• Τράπεζες

    Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς «κλέβει» την παράσταση στην αναβάθμιση της Deutsche Bank – Οι εκτιμήσεις για τις άλλες τρεις τράπεζες

    Τράπεζες: Κολάζ φωτογραφιών των 4 τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πλέον ενισχυμένη τράπεζα από τις τέσσερις συστημικές και ‘κλέβει την παράσταση’ στο τελευταίο report της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank.

    Η Τράπεζα Πειραιώς όχι μόνο αναβαθμίζεται σε σύσταση ‘αγοράς’ από ‘ουδέτερη’, αλλά η αναθεωρημένη τιμή-στόχος στα 2,95 ευρώ είναι αυξημένη κατά 65% περίπου, από τα 1,80 ευρώ που ήταν προγενέστερα.

    «Αλλάζουμε σημαντικά τις προβλέψεις μας για τα κέρδη για το 2023-24 για την Τράπεζα Πειραιώς κατά 23% περίπου και 8%, αντίστοιχα, με τις κινητήριες δυνάμεις να σχετίζονται κυρίως με τις ανοδικές τάσεις του NII, ως αποτέλεσμα από τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια, τα οποία αντισταθμίζονται εν μέρει από το κόστος χρηματοδότησης. Παρόλο που ο πληθωρισμός μπορεί να αποτελέσει ‘αντίξοο άνεμο’, το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο από το αναμενόμενο.

    Θετικά, η οργανική παραγωγή οδήγησε σε βελτίωση του κεφαλαίου CET1. Συνολικά, η καλή απόδοση της μετοχής το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αντανακλά την εμπιστοσύνη στην Πειραιώς ότι θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά από τους ομολόγους της όσον αφορά την ομαλοποίηση του προφίλ της. Εμείς πιστεύουμε ότι οι επιτακτικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας για τα έτη 2023-2025 θα πρέπει να βοηθήσουν.

    Ωστόσο, η κύρια αλλαγή που επηρεάζει τη δική μας αποτίμηση προέρχεται από τα πολύ υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου, τα οποία επιβάρυναν σημαντικά την προηγούμενη αποτίμησή μας και τα οποία τώρα θα έχουν αμελητέα επίπτωση. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι βελτιώσεις ήταν εντυπωσιακές, πολύ πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς (και τις δικές μας). Τα προηγούμενα πενιχρά επίπεδα κεφαλαίου και η χαμηλή κάλυψη είναι τώρα πολύ πιο ομαλοποιημένα», επισημαίνει η Deutsche Bank.

    Τι εκτιμά για τις άλλες τρεις ελληνικές τράπεζες

    Η Eurobank αναβαθμίζεται σε Buy και αυξάνεται η τιμή στόχος στα 1,70 ευρώ

    «Αναβάθμιση σε αγορά, με αναθεωρημένη τιμή-στόχο τα 1,70 ευρώ ανά μετοχή και αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη κατά περίπου 25% και περίπου 15% για το 2023 και το 2024, αντίστοιχα», αναφέρει για τη Eurobank ο Alfredo Alonso της Deutshe Bank.

    Τα ενισχυμένα έσοδα οδηγούνται από σημαντικές αναβαθμίσεις του NII και ενισχύονται από τις εξαιρετικές προοπτικές εσόδων από αμοιβές, οι οποίες θα πρέπει να υπεραντισταθμίσουν τα υψηλότερα κόστη και προβλέψεις, κατά την άποψη της γερμανικής τράπεζας. Αναμένουμε επίσης σημαντικές αναβαθμίσεις στα κεφάλαια CET1, λόγω οργανικής δημιουργίας. Επιπλέον, η αποτίμηση φαίνεται τώρα ελκυστική με δείκτη P/E 5,7 φορές και P/TBV 0,64 φορές για δείκτη απόδοσης RoTE σχεδόν 12% (2024).

    Τα σταθερά επίπεδα κεφαλαίου (πολύ κοντά στον ηγέτη του τομέα που είναι η ΕΤΕ) και ένα σταθερό πιστωτικό προφίλ (με υψηλότερη κάλυψη) θα πρέπει να να καταστήσουν τη Eurobank ένα λιγότερο επικίνδυνο (αλλά υψηλότερης απόδοσης) ‘παιχνίδι’, επιτρέποντας επίσης αξιοπρεπείς αποδόσεις για τους μετόχους», προβλέπει η DB.

    Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί την αξιολόγηση buy με τιμή-στόχο τα 6,15 ευρώ

    «Αυξάνουμε την εκτίμησή μας για τα καθαρά κέρδη κατά περίπου 30% για το 2023, κυρίως καθώς προσαρμόζουμε το NII, και περαιτέρω 20% περίπου το 2024. Πιστεύουμε ότι τα ισχυρά έσοδα θα πρέπει να υπεραντισταθμίσουν τα ελαφρώς υψηλότερα κόστη και την αύξηση των προβλέψεων. Οι προβλέψεις μας για το κεφάλαιο είναι επίσης καλύτερες από ό,τι προηγουμένως, φτάνοντας πιθανότατα σε επίπεδα που είναι καλύτερα από τα βέλτιστα.

    Το πλεονάζον κεφάλαιο της τράπεζας, σε συνδυασμό με ένα δείκτη αποδοτικότητας RoTE της τάξης του 10,3% περίπου έως το 2024 (μη προσαρμοσμένο για τα πλεονάζοντα κεφάλαια) αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποτίμησή μας, παρά την αύξηση του CoE σε 13,3% ως αποτέλεσμα ενός υψηλότερου επιτοκίου χωρίς κίνδυνο.

    Αν και το περιθώριο ανόδου είναι πλέον πιο περιορισμένο, δεδομένης της πρόσφατης υπεραπόδοσης, η διαπραγμάτευση σε περίπου 6 φορές σε όρους P/E και σε 0,63 φορές σε όρους P/TBV εξακολουθεί να δίνει κάποιο περιθώριο για επαναξιολόγηση, δεδομένης της άποψής μας ότι είναι μια λιγότερο επικίνδυνη επιλογή μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών (μαζί με την Eurobank)», εκτιμά η DB για την Εθνική Τράπεζα.

    Alpha Bank διατηρεί τη σύσταση Buy – Αυξάνει ελαφρώς την τιμή στόχο

    «Επαναλαμβάνουμε τη σύστασή μας για αγορά και την τιμή-στόχο των 1,60 ευρώ ανά μετοχή και αυξάνουμε τις προβλέψεις μας για το 2023 για το καθαρό έσοδο από τόκους (NII) κατά περίπου +5% και 1% για το 2024. Αυξάνουμε τις προβλέψεις μας για το κόστος κατά περίπου 8% για το 2023 και κατά περίπου 3% για το 2024, λόγω των πρόσθετων προγραμμάτων VES.

    Επίσης, αυξάνουμε λίγο τις προβλέψεις μας για τις προβλέψεις ζημιών από δάνεια, σύμφωνα με την πιο συντηρητική στάση της τράπεζας. Συνολικά, μειώνουμε τις προβλέψεις μας για τα καθαρά κέρδη κατά περίπου -3% για το 2023 και αυξάνουμε κατά περίπου +2% για το 2024.

    Παρά τις σχετικά μη ‘συναρπαστικές’ τάσεις έναντι των ομοειδών, η τράπεζα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε συντηρητικό δείκτη P/E της τάξης των 5 φορών και δείκτη P/TBV κάτω από 0,45 φορές για ένα προσαρμοσμένο δείκτη αποδοτικότητας RoTE σχεδόν 9%. Δεδομένης της έκπτωσης αποτίμησης και των σημαντικών βελτιώσεων που εξακολουθούν να αναμένονται στις επιχειρηματικές της επιδόσεις, επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση Buy για την Alpha Bank», καταλήγει η DB.

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Στα €0,65 τα κέρδη ανά μετοχή το 2025 – Οι νέοι στόχοι για το 2023-2025

    Eurobank: Σε φάση ανάκαμψης οι επενδύσεις παγίων στην ελληνική οικονομία

    SEC: Εξετάζονται οι κινήσεις των στελεχών της First Republic



    ΣΧΟΛΙΑ