Με την «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων να έχει ανοίξει στο 5,77%, τα νοικοκυριά γυρίζουν την πλάτη στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς οι αποδόσεις παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά μόλις στο 1,36%, αντίθετα τις προτιμούν οι επιχειρήσεις με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,20%.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες σχεδιάζουν και λανσάρουν νέα «έξυπνα» αποταμιευτικά προϊόντα Αμοιβαίων Κεφαλαίων διάρκειας 18-24 μηνών, τα οποία απευθύνονται και σε «μικρά πορτοφόλια», προϊόντα που είναι ελκυστικά στους επενδυτές και προσφέρουν τα προνόμια προθεσμιακών καταθέσεων. Τα νέας γενιάς αποταμιευτικά προϊόντα προσφέρονται για ποσά από 5.000 ευρώ και πάνω.

1

Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως η «στροφή» στις καταθέσεις προθεσμίας δεν είναι η αναμενόμενη, καθώς τα επιτόκια τους, αν και έχουν αυξηθεί σημαντικά, εξακολουθούν να μην προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις.

Προς το παρόν, η διείσδυση των επενδυτικών προϊόντων βρίσκεται χαμηλά στη χώρα μας, μόλις στο 10%, όταν στην Ιταλία φτάνει το 56%, στην Ισπανία το 33% και το 20% στην Πορτογαλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι τοποθετήσεις των Ελλήνων σε επενδυτικά προϊόντα αναμένεται ότι θα αυξηθούν στα 28 δισ. ευρώ, από 16 δισ. ευρώ σήμερα.

Τα νοικοκυριά διαθέτουν σήμερα στις τράπεζες καταθέσεις πάνω από 140 δισ. ευρώ και άλλα 50 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Όμως τα στοιχεία του ΤΕΚΕ έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων καταθετών, δηλαδή ποσοστό 72,5%, έχουν υπόλοιπα έως 1000 ευρώ και «μοιράζονται» μόνο το 1,4% των συνολικών καταθέσεων δηλαδή περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Το 12,4% των αποταμιευτών έχουν καταθέσεις ύψους 9 δισ. ευρώ (που αντιστοιχούν στο 5% των συνολικών καταθέσεων) και αφορούν καταθετικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα από 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ.

Το 13% των καταθετών έχουν υπόλοιπα λογαριασμών κατάθεσης από 5001-έως 50.000 ευρώ (αντιστοιχούν στο 35,7% των καταθέσεων).

Καταθέσεις από 50. 000 έως 100.000 ευρώ έχει το 1,4% των καταθετών, με τα υπόλοιπα τους να προσεγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ.

Το 42% των συνολικών καταθέσεων, δηλαδή ποσά πάνω από 77 δισ. ευρώ, το ελέγχει το 0,7% των καταθετών που έχουν λογαριασμούς με υπόλοιπα πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις μικρές αυξήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις, η Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, προσφέρει από τα χαμηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς παραμένει 4η από το τέλος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη στο 3,16% για τις επιχειρήσεις και στο 2,73% για τα νοικοκυριά. Και στην Ελλάδα τα αντίστοιχα επιτόκια είναι στο 1,36% για τα νοικοκυριά και στο 2,2% για τις επιχειρήσεις.

Τα επιτόκια προθεσμίας για ποσά έως 100.000 ευρώ, που αποτελούν μια μέση αποταμίευση, κυμαίνονται μεσοσταθμικά μεταξύ 1,40%-1,55% και με την προϋπόθεση ότι ο καταθέτης θα διατηρήσει τα χρήματά του σε κλειστό λογαριασμό και δεν θα τα «σηκώσει» πριν από το τέλος της προγραμματισμένης περιόδου, δηλαδή για διάστημα από 12 μήνες μέχρι και 2 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξάντερ Τσέφεριν (UEFA): «Καρκίνος του ποδοσφαίρου» η οπαδική βία

«Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ΕΕ σε γάλλιο» – Ο ρόλος της Mytilineos

Scope Ratings για Ελλάδα: Οι προκλήσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας