«Η κυβέρνηση δεν είναι τραπεζίτης. Δεν μπορεί να μείνει εσαεί στον τραπεζικό τομέα, έχει συντεταγμένη πολιτική εξόδου από τις τράπεζες. Και είναι ώρα να έρθουν οι επενδυτές και να βάλουν τα λεφτά του», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός στη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση για τις αλλαγές στο νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο κ. Ζαββός απάντησε καυστικά στον βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, λέγοντας του ότι τις τράπεζες τις έκλεισε το  2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών  ο οποίος «βούλιαξε τις τράπεζες» και με την καταστροφική πολιτική του «επαιξε τη χώρα στα ζάρια».

Ανάλογη ήταν η απάντηση του και προς τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιο, ο οποίος σχολίασε ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ «επειγόντως».

«Το φέρνουμε «υπερ επειγόντως»,  και θα σας πω γιατί. Γιατί η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να περιμένει, ιδιαίτερα, σε αυτή την περίοδο. Υπάρχει ένα ραντεβού που δεν μπορεί να περιμένει. Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμισμένο, δυνατό, ικανό να μπορέσει να μεταφέρει τους τεράστιους πόρους, που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Είναι αυτό, το μεγάλο ραντεβού αυτής της περιόδου, που έχουμε στο μυαλό μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός.

Ακόμα μίλησε για «μια τεράστια μεταρρύθμιση, μετασχηματισμό και του παραγωγικού δυναμικού και του τραπεζικού συστήματος. Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να πιάσουμε, τελικά, έπειτα από 40 χρόνια, τους μέσους κοινοτικούς όρους και να δει και αυτός ο λαός μια καλύτερη μέρα. Είναι αυτό το ραντεβού και μη χάνουμε, πραγματικά, το δάσος για τα δέντρα» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε και στο τριπλό εγχείρημα του  «Ηρακλή» καθώς με το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων:

-Πρώτα μειώνουμε τα κόκκινα δάνεια και απελευθερώνουμε πόρους για να δοθούν στην πραγματική οικονομία.

-Δεύτερον, ενεργοποιούμε και την κτηματαγορά, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί

-Τρίτον ενεργοποιούμε και την κεφαλαιαγορά.

Δηλαδή, βρίσκουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες δυναμικές συνέργειες οι οποίες θα ετοιμάσουν τον τόπο να είναι έτοιμος να μπορέσει πραγματικά να τοποθετήσει στη σωστή μεριά τους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Ζαββός.

Σημειωσε επίσης ότι θα υπάρξουν και διατάξεις που θα ρυθμίζουν το λεγόμενο fit & proper  για τη συμμετοχή στα ΔΣ των τραπεζών. «Θέλουμε να αναθεωρηθεί και αυτό και νομίζω συμφωνούν όλοι επ’ αυτού, και εμείς και οι εταίροι. Είναι θέματα τα οποία φέρνουν και πάλι το τραπεζικό σύστημα σε μια δυναμική, αν θέλετε, κανονικότητα» τόνισε ο υφυπουργός.

Στο ερώτημα τώρα, αν και σε ποιο βαθμό ισχύουν εταιρικές διαδικασίες, δηλαδή, αν μία τράπεζα μπορεί να δώσει δάνειο σε κάποιον τρίτο ο οποίος να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της, σημείωσε πως «αυτή η συμπεριφορά δεν επιδοκιμάζεται εποπτικώς και θα πρέπει να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί».

Τέλος για το θέμα της λεγόμενης  ασυλίας για τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου, ανέφερε πως κινείται στην ίδια λογική με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.