Σήμερα αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για τον «Ηρακλή ΙΙ».

Ο επόμενος στόχος είναι να ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο η επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων, όπως λέει στο mononews.gr ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

«Το σημαντικότερο είναι ότι μόλις πάρουμε την έγκριση θα παρατείνουμε την εγγύηση του Δημοσίου, 12 δισ. ευρώ για τους επόμενους 18 μήνες. Και αυτό είναι κεφαλαιώδες για τις αγορές και για την αξιοπιστία μας. Το μήνυμα είναι σαφές προς τους επενδυτές: Συνεχίζουμε την μείωση των προβληματικών δανείων για να πιάσουμε μονοψήφιο ποσοστό ει δυνατόν από το τέλος του 2021» επισημαίνει ο Γιώργος Ζαββός.

Και την ώρα που ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεση του, επιμένει πως ο «Ηρακλής» από μόνος του δεν φτάνει και ότι χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τον αναβαλλόμενο φόρο, μία bad bank δηλαδή, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει project τιτλοποιήσεων ύψους 17 δις ευρώ, που θα κάνουν χρήση των εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙ».

Μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα για την επέκταση του «Ηρακλή» τηρείται απόλυτα. Η κυβέρνηση έστειλε στις 13 Μαρτίου το αίτημα της στην Κομισιόν και σήμερα αναμένεται επισήμως η έγκριση του, ώστε μέσα στο μήνα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Η επέκταση ζητήθηκε καθώς μέσα από τον πρώτο κύκλο του «Ηρακλή» -και παρά τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας-, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 31,3 δισ. ευρώ. Με τους διεθνείς επενδυτές να αποδεικνύουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το σχήμα λειτούργησε και οι τράπεζες, δια της ΕΕΤ (της ελληνικής ένωσης τραπεζών) ζήτησαν παράταση του «Ηρακλή».

Με 47,4 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια, ποσοστό 30,2% που είναι δεκαπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2,6%, οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει μέσα από τον «Ηρακλή» να περιορίσουν τόσο τα παλαιά «κόκκινα», αλλά και να διαχειριστούν τα νέα κορωνοδάνεια, τα οποία υπολογίζουν στα 5 δισ ευρώ, σημείο που επίσης διαφωνούν με την ΤτΕ, η οποία εκτιμά ότι τα προβληματικά δάνεια της πανδημίας θα είναι 8 με 10 δισ ευρώ.

Πάντως μέχρι στιγμής η Eurobank έχει ανακοινώσει πως με την τιτλοποίηση «Mexico», ύψους 3,3 δισ ευρώ, θα εγκαινιάσει το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» και έχει στόχο να περιορίσει τον δείκτη NPE στο 9% μέχρι το τέλος του έτους και στο 6% το 2022.

Η Τράπεζα Πειραιώς με συντονισμένες κινήσεις έχει στόχο να περιορίσει μέχρι το τέλος του χρόνου στο 9% το ποσοστό των καθυστερούμενων οφειλών και στο 3% το 2022. Έχει σχεδιάσει δύο νέες τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 11 δισ ευρώ, τις «Sunrise I» και «Sunrise II». Η πρώτη τιτλοποίηση ύψους 7 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει καταγγελμένα στεγαστικά, επιχειρηματικά, και καταναλωτικά δάνεια και είναι έτοιμη για τον «Ηρακλή». Το 2022 θα ακολουθήσει η τιτλοποίηση «Sunrise II» ύψους 4 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Alpha Bank έχει στόχο τη μείωση των προβληματικών δανείων κάτω από το 10% το 2022 και επίσης ανακοίνωσε νέα τιτλοποίηση την Cosmos, ύψους 2 δισ. ευρώ η οποία θα ενταχθεί στον «Ηρακλή ΙΙ».

Αλλά και η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει νέα τιτλοποίηση με στόχο να περιορίσει τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων στο 6% και το απόθεμα των παλαιών προβληματικών δανείων στο 1,8 δισ. ευρώ.