ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι μεγάλοι επιχειρηματίες γκρινιάζουν στους τραπεζίτες και ζητούν μείωση κατά μία μονάδα στα spread των δανείων τους.
Η γκρίνια αυτή είναι, μάλιστα, έντονη το τελευταίο διάστημα καθώς ήδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 1,25% και αναμένεται νέα αύξηση της τάξης του 0,75% με 1% στα τέλη Οκτωβρίου.
Τα τηλέφωνα χτυπούν καθημερνά στα γραφεία των CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και οι επιχειρηματίες πρώτης γραμμής με δανεισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ζητούν έκπτωση κατά 1 μονάδα στα επιτόκια των δανείων τους.
Αυτή η πίεση που ασκούν οι πολύ μεγάλοι επιχειρηματίες πελάτες στις τράπεζες φαίνεται να αποδίδει, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή. Όμως η «έκπτωση» στο spread δεν είναι 1 μονάδα, αλλά συνήθως 0,5%. Δηλαδή οι τραπεζίτες λένε στους επιχειρηματίες «να μοιραστούμε τη διαφορά».
Ηδύ σε κάποια μεγάλα δάνεια ισχυρών επιχειρήσεων το περιθώριο του επιτοκίου έχει «ψαλιδιστεί» κατά 0,5%. Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως παρά το την αβεβαιότητα και το ρευστό περιβάλλον λόγω της ενεργειακής κρίσης συνεχίζουν να επενδύουν.
Να σημειωθεί πως πλέον το euribor 3μήνου, το οποίο είναι σήμερα επιτόκιο αναφοράς για το 90% των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου έχει σκαρφαλώσει στο 1,403% (την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου) όταν ένα μήνα πριν ήταν στο 1,063% και στις αρχές του χρόνου ήταν σε αρνητικό έδαφος.
Και ενώ η γκρίνια και η πίεση αποδίδει για τους μεγάλους τη «χασούρα» την πληρώνουν οι μικρομεσαίοι που έχουν δει τα επιτόκια των δανείων τους να διπλασιάζονται σχεδόν, καθώς την ώρα που ο μεγάλος πελάτης τιμολογείται με 3%, ο μικρομεσαίος τιμολογείται με 6% ενδεχομένως και με υψηλότερο επιτόκιο.
Βέβαια αυτήν την έκπτωση την κερδίζουν οι επιχειρήσεις που είναι τα «διαμάντια» της ελληνικής αγοράς και οι οποίες έχουν μεγάλα ποσά δανεισμού, οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις και κάνουν τα μεγάλα deal.
Τα στοιχεία τώρα της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Αύγουστο 2022 δείχνουν πως το μέσο επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ διαμορφώθηκε στο 2,84% από 2,52% φέτος τον Ιούλιο.
Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι φέτος τον Ιούνιο και Ιούλιο η χρηματοδότηση επιχειρηματικών ντιλ και επενδυτικών σχεδίων ήταν της τάξης των 3 δις ευρώ κάθε μήνα καθώς υπήρξαν μεγάλες εκταμιεύσεις με στόχο αναχρηματοδοτήσεις και νέο δανεισμό μεγάλων επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης:
HSBC: Γιατί οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες