Ένα νέο μοντέρνο εργαλείο, στη λογική της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών, σχεδιάζει η Πειραιώς Real Estate, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές να «βλέπουν» φωτογραφία του ακινήτου που πρόκειται να βγει στο σφυρί μέσα από  την πλατφόρμα των συμβολαιογράφων (eauction). Και, όπως λέει στο mononews.gr ο κ. Γιώργος Κορμάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate και Γενικός  Διευθυντής του Ομίλου Πειραιώς, η τράπεζα έχει απευθύνει πρόσκληση και στα άλλα τρία συστημικά πιστωτικά ιδρύματα  να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. 

Επίσης «ανοικτή πρόσκληση» υπάρχει για συμμετοχή τους και στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών, την properties4sale.gr, της Πειραιώς. Τους έχει προταθεί να «κρεμάσουν»  στην πλατφόρμα και δικά τους ακίνητα. Όμως προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Σήμερα, η «Πειραιώς Real Estate» καινοτομεί στον τομέα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών ταυτόχρονα είναι  ο μεγαλύτερος  πιστοποιημένος (κατά RICS) εκτιμητής ακινήτων στην Ελλάδα. Μάλιστα έχει αναλάβει και την εκτίμηση των 2.500 ακινήτων του ΟΤΕ.

Στο ερώτημα αν η Πειραιώς αγοράζει συστηματικά ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό, ο κ. Κορμάς σημειώνει χαρακτηριστικά πως: «Μόνο τα ακίνητα που έχουν επόμενη μέρα. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει  την στρατηγική θέση να μην προχωρά αβλεπί στην αγορά ακινήτων  από τους πλειστηριασμούς (που διενεργούνται μέσω της πλατφόρμας e-auction) διότι η κίνηση αυτή θα επιβάρυνε ασύμμετρα τον ισολογισμό της».

«Για μας», συνεχίζει ο κ. Κορμάς, «η προτιμητέα λύση είναι  να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα ρύθμισης του καθυστερούμενου  δανείου», ενώ στην απευκταία περίπτωση  που το δάνειο καταγγελθεί  είναι προτιμότερο να πωληθεί –όπως έγινε με το πακέτο Amoeba-  παρά να βγει σε πλειστηριασμό.

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι λάθος να δημιουργήσουν οι τράπεζες μεγάλο στοκ ακινήτων, καθώς δεν είναι εταιρείες real estate, ενώ θα υποχρεωθούν από τον επόπτη να λάβουν υψηλότερες προβλέψεις και το στοκ ακινήτων.

Οι τράπεζες, όπως λέει,  δεν είναι οι τελικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά διάμεσοι. Τα ακίνητα που αποκτούν -και τα οποία εκτός των άλλων επιβαρύνουν και τους ισολογισμούς τους με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω ΕΝΦΙΑ και έξοδα διακράτησης- θα πρέπει να πωληθούν άμεσα.

Ο κ. Κορμάς παραδέχεται πως οι πωλήσεις ακινήτων από τις τράπεζες προχωρούν πολύ αργά.  Βασικός λόγος είναι ότι το 90% των ακινήτων έχουν  νομικά και τεχνικά προβλήματα (όπως είναι οι  ημιυπαίθριοι που πρέπει να νομιμοποιηθούν και να πληρωθούν πρόστιμα). Αυτό το  πρόβλημα στον πλειστηριασμό παρακάμπτεται και το ακίνητο βγαίνει προς πώληση, σε αντίθεση με τις λοιπές αγοραπωλησίες όπου πρέπει να προηγηθεί τακτοποίηση.

Μάλιστα ο κ. Κορμάς, μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο για τα ακίνητα, ζήτησε να ισχύει το ίδιο  και για τα ακίνητα που πωλούν οι τράπεζες και έχουν αποκτήσει από πλειστηριασμό, ενώ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς το κυβερνητικό επιτελείο η οποία  βρίσκεται υπό μελέτη.  Η τεχνική τακτοποίηση του ακινήτου θα γίνεται στη συνέχεια από τον αγοραστή. Έτσι το κράτος δεν θα χάνει  έσοδα, ενώ το κόστος τακτοποίησης θα αφαιρείται από την τιμή πώλησης του ακινήτου για να μην υπάρχει επιβάρυνση και στον αγοραστή.

Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι του  2017 και μέχρι στις 10 Ιανουαρίου 2019, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας properties4sale.gr, η Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει 6 δημοπρασίες  και έχει πωλήσει περισσότερα από 200 ακίνητα (όλων των κατηγοριών).

Στην τελευταία δημοπρασία πωλήθηκαν 16 ιδιόκτητα ακίνητα της τράπεζας, με συνολικό τίμημα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ ενώ εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής περισσότερα από 148 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και υπέβαλαν προσφορές, σε ορισμένες περιπτώσεις για περισσότερα από ένα ακίνητα. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγγεγραμμένοι χρήστες της ξεπερνούν τα 12.000 άτομα.

Ο κ. Κορμάς ηγείται  του τομέα real estate της Πειραιώς, έχει στο παρελθόν  εργαστεί για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ υπηρέτησε και στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου μάλιστα ήταν υπεύθυνος για τα projects που συνδέονται με τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, όλων των ασκήσεων και αναθεώρησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της αναδιοργάνωσης ολόκληρης της επιχειρηματικής ακίνητης περιουσίας της τράπεζας.

Είναι κάτοχος πτυχίου στη Διεθνή Τραπεζική και Χρηματοοικονομική, στην Επιχειρησιακή Έρευνα και την Οικονομική Ανάπτυξη, από το γερμανικό Justus-Liebig University Giessen.