ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε χθες ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, με θέμα τη σχέση επιχειρήσεων και τραπεζών.
«Οι τράπεζες πρέπει να χορηγούν δάνεια, είναι ο μόνος τρόπος να βγάλουν κέρδη και να συμβάλλουν στην πραγματική οικονομία, όχι όμως σε όλους. Μόνο στις οικονομικές μονάδες που έχουν πιστοληπτική ικανότητα, σε όσους μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ σημειώνοντας πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πρόθυμο να στηρίξει την ελληνική οικονομία, είναι μέρος της λύσης και ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου: «Η χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξης τη χώρας μας. Για μερικούς από τους δανειολήπτες δεν υπάρχει αντικειμενικά καμιά ελπίδα, ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσουμε και να πάμε μπροστά είναι να αλλάξει η ιδιοκτησία και να ρευστοποιηθούν ώστε να αποπληρωθεί μέρος αυτών των δανείων.
»Ελπίζουμε νέος πτωχευτικός να βοηθήσει, διότι μέχρι τώρα οι καθυστερήσεις στο κομμάτι αυτό είναι απελπιστικές και εις βάρος όλων με αποτέλεσμα να παραμένουμε καθηλωμένοι.
»Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες οι τράπεζες καταβάλλουν «ηράκλειες» προσπάθειες να τους στηρίξουν και να τους βοηθήσουν ώστε να πληρώνουν τα δάνεια και να έχουν πρόσβαση σε νέο δανεισμό».
Ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων της κρίσης.
«Το 2019, μετά από 10ετή δοκιμασία πετύχαμε σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Μπήκαμε στο 2020 με τις καλύτερες προοπτικές, προσδοκούσαμε στιβαρή ανάπτυξη και ότι θα ήταν βελτιωμένη η πιστοληπτική ικανότητα των οικονομικών μονάδων. Μπήκαμε στο 2020 αποφασισμένοι να ανακτήσουμε μέρος του χαμένου εδάφους.
Όμως, η πανδημία μας οδήγησε σε απότομο φρενάρισμα. Και αντί για την ανάπτυξη κληθήκαμε να στηρίξουμε τις ανάγκες ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, σε συνεργασία με κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Χαντζηνικολάου και έκανε αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Εγγυοδοτικό –Covid, μέσω των οποίων διοχετεύθηκαν κυρίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πάνω από 3δις ευρώ, μέχρι το τέλος Αυγούστου. Δάνεια που δόθηκαν με υγιή πιστοδοτικά κριτήρια σε επιχειρήσεις που δεν είχαν κόκκινα δάνεια στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 και δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρούσαν συγκεκριμένο εργαζομένων.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, οι τράπεζες χρηματοδότησαν με άλλα 11,2 δις ευρώ την οικονομία, δίνοντας συνολικά 14δις ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν χορηγηθεί άλλα 3 δις νέα δάνεια.
Την ίδια ώρα 370.000 δάνεια, ύψους 22 δισ. ευρώ βρίσκονται σε αναστολή πληρωμής δόσεων, τα γνωστά μορατόρια.
Εκανε αναφορά και στην κριτική που ασκείται στις τράπεζες από επιχειρήσεις που έμειναν εκτός χρηματοδοτήσεων, λέγοντας πως:
«Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν δάνεια σε εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα εξυπηρετήσουν, που δεν προσφέρουν εξασφαλίσεις.
»Αν χρηματοδοτηθούν δανειολήπτες που δεν πληρούν τα πιστοδοτικά κριτήρια θα δημιουργηθούν νέα «κόκκινα», και το τραπεζικό σύστημα θα διακινδυνεύσει την κεφαλαιακή επάρκεια του, δηλαδή την ίδια την ύπαρξη του.
«Αυτές οι ομάδες, συνέχισε, μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο από το κράτος, μέσω επιδοτήσεων. Το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ένα τέτοιο παράδειγμα»
Τα δάνεια με ευνοϊκά κριτήρια, η στήριξη των εργαζομένων και οι επιδοτήσεις, δημιουργούν ένα επαρκές μείγμα για να διατηρηθεί η οικονομική δραστηριότητα σε αυτήν την συγκυρία ώστε να περάσουμε στην επόμενη μέρα.
Αναφερόμενος στο ύψος των επιτοκίων σημείωσε πως: Ο πιστωτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό αντανακλάται στα επιτόκια. Η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών αποτυπώνει αυτόν τον κίνδυνο.
Τέλος ο κ. Χαντζηνικολάου εξέφρασε την πεποίθηση πως η ανάπτυξη που έχει προσωρινά φρενάρει λόγω της πανδημίας, θα επιστρέψει και οι συνθήκες για τη χώρα μας είναι ευνοϊκές καθώς θα λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 70δις ευρώ. Ένα τμήμα τους θα πάει για την ψηφιακή αναβάθμιση και ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του ποσού προορίζεται για τη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης. Και όπως είπε θα είναι καθοριστική η συνεισφορά του τραπεζικού συστήματος στην αειφόρο χρηματοδότηση. Διότι αποτελεί όχι μόνο πρόκληση αλλά και ευκαιρία για νέα έσοδα και ενεργητική συμμετοχή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων κλιματικής αλλαγής.
«Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία βρίσκει την Ευρώπη έτοιμη και τη χώρα μας πιο έτοιμη από ποτέ να ανανεωθεί και να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τη 10ετή κρίση. Οι τράπεζες είναι παρούσες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την Ελλάδα του αύριο» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
Θ. Πανταλάκης (Attica Bank): Άνοιξε η συζήτηση για συγχωνεύσεις τραπεζών – Θα κλείσουν καταστήματα.
Στην ίδια συζήτηση έλαβε μέρος και ο CEO της Attica Bank κ. Θόδωρος Πανταλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος των προβλέψεων για τις τράπεζες.
Όπως είπε υπάρχουν επιχειρήσεις που «έρχονται και ζητούν τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων χωρίς όμως στα σχέδια να περιλαμβάνεται και η συνεισφορά ιδίων κεφαλαίων.
Αναφερόμενος στις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, σημείωσε πως «βοηθάνε τις τράπεζες να εξυγιανθούν και να γίνουν αποτελεσματικές στη λειτουργία τους. Να μην ασχολείται το management με το παρελθόν ενός δανείου αλλά με το μέλλον της οικονομίας.
»Οι εταιρείες, συνέχισε ο κ. Πανταλάκης, δημιουργούν επίσης ευκαιρίες να αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες και επιχειρήσεις. Τα περιουσιακά στοιχεία μιας αποτυχημένης δραστηριότητας, μπορεί να τα πάρει κάποιος και να τα κάνει αποδοτικά.
Όπως είπε ο κ. Πανταλάκης «το αυξημένο και διευρυμένο περιβάλλον δημιουργεί τεράστια κόστη για το τραπεζικό σύστημα και αυτό θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε συγχωνεύσεις το επόμενο διάστημα.
»Η Ευρώπη, συνέχισε, έχει ανοίξει ένα κεφάλαιο για συγχωνεύσεις τραπεζών, όπως και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και προοπτικές.
Ενώ και η τεχνολογία έχει προκαλέσει «ανατροπή σχεδιαστική» στο τραπεζικό σύστημα. «Δεν χρειάζεσαι σήμερα τόσο πολλά καταστήματα για να εξυπηρετήσεις την πελατεία. Πολλά καταστήματα πρέπει να κλείσουν και θα κλείσουν. Πάρα πολλοί υπάλληλοι είναι πλεονασματικοί. Οι τράπεζες επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος, όμως λόγω του θεσμικού πλαισίου δεν μπορούν να προχωρήσουν στις αναγκαίες κινήσεις που είναι απαραίτητες για να περιορίσουν το κόστος. Πρέπει, συνέχισε, να ανοίξει η συζήτηση και για το θεσμικό περιβάλλον, να βρεθεί λύση, ώστε να μην επιβαρύνονται με ένα κόστος που δεν χρειάζεται.
Διαβάστε ακόμα:
Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Υπολογίζουμε στα 40 δισ. ευρώ τα δάνεια που θα πάνε στη bad bank
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
- Λαζαράκου στο 1ο Cyber Security Forum: “Ο κανονισμός DORA αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις”
- Λιανεμπόριο: Οριακή αύξηση κατά 0,8% στον τζίρο το γ΄ τρίμηνο
- Ισπανία: Αύξηση του έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών