ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η συμφωνία της εγχώριας συστημικής τράπεζας Alpha Bank με την ιταλική τράπεζα UniCredit Bank είναι η πρώτη μεγάλη στρατηγική επένδυση και συμμαχία από μια ευρωπαϊκή τράπεζα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Η συμφωνία αυτή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική τραπεζική αγορά, αν κρίνουμε από τον τρόπο που την υποδέχτηκαν οι κορυφαίοι τραπεζικοί αναλυτές των UBS, JPMorgan, Deutsche Bank και Morgan Stanley.
Η πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας αντικατοπτρίζει την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Οι τέσσερις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης που χορηγούν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιβεβαιώνουν αυτήν την αξιοπιστία. Αυτή η συμφωνία αντανακλά επίσης τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
H Deutsche Bank «βλέπει» την Alpha Bank πιο κερδισμένη από τη UniCredit Bank
Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank προβλέπει ότι παρά το θετικό αντίκτυπο για την Unicredit, η Alpha Bank είναι αυτή που θα επωφεληθεί περισσότερο από τη συμφωνία. «Οι προοπτικές για τη Ρουμανία είναι θετικές, αλλά η έλλειψη οικονομιών κλίμακας αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα για την αποδοτικότητα της Alpha Bank Ρουμανίας και με αυτή τη συμφωνία επιταχύνεται η επίτευξη του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα από την ελληνική τράπεζα», επισημαίνει ο Alfredo Alonso.
Η Deutsche Bank διατηρεί τις συστάσεις αγοράς για τις μετοχές των δύο τραπεζών, με την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2 ευρώ ανά μετοχή και για την ιταλική τράπεζα στα 27,90 ευρώ ανά μετοχή. «Ο αντίκτυπος από την αποδέσμευση των στοιχείων ενεργητικού και τα 300 εκατ. που εισπράχθηκαν σε μετρητά για τα μερίδια που πωλήθηκαν (Ρουμανία και AlphaLife στην Ελλάδα), με παράλληλη διατήρηση του 9,9% των μετοχών στη Ρουμανία, είναι σαφώς θετικά για την ελληνική τράπεζα.
Η Alpha Bank θα βελτιώσει τα κεφάλαιά της κατά πάνω από 100 μ.β., ενώ η συναλλαγή θεωρείται ουδέτερη για τα κέρδη ανά μετοχή, αλλά οδηγεί σε αύξηση του δείκτη αποδοτικότητας RοTE κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης.
Από την άποψη αυτή, η αποδοτικότητα θα πρέπει να αναφερθεί σε μια νέα πορεία που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών της, ενώ τα πλεονάζοντα κεφάλαια που δημιουργούνται θα μπορούσαν πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης μετά το κλείσιμο της συναλλαγής το 2024»,προβλέπει ο αναλυτής της DB.
Θα θεωρούσαμε σχεδόν δεδομένο ότι η UniCredit πιθανότατα θα αγοράσει το 9% μερίδιο που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, το οποίο θα ήταν σαφές θετικό στοιχείο για την απομάκρυνση κάθε πιθανής πτώσης στη μετοχή από την εκποίηση του ΤΧΣ», συμπληρώνει ο Alonso.
«Επίσης, υπάρχει δυναμικό ανόδου από τη συναλλαγή, κυρίως στη Ρουμανία, αλλά και στην Ελλάδα μέσω της εταιρικής σχέσης στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τα unit-linked προϊόντα, χάρη στη μακροπρόθεσμη συμφωνίας διανομής, η οποία αναμένεται να ωφελήσει τις εμπορικές δυνατότητες στην Ελλάδα με βάση τη δύναμη της Unicredit σε αυτά τα προϊόντα.
H Morgan Stanley τοποθετεί την Alpha Bank στην κορυφαία λίστα των επιλογών της
Η Alpha Bank εισέρχεται στη λίστα των κορυφαίων επιλογών της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley (Financials’ Finest List), παίρνοντας τη θέση της Τράπεζας Πειραιώς. Η αιτιολόγηση της αλλαγής από τη Morgan Stanley, η οποία συμπίπτει με τις ανακοινώσεις των συμφωνιών της Alpha Bank με την ιταλική τράπεζα Unicredit, είναι η χαμηλή αποτίμησή της και η υπεραπόδοση της Τράπεζας Πειραιώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, επισημαίνει τη συμφωνία με την UCG ως θετικό καταλύτη. Η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,99 ευρώ από 2,11 ευρώ προηγουμένως. Με περίπου 60% περιθώριο ανόδου στον αναθεωρημένο στόχο τιμής, η MS εκτιμά ότι η μετοχή έχει γίνει πολύ φθηνή για να την αγνοήσει και την αναβαθμίζει σε overweight.
«Με τις τιμές των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς να έχουν αυξηθεί κατά 25% τους τελευταίους 6 μήνες και κατά 133% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αντικαθιστούμε την Τράπεζα Πειραιώς με την Alpha Bank στο Financials’ Finest List. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε την Τράπεζα Πειραιώς (διατηρεί τη σύσταση overweight), δεδομένης της αμυντικής καταθετικής της βάσης και την ελκυστική αποτίμηση της, αλλά προτιμούμε την Alpha Bank λόγω της φθηνότερης αποτίμησης (0,4 φορές για το 2024 σε όρους δείκτη P/BV)», επισημαίνει η Nida Iqbal.
J.P. Morgan: H συμφωνία θα ωφελήσει τα οικονομικά μεγέθη της Alpha Bank
Η J.P. Morgan και οι αναλυτές της Delphine Lee και Mehmet Sevim εξακολουθούν να συστήνουν υπεραπόδοση (overweight) για τις μετοχές της UniCredit και της Alpha Bank, μετά τις συμφωνίες σε Ελλάδα και Ρουμανία.
«Παραμένουμε επίσης με σύσταση υπεραπόδοσης για την Alpha Bank, οποία διαπραγματεύεται στις 0,4 φορές σε όρους δείκτη P/TBV και 4,2 φορές σε όρους δείκτη αποτίμησης P/E για απόδοση 9,2% το 2025, με την τιμή-στόχο μας στα 2,20 ευρώ να προσφέρει 73% περιθώριο ανόδου», επισημαίνουν οι Delphine Lee και Mehmet Sevim.
Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις για την Alpha Bank, η J.P. Morgan εκτιμά ότι η συναλλαγή αναμένεται να βελτιώσει τον δείκτη CET1 της Alpha Bank κατά πάνω από 100 μ.β. και τον δείκτη ROTE κατά 50 μ.β. (καθοδήγηση της εταιρείας) κυρίως μέσω της αποενοποίησης των ρουμανικών RWAs ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ αλλά και να απλοποιήσει το περιφερειακό αποτύπωμα της Alpha Bank και να προσθέσει μέγεθος στο ρουμανικό franchise.
Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι εξαιτίας του μικρού μεγέθους στη Ρουμανία η απόδοση του δικτύου ήταν χαμηλότερη από τον υπόλοιπο Όμιλο της Alpha Bank. Επίσης, επισημαίνει τον περαιτέρω ανοδικό κίνδυνο για τα κέρδη ανά μετοχή από την εμπορική συνεργασία στην Ελλάδα με την UniCredit.
Στη στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα, η UCG προσφέρεται να αγοράσει το μερίδιο του Ελληνικού Δημοσίου στην Alpha Bank που είναι ίσο με 9%. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία με το ΤΧΣ, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει στην αγορά μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου ίσο ή χαμηλότερο από το 5% ή άλλο ποσοστό μετοχών, με τη UniCredit να επενδύει ένα συνολικό προσυμφωνημένο ποσό για μια περίοδο 24 μηνών.
Η UCG και η Alpha Bank έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο εμπορικής συνεργασίας στην Ελλάδα για διανομή των bancassurance, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και άλλων τραπεζικών προϊόντων της UCG.
Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της, η ιταλική τράπεζα αποκτά τη ρουμανική θυγατρική της Alpha, με ένα 9,9% της νέας τράπεζας που θα δημιουργηθεί να μένει στην Alpha Bank, έναντι καθαρού ταμειακού αντιτίμου ύψους 300 εκατ. ευρώ (με την επιφύλαξη τυχόν προσαρμογών μετά τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας) ή 15 μ.β. επίδραση στα κεφάλαια CET1 (συμπεριλαμβανομένων των RWAs).
Η UBS για τις συμφωνίες της UniCredit-Alpha Bank σε Ελλάδα και Ρουμανία
Η πρώτη αντίδραση της UBS, αναφορικά με την απόφαση της Unicredit να τοποθετηθεί μετοχικά στην Alpha Bank, είναι ότι θα προκαλέσει πολλά ερωτήματα από τους επενδυτές σχετικά με το σκεπτικό της αύξησης του μεριδίου στην Alpha Bank, δεδομένου ότι η UniCredit δεν έχει επί του παρόντος παρουσία στην Ελλάδα.
«Από πλευράς κερδών, η καθοδήγηση προβλέπει ετήσια αύξηση κερδών ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή θα προκύψει από την ετήσια αναγωγή των ρουμανικών κερδών της Alpha Bank στο πρώτο φετινό εξάμηνο(€45-50 εκατ.) και την προσθήκη των συνεργειών κόστους (δείκτης κόστους προς έσοδα 65-70%). Σε μικρότερο βαθμό θα υπάρξουν οφέλη από την κοινοπραξία, με ανοδική τάση από τυχόν μερίσματα που προέρχονται από την άμεση συμμετοχή της UCG στην Alpha», επισημαίνει η UBS.
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ιταλική τράπεζα UCG θα υποστεί 15 μονάδες βάσης διάβρωσης CET1 με την ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ από την Alpha Ρουμανίας, περίπου €1,5 δισ. από τη συμμετοχή της Alpha με μη επιβεβαιωμένο συντελεστή στάθμισης κινδύνου 250%) και αντισταθμίζοντας μέρος αυτού του ποσού μέσω των επισφαλειών που προκύπτουν από τις δύο συμφωνίες», συνεχίζει η UBS.
«Η Ρουμανία ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά η συμμετοχή της Alpha μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα επενδυτών. Στρατηγικά, θα περιμέναμε ότι οι επενδυτές θα εφαρμόσουν διαφορετική προσέγγιση στα δύο μέρη της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις της UCG σχετικά με τις συμφωνίες, αναμένουμε κάποιες αντιδράσεις σχετικά με:
(i) τη ρουμανική συγχώνευση, η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της σε μια κερδοφόρα αγορά μέσω της αύξησης κατά 30-40% των δανείων/καταθέσεων
(ii) την ελληνική συμφωνία bancassurance, που ευθυγραμμίζεται με την προθυμία της UCG να ενισχύσει τα μη επιτοκιακά έσοδα.
Αντίθετα, θα αναμέναμε περισσότερες επενδυτικές ερωτήσεις των επενδυτών σχετικά με το σκεπτικό της αύξησης του μεριδίου στην Alpha, δεδομένου ότι η UCG δεν είναι επί του παρόντος παρούσα στην Ελλάδα», καταλήγει η UBS.
Διαβάστε επίσης
ΤΧΣ: Το Ταμείο δεν είναι υποχρεωμένο να αποκαλύψει τους όρους της προσφοράς της UniCredit για την Alpha Bank
Moody’s: Τι σημαίνει η συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit και γιατί είναι σημαντική
Κριστίν Λαγκάρντ: Πιθανή νέα είσοδος ξένων τραπεζών στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛΓΑ: Την Παρασκευή πιστώνει αποζημιώσεις ύψους 1.236.619,08 ευρώ για Daniel,Elias – Κατέβαλλε 3,5 εκατ. ευρώ για εκκαθαρίσεις του 2021
- Νίκος Χαρδαλιάς: «Ξεκινάμε άμεσα εργασίες εκβάθυνσης και καθαρισμού του Ιλισσού ποταμού»
- Οι εκδηλώσεις Δεκεμβρίου στα Public
- ΟΗΕ: Ζητάει «Δίκαιες και ελεύθερες» εκλογές μετά τη μεταβατική περίοδο στη Συρία