• Τράπεζες

    Γιάννης Στουρνάρας: Τι λέει η ΤτΕ για τις τράπεζες, τις καταθέσεις, τα επιτόκια

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας


    Η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, αναφέρει στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής –που παραδόθηκε χθες στον πρόεδρο της Βουλής-, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

    Σημειώνει χαρακτηριστικά πως: Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκε, λόγω αύξησης της οργανικής κερδοφορίας, με το σύνολο των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες να ενισχύεται σημαντικά.

    Ωστόσο υπογραμμίζει πως απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος, μεταξύ άλλων με την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών και την περαιτέρω μείωση των «κοκκινων» δανείων, είτε αυτά βρίσκονται στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια είτε στα χέρια των servicers.

    Ενώ η ενδυνάμωση των μη συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και στην μόχλευση του ανταγωνισμού.

    Όπως αναφέρεται στην Έκθεση: Παρά τη βελτίωση της κερδοφορίας και της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που συνδέονται με τη δυνατότητα διατηρήσιμης κερδοφορίας μέσω αύξησης της χρηματοδότησης της οικονομίας όταν θα συνεχιστεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, το μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στο κεφάλαιο των τραπεζών εξακολουθεί να είναι υψηλό. Επιπρόσθετα, το συνολικό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός και εκτός του τραπεζικού συστήματος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα νέου δανεισμού.

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Εκθεση στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με πόρους του RRF και όπως σημειώνεται το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2024 εκταμιεύθηκαν  270 εκατ ευρώ. Συνολικά ‘εχουν εκταμιευθεί  δάνεια 1 δισ ευρώ από τον Ιούνιο 2022 μέχρι τον Απρίλιο φέτος, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 3,5 δις ευρώ.

    «Η έγκαιρη απορρόφηση και εκταμίευση των πόρων του RRF προς τον ιδιωτικό τομέα, είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των προβλεπόμενων ρυθμών αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου κατά την περίοδο 2024-2026» αναφέρεται στην Έκθεση της ΤτΕ.

    Τα επιτόκια

    Η ΤτΕ σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας σημειωνει από από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 σταμάτησαν να αυξάνονται και παρέμειναν κατ’ ουσίαν αμετάβλητα το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2024. Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων προθεσμίας διαμορφώθηκε στο 3,2% για τις επιχειρήσεις και στο 1,8% για τα νοικοκυριά.

    Την ίδιο διάστημα οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 4,2 δισ. ευρώ (στο σύνολο του 2023 είχαν αυξηθεί κατά 5,8 δις ευρώ).

    Ειδικότερα το πρώτο τετράμηνο φέτος οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ (όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν αυξηθεί κατά 200 εκατ. ευρώ) και των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 2,6 δις ευρώ (και πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 3,8 δις ευρώ). Το υπόλοιπο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανήλθε στα 190,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2024.

    Να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους και οι καταθέσεις προθεσμίας των νοικοκυριών αυξήθηκαν μόλις  κατά 200 εκατ ευρώ, όταν πέρυσι είχαν σημειώσει αύξηση κατά 6,9 δισ ευρώ.

    Σύμφωνα με την ΤτΕ υπάρχει «σημαντική στροφή των νοικοκυριών σε εναλλακτικές τοποθετήσεις» των αποταμιεύσεων τους όπως είναι τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

    Αναλυτικά η έκθεση εδώ

    Διαβάστε επίσης

    Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,2% το 2024 – Οι 10 «εντολές» για θωράκιση της οικονομίας

    Γιάννης Στουρνάρας: Σήμα κινδύνου για την κλιματική κρίση – Αιτία για την ακρίβεια, επηρεάζει τις τράπεζες

    Γιάννης Στουρνάρας – Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: «Ούτε βήμα πίσω στις μεταρρυθμίσεις»



    ΣΧΟΛΙΑ

    AI in Business Interviews

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

    Γιάννης Στουρνάρας




    ΣΧΟΛΙΑ