ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό, αναφέρθηκε χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας επενδύσεων της ΕΤΕπ για το 2023 σε σχέση με την ελληνική οικονομία, η οποία συνεχίζει να σημειώνει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, όπως είπε θα πρέπει να «τρέξει» μία σειρά από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έρθουν να εξαλείψουν διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως είναι οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση και το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων. Πρέπει να θωρακιστεί περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα, να δημιουργηθεί ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας και οι επιχειρήσεις να στραφούν και σε άλλες μορφές χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ θα πρέπει επίσης να εξαλειφθούν οι περιοριστικές πρακτικές που εμποδίζουν τη λειτουργία των αγορών, με την κατάργηση των φραγμών εισόδου και το άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών στον ανταγωνισμό.
Για την ΤτΕ είναι κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας για το αύριο της ελληνικής οικονομίας η υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, καθώς θα οδηγήσουν στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας.
Φυσικά αποφασιστικός παράγοντας για την αύξηση των επενδύσεων και την ταχύτερη ανάπτυξη είναι το τραπεζικό σύστημα και σημαντικός ο ρόλος του 5ου τραπεζικού πόλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας: Τα τελευταία χρόνια, έχουν βελτιωθεί η κερδοφορία, η ρευστότητα, η κεφαλαιακή επάρκεια και η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ενώ έχει επίσης προχωρήσει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος, μεταξύ άλλων με την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Ενώ θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα με την δημιουργία του λεγόμενου «πέμπτου πόλου», δηλαδή ισχυρές μη συστημικές τράπεζες και συνεταιριστικές που θα χρηματοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για την χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων όλα τα εργαλεία που προσφέρονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι αυτά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (EAT) και του RRF.
Ενώ για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν επαρκή πάγια στοιχεία ενεργητικού ως εξασφαλίσεις για τη λήψη τραπεζικών δανείων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες μορφές χρηματοδότησης όπως είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity), η συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding), οι επιχειρηματικοί άγγελοι (business angels), οι επιταχυντές νεοφυών επιχειρήσεων (startup accelerators) και οι μικροχρηματοδοτήσεις (microfinance).
Διαβάστε επίσης
Γιάννης Στουρνάρας: “Καμπανάκι” για ανατιμήσεις στα τρόφιμα εξαιτίας της ζέστης
Στουρνάρας: Ανάγκη να αυξηθεί η ιδιωτική αποταμίευση στο 9% του ΑΕΠ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: «Εξαιρετικά ανησυχητική» η απαγόρευση λειτουργίας που επέβαλε η Παλαιστινιακή Αρχή στο Al Jazeera
- Συρία: Υπουργοί της πραγματοποίησαν την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την πτώση του Άσαντ
- Σέκερης: Η Ελλάδα καθίσταται στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας
- Ford Transit Custom: Στα μέτρα σας!