Ο «Ηρακλής» είναι «γερό σκαρί» άντεξε μέσα στις  πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας και τον εμπιστεύθηκαν οι τράπεζες.

Και διέψευσε «κάποιους γνωστούς που προέβλεπαν το τέλος του «Ηρακλή» τον περασμένο Μάρτιο, σημείωσε χαρακτηριστικά  ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο Fin Forum.

Με τον «Ηρακλή» οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 32 δις ευρώ και μέσα σε 13 μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει τα 5 προηγούμενα χρόνια, χωρίς επιβάρυνση για τον φορολογούμενο, συμπλήρωσε.

Όπως είπε η Ελλάδα σήμερα καθώς είναι η τελευταία αγορά  μεγάλων τιτλοποιήσεων βρίσκεται στο κέντρο ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν αποδόσεις.

Υπογράμμισε πως οι ίδιες οι τράπεζες ζήτησαν παράταση του «Ηρακλή», και το σχέδιο επέκτασης του για 18 μήνες ακόμα, από τον Απρίλιο φέτος μέχρι τον Οκτώβριο 2022, θα σταλεί τη Δευτέρα για τελική έγκριση από την ΕΕ.

Ηρακλής ΙΙ

Στόχος του «Ηρακλή ΙΙ» είναι να μειωθεί κατά 30-32 δις ευρώ τόσο το παλαιο απόθεμα των προβληματικών δανείων, αλλά και τα νέα «κόκκινα» της πανδημίας, ώστε το 2022 το ποσοστό των καθυστερήσεων να είναι μονοψήφιο και πλησίον του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Ακόμα υπογράμμισε ότι η τιμολόγηση για τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) διαμορφώνονται εξαιρετικά χαμηλά που αντανακλούν την εμπιστοσύνη στο ελληνικό σχέδιο.

Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο για τους επενδυτές τόνισε ο κ. Ζαββός, ο «Ηρακλής» ενισχύει  την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, τις απαλλάσσει από τα «κόκκινα» δάνεια, ανεβαίνουν σε επενδυτική βαθμίδα, που είναι προαπαιτούμενο για την προσέλκυση επενδυτών και έχει την πλήρη στήριξη όλων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Όπως εξήγησε, ο «Ηρακλής» είναι μία συστημική λύση για τη μείωση των κόκκινων δανείων και μία σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης, αφού μέσα σε 13 μήνες από την εφαρμογή του προγράμματος έγιναν όσα δεν είχαν γίνει τα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Οι ελληνικές τράπεζες ξαναγίνονται επενδύσιμες και ανεβαίνουν επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που έχει κομβικό ρόλο στην πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας, πρόσθεσε.

Προσελκύονται επενδύσεις από το εξωτερικό, κάτι που αποτυπώνεται ως ανάπτυξη της οικονομίας, τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και βελτίωση των εισοδημάτων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών.

Τόνισε ότι ο «Ηρακλής» είναι:

-Συστημική λύση.

-Προβλέπει μηδενική στάθμιση κινδύνου στα κεφάλαια των τραπεζών, λόγω της εγγύησης του Δημοσίου για το senior τμήμα των δανείων.

-Δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.

-Το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει έσοδα από την προμήθεια για την παροχή της εγγύησης.

-Προβλέπει δικλείδες ασφαλείας αντιστάθμισης κινδύνου μέσω CDS.

-Οι επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών είναι μικρές, ενώ τα οφέλη μεγάλα.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η δευτερογενής αγορά τιτλοποιημένων δανείων, με βάθος σήμερα γύρω στα 90 δισ. ευρώ. Όλα αυτά έφεραν την ελληνική αγορά και τις ελληνικές τράπεζες στο προσκήνιο και, σήμερα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και να προχωρούν σε εκδόσεις ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα, ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι ύστερα από την εξαιρετικά επιτυχημένη εφαρμογή του «Ηρακλή», η κυβέρνηση της ΝΔ, με την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών, προχωρά στη δεκαοκτάμηνη παράταση του προγράμματος από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022.

Σκοπός του λεγόμενου «Ηρακλή ΙΙ» είναι να μειωθούν τόσο τα παλαιά κόκκινα δάνεια όσο και τα νέα που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας, με τελικό στόχο την περαιτέρω μείωση κατά περίπου 30-32 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αναμένει και στον « Ηρακλή ΙΙ» τη συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών με τελικό στόχο στο τέλος του 2022 να φτάσει η χώρα σε μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων που θα αγγίζουν το μέσο όρο της ΕΕ του 5%.

Αγορές ομολόγων

Τέλος, αναφερόμενος στην αναταραχή στις αγορές ομολόγων, ο κ. Ζαββός εξήγησε ότι αυτή πρόκειται περισσότερο για μία διόρθωση των αποδόσεων που είχαν βρεθεί και σε αρνητικά επίπεδα λόγω του προγράμματος αγορών από την ΕΚΤ, παρά σε κάποια κρίση. Όπως είπε, οι αγορές ομολόγων οδήγησαν τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα που δεν ενσωμάτωναν την πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη.

Τώρα, οι τιμές προσαρμόζονται. Εξάλλου, παρατηρήθηκε ότι παρά την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα, οι τιμές των CDS δεν επηρεάστηκαν. Σήμερα, οι τιμές βρίσκονται στο ένα τρίτο από το επίπεδο του 2019 και στο μισό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Το πρόγραμμα «Ηρακλής» επηρεάζεται κυρίως από τα CDS που κινούνται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για την Ελλάδα, παρά από τις τιμές των ομολόγων.

Κλείνοντας, ο κ. Ζαββός υπενθύμισε ότι όταν ξεκίνησε ο «Ηρακλής», οι αποδόσεις στις αγορές ομολόγων και οι διεθνείς αγορές γενικώς βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή, καθώς ξεκινούσε το κύμα της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης

Σήμερα στη Βουλή ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ»

Γιώργος Ζαββός: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται ξανά ελκυστικό για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα

Ποιος θα αναλάβει τα ηνία του ΤΧΣ; Τα δύο ονόματα που «παίζουν» δυνατά για τη θέση του CEO