• Τράπεζες

    Goldman Sachs: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

    Ξανά στο κυνήγι της Ανατολικής Ευρώπης οι ελληνικές τράπεζες

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    H Goldman Sachs προχωρά σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου.

    Οι νεότεροι στόχοι είναι: Τράπεζα Πειραιώς 5,90 ευρώ από 5,30 ευρώ προηγουμένως, Εθνική Τράπεζα στα 11 ευρώ από 10 ευρώ πριν, Eurobank στα 2,70 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν, Alpha Bank στα 2 ευρώ από 1,95 ευρώ, προγενέστερα.

    Οι συστάσεις για τις τρεις πρώτες παραμένουν αγορά (buy)και για την Alpha Bank ουδέτερη (neutral).

    Η αμερικανική τράπεζα επικαιροποίησε και τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου όπου συνολικά οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν βελτίωση κατά 9% στα καθαρά κέρδη, λόγω της βελτίωσης κατά 2% στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και μείωσης των προβλέψεων κατά 10%.

    «Διαφοροποιούμε μεταξύ των τραπεζών με βάση τα εξής: Διαχωρίζουμε τις τράπεζες μεταξύ τους με βάση (1) τη φθηνότερη χρηματοδοτική βάση, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τα μεσοπρόθεσμα επίπεδα ROTE, (2) τα χαμηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και υψηλότερα επίπεδα κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και (3) τα υψηλότερα επίπεδα δείκτη CET1 που ανοίγουν περιθώρια για μεγαλύτερη ανάπτυξη και μερισματική ευελιξία. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε μια προσέγγιση ROTE/COE προσαρμοσμένη στο κεφάλαιο για να αποτυπώσουμε τη διαφορά των κεφαλαιακών αποθεμάτων των ελληνικών τραπεζών (χρησιμοποιούμε το 2025 ως έτος αποτίμησης)», εξηγεί η τράπεζα.

    «Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση αγοράς για την ΕΤΕ, η οποία διαθέτει από τα ισχυρότερα κεφαλαιακά αποθέματα σε προβλέψεις μας (μοντελοποιούμε περίπου 21,5% το 2026E) με κάλυψη NPE >100% και ROTE του 13,5% το 2026, και αναμένουμε ότι η τράπεζα ότι θα είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που θα φτάσει το μέσο ευρωπαϊκό δείκτη διανομής μερισμάτων (περίπου 50% GSe το 2025E). Η νέα τιμή στόχος είναι €11,00 (€10,00 προηγουμένως) και συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 38%», συνεχίζει η τράπεζα.

    «Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση μας για αγορά στη Eurobank, η οποία προσφέρει από τους ισχυρότερες συνδυασμούς κεφαλαιακής θέσης (CET1 το 2026 στο 18,5%) και ROTE (12,5% το 2026), με δείκτη NPE στο 3% το 2026. Προβαίνουμε στη μεγαλύτερη ανοδική αύξηση των κερδών ανά μετοχή στις αναθεωρήσεις για τη Eurobank στην κάλυψή μας (κατά 22% το 2024 και 12-13% το 2025-2027, καθώς η εταιρεία έχει πλέον ολοκληρώσει μια συμφωνία για την απόκτηση πρόσθετου ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, οδηγώντας σε αύξηση της συμμετοχής της σε 55,48% (από 29,2% το α’ τρίμηνο). Η νέα τιμή στόχος είναι τα €2,70 (€2,50 προηγουμένως) και συνεπάγεται 31% περιθώριο ανόδου», εξηγεί ο οίκος.

    «Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση αγορά για την Πειραιώς, για την οποία βλέπουμε το υψηλότερο περιθώριο ανόδου της τιμής της μετοχής στο 47% στην κάλυψή μας, δεδομένου του υψηλού προβλεπόμενου ROTE για το 2025, που είναι περίπου 14%, το οποίο ευθυγραμμίζεται με την ΕΤΕ/Eurobank στα ίδια έτη, ενώ η Πειραιώς διαπραγματεύεται με 23% περίπου έκπτωση σε σχέση με τους ομολόγους της στο 2025 σε όρους P/TBV. Η νέα τιμή στόχος είναι τα €5,90 (από €5,30 προηγουμένως)», υπογραμμίζει η Goldman Sachs.

    «Τέλος, επαναλαμβάνουμε την ουδέτερη θέση μας για την Alpha εν μέσω ενός σχετικά χαμηλότερου ανοδικού περιθωρίου που βλέπουμε στη μετοχή σε σύγκριση με τις αντίστοιχες μετοχές. Η νέα τιμή στόχος είναι τα €2,00 (από €1,95 προηγουμένως) και συνεπάγεται 27% περιθώριο ανόδου», καταλήγει η τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης

    Χατζηδάκης για Airbnb: «Τα μέτρα θα είναι ζυγισμένα και δίκαια»



    ΣΧΟΛΙΑ