ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πέντε ξένες τράπεζες έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο τράπεζες της Ισπανίας, μία ιταλική, μία βελγική και μία αγγλική.
Οι τράπεζες αυτές –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr, έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας κυρίως αυτόνομα, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο στρατηγικών συνεργασιών με ελληνικές τράπεζες.
Δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνουν κινήσεις από τις συγκεκριμένες τράπεζες οι οποίες «βλέπουν» Ελλάδα, εξετάζουν τα οικονομικά δεδομένα και τις τραπεζικές εξελίξεις της χώρας μας και κάνουν ερωτήσεις σε παράγοντες της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.
Το πρόσφατο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο ανέδειξε την δυναμική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που άφησε πίσω του τα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης.
Και έχει ήδη αποτυπωθεί με την είσοδο της UniCredit, που είναι η πρώτη μετά από 17 χρόνια, αλλά και την εντυπωσιακή επιτυχία του placement της Εθνικής Τράπεζας.
Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια, έχουν επιστρέψει σε καθεστώς κερδοφορίας, και αναμένεται να ανεβάσουν στροφές στις χορηγήσεις, με δεδομένο την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων.
Και έτσι μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από την Fitch, αλλά και την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024, η Ελλάδα γίνεται ξανά πόλος έλξης επενδυτών και ξένες τράπεζες εξετάζουν την αυτόνομη είσοδο τους στην χώρα μας.
Οι ξένοι τραπεζίτες «βλέπουν» ευκαιρίες σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως είναι το retail, το asset management, ο τομέας διαχείρισης περιουσίας.
Το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα είναι έντονο. Και έχει ήδη καταγραφεί με την είσοδο της UniCredit με 9,2% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, καθώς απέκτησε το ποσοστό του ΤΧΣ.
Εντυπωσιακή ήταν και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την αφρόκρεμα των μεγάλων οίκων του εξωτερικού στο placement για τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο.
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης του τραπεζικού συστήματος έχει αναβαθμιστεί σε «bb» από «b» από την Fitch και αντανακλά τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση κεφαλαίων και συνεχείς βελτιώσεις της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Γιατί είναι ξανά ελκυστικός ο ελληνικός τραπεζικός τομέας
Συνολικά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στην περιοχή του 8,5%, όταν στην κορύφωση του το 2017 είχε απογειωθεί στο 46%. Ενώ ανοίγει ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Ηρακλής» που θα καλύψει με κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δισ ευρώ τα senior ομόλογα τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων, ώστε να απαλλαγούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί από τα «κόκκινα» δάνεια.
Ολες οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε καθεστώς κερδοφορίας και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος για τη φετινή χρήση.
Οι προοπτικές είναι θετικές και σε ότι αφορά τη νέες χορηγήσεις δανείων, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας πραγματοποιούν επενδύσεις για τον μετασχηματισμό τους, μεγάλη είναι η δυναμική των τουριστικών επενδύσεων, όπως και στο real estate.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες στο 9μηνο του 2023 χορήγησαν 25 δις ευρώ νέα δάνεια, που αναμφίβολα είναι μία μεγάλη επίδοση, καθώς οι εκταμιεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε καθεστώς ανόδου των επιτοκίων.
Ταυτόχρονα όμως ασυνήθιστα μεγάλες ήταν και οι αποπληρωμές δανείων, που προσέγγισαν τα 24 δις ευρώ –καθώς πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να περιορίσουν τα ανοίγματα τους- με αποτέλεσμα η καθαρή πιστωτική επέκταση να είναι μικρή. Ωστόσο η εικόνα αναμένεται να αλλάξει το 2024, καθώς όσες πρόωρες εξοφλήσεις μπορούσαν να γίνουν εν μέσω αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν ήδη γίνει κι έχουν απορροφηθεί από τις τράπεζες.
Οι επιδόσεις των συστημικών τραπεζών στο 9μηνο
Η Εθνική Τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 791 εκατ ευρώ στο 9μηνο, δείκτη CET1 στο επίπεδο του 18% και Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας άνω του 20%. Η τράπεζα έχει στόχο τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023.Στο 9μηνο οι εκταμιεύσεις των δανείων έφτασαν τα 1,9 δισ. ευρώ, και ο δείκτης ΜΕΑ υποχώρησε στο 3,6%.
Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε καθαρά κέρδη 577 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2023, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 12,8% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17,4%. Η τράπεζα πέτυχε στο 9μηνο καθαρή πιστωτική επέκταση 830 εκατ ευρώ, με δυναμική απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, και ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 5,5%, από 8,8% ένα χρόνο πριν.
Η Alpha Bank είχε στο 9μηνο του 2023 προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους 564,7 εκατ. ευρώ, ο δείκτης CET1 ανήλθε στο 13,9% και ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 18,2%.
Παράλληλα, συνεχίστηκε η εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να μειώνεται στο 7,2%.
Η Eurobank είχε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 916 εκ. ευρώ στο 9μηνο φέτος (με τα 342 εκατ ευρώ να προέρχονται από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό), ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 19,5% και ο δείκτης CET1 σε 16,8%. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 4,9% (από 5,6% στο 9μηνο 2022). Η τράπεζα θ διανείμει μέρισμα σε μετρητά για τη χρήση του 2023.
Διαβάστε επίσης
Εθνική Τράπεζα: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για το πρόγραμμα stock awards 2023
Alpha Bank: Εργοδότης επιλογής για τους επαναπατριζόμενους Έλληνες του εξωτερικού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί