ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Goldman Sachs δεν περνάει μία από τις καλύτερες περιόδους της, με αρκετές γκρίνιες στο εσωτερικό της για τη διαχείριση από τον CEO της, Ντέιβιντ Σόλομον και αρκετές ζημιές να καλύψει από ατυχείς επιλογές της διοίκησης . Την Τετάρτη θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο, με τους αναλυτές να συγκλίνουν ότι δεν θα είναι ένα από τα πιο κερδοφόρα εξάμηνα για τον τραπεζικό κολοσσό της Wall Street.
Το πόσο άσχημα όμως θα είναι τα πράγματα για την επενδυτική τράπεζα είναι κάτι στο οποίο διαφωνούν οι αναλυτές, σε βαθμό που η ψαλίδα μεταξύ των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή κυμαίνονται από 33 σεντς έως και 5 δολάρια.
Στην πρώτη περίπτωση, η τράπεζα θα έχει μετά βίας κάποια κέρδη με μόλις 116 εκατ. δολάρια, ενώ στη δεύτερη θα καταγράψει κέρδη ύψους 1,7 δις δολάρια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αναλυτές διαφωνούν, όμως είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο να καταγράφεται τόσο μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις τους για έναν κολοσσό της Wall Street.
Χάνει έδαφος από τους ανταγωνιστές
Θα είναι ένα ακόμα τρίμηνο που η Goldman Sachs θα βρεθεί πίσω από άλλες μεγάλες τράπεζες της Wall Street. H Morgan Stanley ανακοινώνει αποτελέσματα την Τρίτη και η JP Morgan εντυπωσίασε την προηγούμενη Παρασκευή με ένα άλμα 67% στα κέρδη της.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι τράπεζες αυτές έχουν ενισχύσει τη μονάδα διαχείρισης πλούτου για να καλύψουν το κενό της συρρίκνωσης της επενδυτικής τραπεζικής.
Ο Τζέιμς Γκόρμαν της Morgan Stanley το έχει πετύχει με δεκάδες εξαγορές την τελευταία δεκαετία, ενώ ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan πέτυχε ένα θηριώδες άλμα στα κέρδη σε επίπεδο τριμήνου, μετά την εξαγορά της First Republic, που κατέρρευσε τον περασμένο Μάιο.
Αντίθετα, η Goldman Sachs βασίζεται ακόμα σε μεγάλο βαθμό στην επενδυτική τραπεζική, η οποία αντιμετωπίζει περιορισμένη δραστηριότητα, ενώ οι προσπάθειες του Σόλομον να ανοιχτεί η τράπεζα σε νέες προσοδοφόρες δραστηριότητες έχει πέσει στο κενό.
Γκρίνιες για τον CEO
Ο Σόλομον έχει βρεθεί στο στόχαστρο εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς κάποιες πρωτοβουλίες του για επέκταση της επενδυτικής τράπεζας όχι μόνο έπεσαν στο κενό αλλά ζημίωσαν σοβαρά την τράπεζα. Οι γκρίνιες στο εσωτερικό της τράπεζας έγιναν «δημόσιες» όταν μεγάλα διεθνή Μέσα ξεκίνησαν να γράφουν για τα παράπονα μετόχων και εργαζομένων για την «αγάπη» του CEO για τη μουσική, σε βαθμό που απουσιάζει πολλές φορές για να εργαστεί ως dj σε διάφορα events ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό αεροσκάφος της εταιρείας για να μεταφερθεί.
Σε αυτό το δυσάρεστο περιβάλλον η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της Goldman Sachs, ένας δείκτης κρίσιμος για την κερδοφορία αναμένεται να πέσει στο 5% για το τρίμηνο, κάτω από το όριο του 10% που εξασφαλίζει κερδοφορία του κόστους κεφαλαίου και πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ίδιας της τράπεζας για 14% με 16%.
Η Goldman Sachs έχει καταγράψει αρκετά απογοητευτικά αποτελέσματα, με ένα ακόμα να είναι καθοδόν. Σε αντίθεση με άλλες τράπεζες δεν έδειξε αντίστοιχη ευελιξία και πολλοί αναλυτές φοβούνται μια επανάληψη της παρατεταμένης περιόδου μη ικανοποιητικών αποδόσεων, όπως αυτή που είχε καταγράψει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Διαβάστε επίσης:
Ντέιβιντ Σόλομον: Ανακατατάξεις στο διοικητικό συμβούλιο εν μέσω εμφυλίου στη Goldman Sachs
JP Morgan: Άλμα 67% στα κέρδη για το β’ τρίμηνο
JP Morgan: Η επίσκεψη στην Αθήνα – Τα εξαιρετικά θετικά μηνύματα για τις τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση