ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπάρχουν δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ο κ. Φωκίων Καραβίας. Το ένα είναι το μέγεθος των κεφαλαίων – χωρίς προηγούμενο, χωρίς την παραμικρή υπερβολή.
Η δεύτερη είναι η απόφαση, που ανακοίνωσε νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση, να επιλέξει μια κατανομή που θα εμπλέκει σε μεγάλο βαθμό τον ιδιωτικό τομέα και αξιοποιεί κεφάλαια της ΕΕ με ιδιωτική χρηματοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια 13 δισεκατομμυρίων του Ταμείου πρόκειται να καταλήξουν ως εισφορά 30 δισεκατομμυρίων στην οικονομία περιλαμβάνοντας όλες τις επενδύσεις και αντιμετωπίζοντας έτσι ένα βασικό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή την ανάγκη κάλυψης μετά από μια δεκαετία αρνητικών ρυθμών σε επίπεδο επενδύσεων και εξάντληση παγίων κεφαλαίων.
Σε αυτό το σχήμα, ο ρόλος των τραπεζών είναι κεντρικός. Η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών είναι να αναθέσει πλήρως σε τράπεζες και ελεγκτικές εταιρίες την επιλεξιμότητα των συμμετεχόντων στα έργα, την πιστοληπτική αξιολόγηση, την παρακολούθηση δανείων και τη διακυβέρνηση. Ετοιμαζόμαστε καθώς συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο για να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας προσαρμοσμένο σε έργα που είναι επιλέξιμα να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο. Τα κονδύλια της ΕΕ και η τραπεζική χρηματοδότηση θα είναι pari-passu (θα εξασφαλίζει εξίσου όλους) σε κοινοπρακτική διευκόλυνση.
Ο κύριος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια απρόσκοπτη διαδικασία για τους επενδυτές. Στη Eurobank, δημιουργούμε μια ειδική μονάδα για τη χρηματοδότηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και συνεργαζόμαστε με μια ελεγκτική εταιρία που θα καθορίζει την επιλεξιμότητα του έργου. Ολόκληρη η διαδικασία μπορεί να εκτελεστεί από εμάς, έτσι ώστε ο πελάτης να έχει ένα μόνο σημείο επαφής καθ ‘όλη τη διάρκεια της εξέλιξης των διαδικασιών.
Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη και πιθανούς επενδυτές και καταρτίζουμε μια σύντομη λίστα έργων που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην ομπρέλα του Ταμείου Ανάκαμψης . Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας έργων όταν θα διατεθούν τα πρώτα κεφάλαια, πιθανώς προς το τέλος του έτους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν επικεντρωνόμαστε σε έναν μόνο τομέα. Προφανώς, πολλά ξενοδοχειακά έργα ικανοποιούν τα περισσότερα από τα κριτήρια του Ταμείου. Ωστόσο, βλέπουμε το ενδιαφέρον για πολλούς άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα, τα logistics, τα κατασκευαστικά και βιομηχανικά έργα.
Έτσι, θα μπορούσατε να εκτιμήσετε ότι η πρόκληση για την ελληνική οικονομία μετατοπίζεται από την ανάγκη εξασφάλισης κεφαλαίου και χρηματοδότησης προς τον προσδιορισμό επενδυτικών έργων που είναι επιλέξιμα για απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων. Στη Eurobank, έχονταςπροληπτικά ενισχύσει τον ισολογισμό μας μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia το 2019 και μειώνοντας το δείκτη NPE σε μονοψήφιο ποσοστό φέτος, είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Μπορούμε να προσφέρουμε μια απρόσκοπτη εξυπηρέτηση στους πελάτες μας για να συντονίσουν τις επενδύσεις τους που είναι επιλέξιμες για RRF και θα αξιοποιήσουμε το δικό μας ρεκόρ και τεχνογνωσία.
Διαβάστε επίσης:
Μεγάλου: Iσχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα – Τι είπε για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς
Παύλος Μυλωνάς (Εθνική): Μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης – Ανάγκη και για άλλες μεταρρυθμίσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ