ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στους CEOs των τραπεζών στέλνει σήμερα την πρόταση του για τη δημιουργία bad bank ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Η πρόταση που είναι ήδη στα χέρια της κυβέρνησης, έχει στόχο να απαλλάξει σε «μία νύχτα» τους ισολογισμούς των τραπεζών από προβληματικά δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ.
«Οι τελικές αποφάσεις είναι στα χέρια της κυβέρνησης, η ΤτΕ λειτούργησε συμβουλευτικά, για να δοθεί λύση στο θέμα των προβληματικών δανείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας πως αναμένεται αύξηση των NPEs, λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ, η Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) μαζί με το πρόγραμμα «Ηρακλής» μπορούν να δώσουν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των καθυστερούμενων οφειλών μέσα στο 2021, υπογραμμίζοντας ότι η bad bank θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δύο μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και είναι: το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων και το υψηλό ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών.
Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο CEO της doValue Τάσος Πανούσης σημείωσε πως: «οι πλειστηριασμοί δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οι servicers προχωρούν σε ρυθμίσεις, σε διακανονισμούς και λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τους τα νέα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών».
Ο κ. Πανούσης επανέλαβε ότι μέσα στο 2020 οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, έχουν ρυθμίσει δάνεια 70.000 δανειοληπτών, ύψους 2 δις ευρώ, προσφέροντας και λύσεις με άφεση χρέους.
Ακόμα συμπλήρωσε πως τα μορατόρια θα προκαλέσουν προβλήματα στην αγορά των τιτλοποιήσεων και πρότεινε πως καλό θα ήταν το πρόγραμμα «Γέφυρα» να επεκταθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρές επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Όπως είναι γνωστά τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στα 60 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, αναμένεται να αυξηθούν κατά 8-10 δισ ευρώ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Στο ερώτημα αν η bad bank θα είναι ανταγωνιστική προς τους servicers, η απάντηση του κ. Στουρνάρα ήταν ότι την διαχείριση των προβληματικών δανείων που θα πάνε στην bad bank, δεν θα την κάνει η ίδια, αλλά θα την αναλάβουν οι εταιρείες διαχείρισης.
Ενώ κατά πόσο θα μπορούν να πάνε στην bad bank και τα «κόκκινα» δάνεια των συνεταιριστικών τραπεζών, τα οποία έχουν μείνει εκτός του project «Ηρακλής», δεν δόθηκε σαφής απάντηση.
Στην διαδικτυακή εκδήλωση –την οποία διοργάνωσε η Ethos Media– συμμετείχαν η κα Χαρούλα Απαλαγάκη, ΓΓ της Ένωσης Τραπεζών, ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue κ. Θοδωρής Καλαντώνης, ο κ. Φώτης Κουρμούσης, επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο κ. Περικλής Κιτριλάκης, αναπληρωτής CEO της Cepal, ο κ. Γιάννης Μούργελας (Τειρεσίας), ο δικηγόρος κ. Μάριος Μπαχάς, εκπρόσωποι συνεταιριστικών τραπεζών.
Διαβάστε επίσης:
–Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Νέο κύμα «κόκκινων δανείων» λόγω πανδημίας – Απαραίτητη η bad bank
–«Πράσινο φως» από Κομισιόν για bad bank μετά την επιδείνωση των «κόκκινων» δανείων λόγω Covid-19
–Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Απαραίτητα νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων μετά τα μορατόρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση