ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μονοψήφια επίπεδα, δηλαδή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, θα είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Eurobank μέχρι το τέλος του 2021, είπε στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ), ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, τονίζοντας ότι η τράπεζα έχει παρουσιάσει και εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που θα της επιτρέψει να μειώσει το δείκτη ΝΡΕ κάτω από το 16% έως το τέλος του χρόνου και να φτάσει σε μονοψήφια επίπεδα, δηλαδή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μέχρι το τέλος του 2021. Ταυτόχρονα διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή βάση με στόχο απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%, στην περιοχή δηλαδή που στοχεύουν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες,
Σχετικά με τους σχεδιασμούς της τράπεζας, σημείωσε ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συγχώνευση με την Grivalia και εισάγονται οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο, ενώ ταυτόχρονα προχωρά η διαδικασία για δύο τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους κοντά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξυγίανση του ισολογισμού της.
Αναφερόμενος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σημείωσε ότι το πρόβλημα παραμένει υπαρκτό και αποτελεί το κλειδί για την πλήρη εξομάλυνση της λειτουργίας των τραπεζών. Είναι σημαντικό, είπε, ότι υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες και σχέδια που θα διευκολύνουν την περαιτέρω αντιμετώπισή του, όπως:
Πρώτον, αναμένεται η έγκριση για το APS, που θα διευκολύνει τιτλοποιήσεις NPEs.
Δεύτερον, το πλάνο της ΤτΕ μπορεί άμεσα να υποβληθεί στις Ευρωπαϊκές Αρχές για τις παρατηρήσεις τους και την έγκρισή τους.
Τρίτον, ο νέος νόμος για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά τίθεται σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες και μέσω της τυποποιημένης αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει και κούρεμα του υπολοίπου του δανείου, είτε είναι σε ευρώ ή σε άλλο νόμισμα συν την επιδότηση του Δημοσίου δίνει λύση σε πολλά νοικοκυριά.
Το πλάνο που έχει παρουσιάσει η Eurobank, σημείωσε “είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι συμβατό με όλους τους παραπάνω σχεδιασμούς. Παρέχει τη δυνατότητα συνδυασμού του, είτε εναλλακτικά είτε σωρευτικά, τόσο με το APS όσο και με το σχέδιο της ΤτΕ”.
Επεσήμανε ότι ο στόχος όλων των σχεδιασμών είναι να επιτρέψουν στις τράπεζες να εστιάσουν και πάλι το συντομότερο με όλες τις δυνάμεις τους στο βασικό τους σκοπό, δηλαδή την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και να στηρίξουν έτσι την σταθερή και βιώσιμη επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.
Οι ελληνικές τράπεζες καλύτερα από ποτέ
Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο από την έναρξη της κρίσης, είπε ο κ. Καραβίας και ενδεικτικά ανέφερε ότι διατηρούν κεφαλαιακή επάρκεια πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μηδένισαν την εξάρτησή τους από τον ELA, μείωσαν το απόθεμα ΝΡΕ πετυχαίνοντας όλους τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και στηρίζουν την πραγματική οικονομία καθώς τους πρώτους τρεις μήνες του έτους έχουμε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις (μετά από προσαρμογές για διαγραφή δανείων).
Για την ελληνική οικονομία
Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που μας επιτρέπει ορισμένες θετικές επισημάνσεις για την κατάσταση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι “παρά το γεγονός ότι σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές η συμπεριφορά της αγοράς, αλλά και οι εκτιμήσεις των αναλυτών και των ξένων οίκων αποτυπώνουν λιγότερο μια φάση πιθανής αβεβαιότητας και περισσότερο μια εικόνα θετικών προσδοκιών. Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτήν στην οποία βρισκόμασταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια και, ίσως επειδή ζήσαμε το πρόβλημα και ζούμε ακόμη τις επιπτώσεις του, δεν είναι εύκολο να εκτιμήσουμε στην πληρότητά της τη σημασία και την απόσταση που έχει διανύσει η χώρα μας.
Η μακροοικονομική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, κάτι που φαίνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η δημοσιονομική πολιτική έχει πλήρως προσαρμοστεί ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί”.
Έδωσε μεγάλη έμφαση στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα τονίζοντας ότι η Eurobank είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει κάθε βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο.
Η ανάπτυξη θα είναι θετική, αλλά μακριά από τους ρυθμούς εκείνους που χρειάζεται η χώρα
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας σημείωσε ότι στο εξωτερικό περιβάλλον γίνεται πιο απαιτητικό. “Παρά τη συνεχιζόμενη υποβοηθητική πολιτική της ΕΚΤ, η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει αναιμική και η Ευρώπη είναι, εκτός όλων των άλλων, και η βασική αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα. Αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και στην Ελλάδα δεν ενθουσιάζουν”, σημείωσε.
“Η ανάπτυξη θα είναι θετική βέβαια, αλλά μακριά από τους ρυθμούς εκείνους που χρειάζεται η χώρα για να επανέλθει στο οικονομικό και παραγωγικό επίπεδο που είχε κατακτήσει πριν από την κρίση” τόνισε εξηγώντας:
“Η ανάπτυξη απαιτεί κεφάλαια. Το τμήμα οικονομικών μελετών της Eurobank έχει επισημάνει ότι απαιτείται αύξηση των καθαρών επενδύσεων κατά €76,5 δισ. (σε τιμές 2010) απλώς και μόνο για να επανέλθει το κεφαλαιουχικό απόθεμα στα επίπεδα του 2010. Τα κεφάλαια έχουν συγκεκριμένες πηγές προέλευσης. Είναι φανερό πως οι βασικοί πόροι δεν μπορούν, για αντικειμενικούς λόγους, να είναι δημόσιοι, παρά το γεγονός ότι και οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να ενισχυθούν. Η κύρια πηγή χρηματοδότησης των απαιτούμενων επενδύσεων θα είναι τα ιδιωτικά κεφάλαια. Εγχώρια και ξένα. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις γιατί η συγκυρία ευνοεί και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το παράθυρο ευκαιρίας θα διαρκέσει αν εμείς καθυστερήσουμε. Σήμερα στις διεθνείς αγορές υπάρχει πρώτον πλεονάζουσα ρευστότητα και δεύτερον εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν κεφάλαια και αναζητούν τοποθετήσεις με καλύτερη απόδοση και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ένα κάπως μεγαλύτερο ρίσκο. Η Ελλάδα, με σταθερές πια προοπτικές, χαμηλότερο και ραγδαία μειούμενο κίνδυνο χώρας και πλήθος επενδυτικών ευκαιριών, μπορεί να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια”.
Επενδύσεις: Τι ζητούν οι επενδυτές για να έρθουν;
Απαντώντας το ερώτημα τι ζητούν οι επενδυτές, σημείωσε ότι έχει γίνει πια κοινό κτήμα ότι χρειάζονται τρία πράγματα, με σειρά σπουδαιότητας: “πρώτον, ελάφρυνση των διαδικασιών και διευκόλυνση της αδειοδότησης, ιδιαίτερα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, δεύτερον, επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, και τρίτον, ελκυστικό αλλά κυρίως σταθερό φορολογικό σύστημα. Και ασφαλώς κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής δυναμικής παίζει το τραπεζικό σύστημα”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή