Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τις προσπάθειες για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, τόνισε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, σε συζήτηση με θέμα «Framing the future of competitiveness» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Global Innovation Summit 2022 που γίνεται στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (CompeteGr).

Όπως επισήμανε, υφίστανται ακόμη οι επιπτώσεις από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, όσο αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, την επάνοδο στην εργασία αλλά και την απόσυρση της υπερβάλλουσας ρευστότητας, η οποία υπήρχε στο σύστημα.

1

Παράλληλα, με την εισβολή στην Ουκρανία, το παγκόσμιο εμπόριο εργαλειοποιήθηκε και τα εμπόδια σε ενέργεια, αγροτικά προϊόντα και σε ένα μεγάλο εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ανέκοψαν την παγκοσμιοποίηση και οδήγησαν ταυτόχρονα, σε αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, κυρίως της ενέργειας, φρενάροντας έτσι την ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Οι συνθήκες αυτές προκάλεσαν τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος πέραν ότι πλήττει τις κοινωνικές δομές, ασκεί πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων ενώ οδηγεί σε ισχυρότερο δολάριο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις για πολλές χώρες, σε μια εποχή που ο κόσμος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην λήψη δραστικών πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, θα πρέπει να ενσωματώσουν χαρακτηριστικά όπως η καινοτομία, με έμφαση τις επενδύσεις στην έρευνα, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, η ενδυνάμωση των συνεργασιών, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και η συμπερίληψη σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, ο κ. Χαντζηνικολάου συντόνισε, στο πλαίσιο του συνεδρίου, συζήτηση με θέμα «Strengthening trust and social capital to build competitiveness», η οποία επικεντρώθηκε στη σημασία του κοινωνικού κεφαλαίου για την προώθηση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή, οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν με πρωτοβουλίες που τις συνδέουν με την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται, όπως για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς, με τα προγράμματα Project Future και Equall.

Με το Project Future, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. «Δίνουμε την ευκαιρία σε πτυχιούχους να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, ενισχύοντας τις ευκαιρίες να βρουν εργασία, κάτι που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή», είπε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ενώ αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Equall, «το οποίο μας κάνει πολύ υπερήφανους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Το Equall αναδεικνύει τη σημασία της συμπερίληψης και των ίσων ευκαιριών. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη εξάλειψης των διακρίσεων ειδικά αναφορικά με το φύλο και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμων ανθρώπων, επισήμανε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Μεγάλου: Έλαβε το βραβείο Global Competitiveness Award από την GFCC