• Τράπεζες

    Γκάζι στα δάνεια με 3,3 δισ. πάτησαν οι τράπεζες τον Ιούνιο

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας


    Άνοιξαν τη στρόφιγγα των δανείων τον Ιούνιο οι τράπεζες και χρηματοδότησαν με 3,3 δισ. ευρώ επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, νοικοκυριά και αγρότες.

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φέτος τον Ιούνιο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 6,1% από 4,8% τον προηγούμενο μήνα.

    Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα (μείον εξοφλήσεις και διαγραφές κόκκινων δανείων)ήταν θετική κατά 3,313 δις ευρώ (από 66 εκατ. ευρώ τον Μάιο 2024), με τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις να αυξάνονται κατά 2,63 δις ευρώ και ρυθμό χρηματοδότησης 9,4%.

    Ειδικότερα τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι:

    -Όλες οι επιχειρήσεις (συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές), αύξησαν τα υπόλοιπα των δανείων τους στα 82,88 δισ. ευρώ, με μηνιαία αύξηση 3,15 δισ. που είναι η μεγαλύτερη συνολική χρηματοδότηση από το Φεβρουάριο 2019, πριν τις τιτλοποιήσεις και τις διαγραφές.

    -Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα συνολικά έφθασε τον Ιούνιο, τα 119,66 δισ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο υπόλοιπο δανείων του τομέα, από τον Αύγουστο του 2021, πριν ξεκινήσουν οι πολλές τιτλοποιήσεις.

    -Οι επιχειρήσεις, αύξησαν το σύνολο του δανεισμού τους σε 69,5 δισ. ευρώ.

    -Στα καταναλωτικά δάνεια, το υπόλοιπο δανείων τον Ιούνιο ήταν 8,76 δισ. ευρώ (με το μεγαλύτερο υπόλοιπο τους να σημειώνεται πέρυσι τον Αύγουστο στα 8,77 δισ. ευρώ). Τον Ιούνιο σημειώθηκε καθαρά πιστωτική επέκταση 121 εκατ ευρώ.

    -Τα υπόλοιπα δανείων σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έφθασαν τα 4,54 δισ. ευρώ από 4,59 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2023 και ο μηνιαίος καθαρός δανεισμός έφτασε τα 67 εκατ. ευρώ.

    -Θετική κατά 88 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 32 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -0,9% από -1,0% τον προηγούμενο μήνα.

    Η μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 6 Ιουνίου (η πρώτη από τον Σεπτέμβριο του 2019), οδήγησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 3,75% από το ύψος ρεκόρ του 4% που βρισκόταν επί εννέα μήνες.

    Η κίνηση της ΕΚΤ έδωσε μία πρώτη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια, η οποία αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς εκτιμάται πως θα προχωρήσει και σε δεύτερη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

    Στα καθ’ ημάς τον Ιούνιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,57%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,78%. Με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να αυξηθεί στις 5,21 εκατοστιαίες μονάδες.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 0,57%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 0,20% από 0,17% τον προηγούμενο μήνα.

    Τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας με διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 1,86% και 3,16% αντίστοιχα.

    Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,78%.

    Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) διαμορφώθηκε στο 14,92%.

    Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,70%, μειωμένο κατά 0,26%.

    Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια διαμορφώθηκε στο 6,61% και των επαγγελματικών δανείων στο 7,55%, μειωμένα αμφότερα κατά 0,06%.

    Το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,29% και διαμορφώθηκε στο 5,88%.

    Ενώ σε ότι αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε στο 5,95% (+0,19%), για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε στο 5,99% (-0,15%), ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στο 5,37% (+0,12%).

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ετοιμότητα οι αρχές για την «ευλογιά των πιθήκων» – Δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στην Ελλάδα

    Δυσκολεύεται απέναντι στην Κάμαλα Χάρις ο Τραμπ – Φήμες πως ετοιμάζει απολύσεις στο επιτελείο του

    Μεσανατολικό: Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για μια “θετική έναρξη” στις συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα



    ΣΧΟΛΙΑ