 2011 προχώρησε σε μια αντίστοιχου ύψους κίνηση στην Bank of America, στην οποία κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια στο χαρτοφυλάκιό του.

Διαβάστε επίσης:

Γουόρεν Μπάφετ: Σαρώνει τις ιαπωνικές μετοχές με κέρδη πάνω από 4,5 δισ. δολάρια