Η Goldman Sachs δεν περνάει τις καλύτερες ημέρες της και ο CEO Ντέιβιντ Σόλομον βρέθηκε ενώπιων των επενδυτών για να κάνει τον απολογισμό του.

Ο Σόλομον προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα τριών χρόνων, σε μια απόπειρα να τους αποσπάσει την προσοχή από τα απογοητευτικά αποτελέσματα του 2022 και την πτώση των κερδών. Η μετοχή της πάντως άνοιξε με απώλειες μεγαλύτερες του μέσου όρου.

1

Απευθυνόταν άλλωστε σε επενδυτές που είχαν ήδη αμφισβητήσει τη στρατηγική του, μετά από μια απότομη πτώση των κερδών του τέταρτου τριμήνου που υπογράμμισε το χάσμα έναντι της ανταγωνίστριας Morgan Stanley, η οποία ενισχύθηκε από τη δική της ακμάζουσα μονάδα πλούτου.

Ο Σόλομον δεσμεύτηκε να αντιστρέψει τις ζημίες στο τμήμα καταναλωτικών δανείων και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας έως το 2025, ενώ ανέφερε ότι εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τμήματα της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας πώλησης ή μιας αναδιάρθρωσης.

Ζημίες δισεκατομμυρίων

Στην κρίσιμη ενημέρωση ανέφερε ότι θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να μπορέσει να αντισταθμίσει τις απώλειες από το νέο της τμήμα  Platform Solutions, το οποίο ήδη έχει συσσωρεύσει ζημιές 4 δις δολαρίων μέσα σε τρία χρόνια.

Ούτε όμως και στην περίπτωση των επενδύσεων στις οποίες προχώρησε η τράπεζα, οι αποδόσεις ήταν καλές. Στους νέους στόχους που αναφέρθηκε ότι θα θέσει η τράπεζα, περιλαμβάνεται και η μείωση των επενδύσεων στον ισολογισμό της από 59 δις στα 45 δις δολάρια.

Ύστερα από μία περίοδο επενδύσεων που δεν απέδωσαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, δήλωσε ότι η τράπεζα διερευνά «εναλλακτικές στρατηγικές» για τις πλατφόρμες καταναλωτών της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και πώλησης των συνεργασιών για πιστωτικές κάρτες που έχει με την με την Apple και την GM.

Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων

Σε σχόλιο τους οι FT, ένα 24ωρο πριν την ημέρα επενδυτών, είχαν αναφέρει ότι αυτό που ξεχώρισε την Morgan Stanley από την Goldman Sachs είναι ότι μετά την οικονομική κρίση επένδυσε σε πιο σταθερές αποδόσεις, όπως η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων. Αντίθετα η Goldman Sachs παρέμεινε εξαρτημένη από τις συναλλαγές, οι οποίες όμως τον προηγούμενο χρόνο περιορίστηκαν δραστικά προκαλώντας αστάθεια στα αποτελέσματά της.

Οι απόπειρες να επενδύσει στην καταναλωτική τραπεζική και την τεχνολογία δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, παρά την επιμονή του Σόλομον στο fintech.

Ενώπιων των επενδυτών, ο CEO, αναφέρθηκε στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ως μία δυναμική περίπτωση που θα μπορούσε να αποδειχτεί ευκαιρία ανάπτυξης για την τράπεζα με αύξηση των εσόδων τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια σε ένα τμήμα που διαχειρίζεται 2,5 τρις δολάρια.

Mea culpa

Η απόπειρα του Σόλομον να πείσει για ένα ράλι στις μετοχές της τράπεζας, έρχεται ύστερα από έναν χρόνο, όπου τα κέρδη μειώθηκαν στο 50% και οι ζημιές στη λιανική τραπεζική αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, το κλίμα εντός της τράπεζας επιδεινώθηκε με τις περικοπές 3.200 θέσεων εργασίας, τον μεγαλύτερο αριθμό μεταξύ των τραπεζικών κολοσσών της Wall Street.

Και ήδη ο Σόλομον έχει παραδεχθεί έμμεσα ή και άμεσα τα λάθη που έχει κάνει. Στην περίπτωση των απολύσεων, είχε παραδεχθεί ότι έπρεπε να γίνουν νωρίτερα, ενώ με την ανακοίνωση εναλλακτικών λύσεων, πρακτικά παραδέχθηκε την λάθος πορεία που διάλεξε.

Και οι χαμηλές αποδόσεις επηρέασαν και τον ίδιο με περικοπή μισθού 30% και τη συνολική του αποζημίωση να πέφτει στα 25 εκατ. δολάρια από 33 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή μεταξύ των CEO των τραπεζών της Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά έσοδα της εταιρείας για το 2022 μειώθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με το 2021, από 59,34 δισεκατομμύρια δολάρια σε 47,37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Οι αυξήσεις στα επιτόκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα… σοκάρουν τις αγορές

Οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street πρωταγωνιστούν στα deals του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου