Εστιάζοντας στη διαρκή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς αιχμής, για όλες τις βαθμίδες του προσωπικού της, η Eurobank «κτίζει» μεθοδικά τη νέα γενιά στελεχών της. Με όχημα τη μάθηση και την επιμόρφωση επιδιώκει, σταθερά, να διαμορφώνει και να προσφέρει ίσες ευκαιρίες εξέλιξης και ανάδειξης, σε όλους τους εργαζόμενους της, εξοπλίζοντάς τους με τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν σύγχρονες προκλήσεις αλλά και να ηγηθούν των εξελίξεων.

Κεντρική προτεραιότητα για την τράπεζα είναι φυσικά και η ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των γυναικών στον Οργανισμό με την εξασφάλιση ισότιμης, αξιοκρατικής πρόσβασής τους και σε θέσεις αυξημένης ευθύνης.

1

Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα Women in Banking, ένα δυναμικό οικοσύστημα δράσεων και πρωτοβουλιών που στοχεύει στην επαγγελματική ενδυνάμωση ταλαντούχων γυναικών και στην άρση εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική τους εξέλιξη σε υψηλές διοικητικές θέσεις.

Ήδη στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, 34 γυναίκες, υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank, ανέλαβαν ρόλο μέντορα, επιδιώκοντας να συμβάλλουν στην επαγγελματική ανάπτυξη 35 ταλαντούχων γυναικών mentees, προετοιμάζοντάς τες να αναλάβουν στο εγγύς μέλλον θέσεις μεγαλύτερης ευθύνης, έχοντας ολοκληρώσει ;ήδη πάνω από 85 ώρες mentoring στους πρώτους μήνες του προγράμματος.

Βασικό ρόλο στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά και συνολικά της πολιτικής του Οργανισμού στο νευραλγικό πεδίο της ανάπτυξης της νέας γενιάς στελεχών, έχει η κα Γκόλφω Αγαπητού,  Εργασιακή Ψυχολόγος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής της Eurobank & Επικεφαλής Ανάπτυξης Ταλέντου, η οποία μιλάει στο mononews για τη σημασία της μάθησης, της επιμόρφωσης των στελεχών και της ανάπτυξης των ταλέντων τους.

Εξειδικευμένη coach, με μακρά εμπειρία σε θέματα αξιολόγησης, ανάπτυξης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού, στο χώρο των συμβούλων επιχειρήσεων που εργάστηκε για μεγάλο διάστημα προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις αλλά και από θέσεις ευθύνης στη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού στην Eurobank, που υπηρετεί τα τελευταία χρόνια. Αξιοποιώντας τη βαθιά γνώση και εμπειρία στην ανάπτυξη ηγετικών στελεχών και μαζί την ισχυρή ομάδα της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού της τράαπεζας συμβάλλει στον εντοπισμό, προσέλκυση και ανάπτυξη ταλέντων, την εξέλιξη καριέρας, όπως και στο σχεδιασμό οικοσυστημάτων μάθησης και εταιρικής κουλτούρας που υποστηρίζουν ταυτόχρονα τον μετασχηματισμό του Οργανισμού.

Πρόκειται για επιχειρησιακή επιλογή αλλά και για αναγκαιότητα στη σκιά των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει και η αγορά εργασίας. Αφενός, εισάγονται νέα δεδομένα στον τρόπο δουλειάς (ψηφιοποίηση, δυνατότητα τηλεργασίας, νέα μοντέλα συνεργασίας). Αφετέρου, διεισδύουν, με εντεινόμενο ρυθμό, νέες γενιές εργαζομένων με διαφορετικές απαιτήσεις, προτιμήσεις και προτεραιότητες, που αναδεικνύουν την ανάγκη για μια διαφοροποιημένη εταιρική κουλτούρα, επαναπροσδιορίζοντας σε βάθος χρόνου την αρχιτεκτονική της αγοράς εργασίας.

Ποιες είναι όμως οι κορυφαίες ικανότητες που χαρακτηρίζουν τα ταλαντούχα στελέχη της νέας εποχής; Όπως εκτιμά η κα Γκ. Αγαπητού αυτά τα στελέχη θα πρέπει να έχουν 5+1 χαρακτηριστικά:

Εξαιρετικά καλή σχέση με την τεχνολογία.

Διάθεση να εξελίσσουν διαρκώς τις γνώσεις τους, μέσα από ενεργή και στρατηγική μάθηση.

Ανοιχτούς ορίζοντες και δεκτικότητα στην αλλαγή.

Δημιουργικότητα και δυνατότητα για καινοτομία.

Δυνατότητα να συνεργάζονται ενεργά και αποτελεσματικά.

Ανθεκτικότητα και ενσυναίσθηση.

Στο ερώτημα, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μάθησης στην εξέλιξη των εργαζομένων η κα Αγαπητού απαντά: «Δεν είναι απλώς σημαντικός. Είναι καθοριστικός εάν το ζητούμενο είναι ένα άρτιο αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι οι άνθρωποί μας να είναι άρτια καταρτισμένοι επαγγελματίες που εξελίσσουν διαρκώς τις γνώσεις τους, αισθάνονται αυτοπεποίθηση για το αύριο και είναι ικανοί να διαμορφώσουν και οι ίδιοι τις εξελίξεις. Στην Eurobank, σχεδιάζοντας την Τράπεζα του μέλλοντος, πιστεύουμε στους ανθρώπους μας, εκτιμούμε πως είναι πολύ σημαντικό να έχουν την ευκαιρία, όλοι ανεξαιρέτως ηλικίας ή φύλου, να εξελίξουν τις δυνατότητες τους σε αυτή τη νέα εποχή. Όχι απλώς για να ανταποκριθούν αλλά να ηγηθούν των αλλαγών, με θετικό πρόσημο για τους ίδιους, τους συναδέλφους τους, τους πελάτες και τον Οργανισμό.».

«Σε κάθε μπροστά, Eurobank» μας λέει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντάς μας το κεντρικό μήνυμα στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της Τράπεζας προς την Eurobank 2030 και τονίζει πως αυτό προϋποθέτει, κυρίως και πρωτίστως, ανθρώπους με υψηλές δυνατότητες να υποστηρίξουν την πρωτοπορία των πελατών και να καινοτομήσουν.

Μιλώντας ειδικά για το πρόγραμμα Women in Banking, η κα Αγαπητού υπογραμμίζει πως στόχος είναι η ενδυνάμωση των γυναικών στελεχών και η άρση των εμποδίων για την περαιτέρω ανέλιξη τους.  Ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα και μια από τις επιχειρήσεις με τα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης στην Ελλάδα, η τράπεζα πιστεύει στη διορατικότητα και το ταλέντο των γυναικών αναγνωρίζοντας, στην πράξη, πως αν δε στηριχθούν σωστά οι γυναίκες, είναι ο Οργανισμός που θα χάσει ταλέντο, αξία και καινοτομία.

Πρόκειται για μια νοοτροπία που συνιστά επιβεβλημένη επιχειρηματική κίνηση για μια εταιρεία με σύγχρονη εταιρική κουλτούρα η οποία κάνει πράξη τη συμπερίληψη και θέλει να κοιτά μπροστά αναδεικνύοντας ποικιλία οπτικών, προσεγγίσεις “out of the box“, εκτιμά.

Σύμφωνα με την κα Αγαπητού ένα ουσιαστικό εμπόδιο που διαπιστώνει πως πρέπει να υπερβούν πολλές γυναίκες εργαζόμενες είναι η μειωμένη αυτοπεποίθηση για τη δυνατότητα τους να ανελιχθούν στις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας. Πρόκειται για μια διαπίστωση, με ιδιαίτερο ειδικό βάρος καθώς αποτυπώνει άριστα το ότι ακόμη και σήμερα, βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις, πρότυπα άλλων εποχών, ελλιπής στήριξη από το οικογενειακό αλλά και εκπαιδευτικό περιβάλλον, επιδρούν στην κοινότητα των εργαζομένων γυναικών.

Στο σημείο αυτό, ο ρόλος των μεντόρων, στο πλαίσιο δυναμικών προγραμμάτων, όπως είναι το Women in Banking, είναι καθοριστικός. Καλούνται να στηρίξουν τις mentees να πιστέψουν στις δικές τους δυνάμεις, να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να επικοινωνούν τις ιδέες τους με αυτοπεποίθηση προωθώντας αποτελεσματικά τη δουλειά τους, να διεκδικούν την αξιοκρατική αναγνώριση, να μην αισθάνονται διαφορετικά ή μειονεκτικά, να δρουν στρατηγικά και να τολμούν.

Πόσο εύκολο είναι όμως εν τέλει ένας μεγάλος Οργανισμός που αριθμεί περισσότερους από 6.000 εργαζομένους να «στήσει» έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που να εντοπίζει τις πραγματικές μαθησιακές ανάγκες και να ανταποκρίνεται σωστά σε αυτές;

«Για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους μας έχουμε αναπτύξει έναν οργανισμό μάθησης που στηρίζει πολλαπλά τους εργαζομένους μας. Αντιμετωπίζουμε ως στρατηγική μας προτεραιότητα την ανάπτυξη όλων των εργαζομένων, διαμορφώνοντας εργασιακό περιβάλλον συμπερίληψης με ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους μας» λέει η κα Αγαπητού. Τα στοιχεία μιλούν…. Οι ώρες μάθησης για τους εργαζόμενους της Τράπεζας στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις 285.000 ώρες, μόνο για το 2021.

Μια ενδεικτική, επιτυχημένη πρακτική είναι, σύμφωνα με την κα Αγαπητού, η πρόσβαση του συνόλου των εργαζομένων μας στην Linkedin Learning. «Είμαστε, η μοναδική τράπεζα που έχει δώσει πρόσβαση, σε όλο της το προσωπικό, στην πλατφόρμα μάθησης LinkedIn Learning, με αποτελέσματα που ξεπερνούν τα διεθνή πρότυπα της πλατφόρμας. Ενδεικτικά, αγγίξαμε το 80% στην ενεργοποίηση αδειών χρήσης τον Ιανουάριο 2022, ενώ αντιστοιχούν 9,5 ώρες μάθησης ανά εργαζόμενο κατά μέσο όρο μηνιαίως σε μαθήματα της πλατφόρμας. Οι δείκτες αυτοί δείχνουν πως είμαστε πάνω από το μέσο όρο των αντίστοιχων δεικτών αναφοράς χρηματοπιστωτικών εταιρειών που χρησιμοποιούν τη LinkedIn Learning.».

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, η Τράπεζα «υποστηρίζει διαχρονικά τις ακαδημαϊκές σπουδές των ανθρώπων της. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε ο μοναδικός τραπεζικός οργανισμός στην Ελλάδα που από το 2004 έχει δικό του MBA, καθώς σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School, προσφέρουμε το εσωτερικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Eurobank – ALBA MBA in Financial Services”. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμμετάσχει 216 στελέχη του Ομίλου μας σε 8 τάξεις του μεταπτυχιακού προγράμματος, με απόφοιτους 52,31% γυναίκες και 47,69% άνδρες. Έχει μια ιδιαίτερη αξία το ότι οι απόφοιτοί μας βρίσκονται σήμερα σε πολύ υψηλά σημεία στην ιεραρχία της διοικητικής μας δομής» συμπληρώνει.

Όπως εκτιμά, «τo ότι είμαστε ένας οργανισμός μάθησης αποτυπώνεται και στο ότι ξεχωρίζουμε και στην προσέλκυση  νέου ταλέντου στον οργανισμό. Ενδεικτικά, μόνο για το τελευταίο διάστημα, συμβάλαμε στην επιστροφή στην Ελλάδα 17 στελεχών από το εξωτερικό με πολύ υψηλές γνώσεις, τεχνογνωσία και εργασιακή εμπειρία».

Η πίστη στην σημασία της έγκαιρης ανάδειξη του ταλέντου και στην μεγάλη αξία που έχει η οικοδόμηση μιας διαδοχής αποτελεσματικών, στελεχών, με ευρυμάθεια και δυνατότητα ανάπτυξης είναι πολύ σημαντική για έναν Οργανισμό που επιθυμεί να πρωτοπορεί και να διακρίνεται. Όπως τονίζει, μια τέτοια φιλοσοφία είναι μονόδρομος ειδικά στη σύγχρονη εποχή που είναι μεταβατική σε πολλά επίπεδα: Από τη δομή των οικονομιών, την διαφοροποίηση των παραγωγικών μοντέλων, την αγορά εργασίας μέχρι τον τρόπο που καταναλώνουμε, ζούμε, ταξιδεύουμε, επικοινωνούμε.

«Θα ήθελα να ζω 100 χρόνια μετά, να είμαι στο μέλλον» λέει κλείνοντας την κουβέντα μας, με μία έμφυτη περιέργεια για το νέο που όπως καταλαβαίνουμε λειτουργεί ως οδηγός και στη δική της ζωή και καριέρα. Η ίδια στον ελεύθερο χρόνο της κυνηγά… νέους ορίζοντες, «έχω ήδη ταξιδέψει στο μισό κόσμο» μας εκμυστηρεύεται. Κτίζει όμως και… λογοτεχνικά ταξίδια αφού μια από τις αγάπες της, εκτός από το να διαβάζει πολύ, είναι και να γράφει τις δικές της ιστορίες… Που ξέρεις μπορεί και κάποτε να εκδοθούν, μας λέει χαμογελώντας, στη σύντομη συνομιλία μας, γυναίκα προς γυναίκα.