ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα «κόκκινα δάνεια» είναι, κατά γενική ομολογία. το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Παρότι θεωρητικά η κρίση τελείωσε, το ζήτημα εξακολουθεί να ταλανίζει την αγορά και να στέκεται εμπόδιο στην ανάκαμψη. Την ίδια στιγμή, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, έχουν επιλύσει το πρόβλημα και μάλιστα σχετικά γρήγορα.
Τι διαφορετικό έχει η Ελλάδα; Γιατί αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Μήπως δεν κάνουν αρκετά οι ελληνικές τράπεζες; Μήπως χρειάζεται μια συστημική λύση;
Στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα απάντησε ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Γεωργακόπουλος, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, φωτίζοντας αρκετές πτυχές του προβλήματος που εξελίσσεται σε… «γόρδιο δεσμό» για τις ελληνικές τράπεζες.
Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, γιατί η κρίση που δημιούργησε τα «κόκκινα δάνεια» στη χώρα μας ήταν μοναδική. Καμία άλλη χώρα, τόνισε, δεν γνώρισε τέτοια κρίση και τόσο βαθιά και μεγάλη σε διάρκεια ύφεση. Το πρόβλημα στην Ισπανία, υπογράμμισε, ήταν μικρής έκτασης και περιορίζονταν στην αγορά των ακινήτων. Αντίθετα, στην Ελλάδα η κρίση απλώνονταν από τη βαριά βιομηχανία και το λιανεμπόριο μέχρι την μεταποίηση και αφορούσε μικρότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει δει ποτέ η Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις τράπεζες, ο κ. Γεωργακόπουλος υποστήριξε πως έχουν κάνει πολλά προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ποσοτικά και ποιοτικά. Οι τράπεζες στην Ελλάδα, είπε, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει πρωτίστως να ασχοληθούν με την αναδιάρθρωση και διάσωση των προβληματικών επιχειρήσεων και δεν περιορίζονται στον τρόπο διαχείρισης του ενεχύρου τους.
«Οι ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Πειραιώς πρέπει να δώσουν νέα ζωή στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, βοηθώντας τους να κάνουν ένα καινούριο ξεκίνημα, αναλαμβάνοντας μεγάλο κόστος. Είναι κάτι μοναδικό στην Ευρώπη», επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μόνο η Τράπεζα Πειραιώς πέρυσι προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις αξίας 8 δισ. ευρώ και σε διαγραφές 2 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε ακόμη πως οι ελληνικές τράπεζες δημιούργησαν δομές που είναι μοναδικές στην Ευρώπη, όπως το project Solar.
Κλείνοντας, ο κ. Γεωργακόπουλος ήταν απόλυτος όσον αφορά στην ανάγκη μιας ευρείας λύσης, που θα υπερβαίνει τις επιμέρους μονάδες. Η συστημική λύση είναι απαραίτητη, σημείωσε, λόγω του μεγέθους και της σημασίας του προβλήματος. Όπως είπε, πρωτοβουλίες όπως το APS από το υπουργείο Οικονομικών και το asset management από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς μπορούν να επιταχύνουν τα πράγματα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φόρουμ Δελφών: Οι τραπεζίτες άνοιξαν τα χαρτιά τους για α’ κατοικία και κόκκινα δάνεια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βασίλης Ψάλτης: «Τοποθέτηση στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το ενδιαφέρον για τα χαρτοφυλάκια NPLs»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χρ. Μεγάλου: Οι νέες τεχνολογίες σύμμαχος των παραδοσιακών τραπεζών
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η μεγάλη ρεβάνς των τραπεζιτών και τι κρύβει το χρηματιστηριακό «Big Bang» σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό – Ποιες Επιτροπές συγκροτούνται
- ΠΑΣΟΚ: Ας μην κουράζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμασώντας την ίδια καραμέλα
- Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας – Πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι στον Τραμπ
- Στη Σόφια ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Sofia Economic Forum V